Rekordhøye juksetall ved UiO
Antall studenter som blir dømt for juks ved UiO har aldri vært høyere. Studentene på MatNat står for over halvparten av sakene.
– Vi er så strenge at man kan bli tatt for juks hvis det ringer i en telefon i en av disse veskene, sier overinspektør ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat) Sveinung Moltubak, og peker på bagene studentene har måttet legge fra seg foran i eksamenslokalet.
Minst 20 av studentene som er i gang med å avlegge eksamen, hopper skremt opp fra stolen sin og går frem for å skru av mobilen når de hører Sveinungs advarsler.
– Der var det mange som reiste seg, ja. Enda de vet dette godt fra før. De er nok litt nervøse nå, kommenterer en annen av eksamensvaktene.
Juksingen koster
Sveinung forteller at vaktene er blitt mer oppmerksomme på juks den siste tiden. Det stemmer også med statistikken. I løpet av 2000-tallet har UiO sett mer enn en tidobling av studenter som blir knepet i å jukse på eksamen eller på obligatoriske oppgaver. Ferske tall viser at 45 UiO-studenter ble dømt for juks av Klagenemda i fjor, sammenliknet med bare fire studenter i 2002.
– Universitetet har hatt et spesielt stort fokus på fusk de siste årene. Spesielt har vi forsterket kontrollen, og dette gjør at vi avdekker mer juks enn før, uttaler Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken.
I takt med at flere studenter dømmes for juks har også universitetets advokatutgifter skutt i været. Blir du tatt i juks har du ifølge loven rett til å hyre inn forsvarsadvokat for å så sende regningen til universitetet.
– Tanken bak dette er at det er institusjonen som er den store sterke, og som i disse sakene initierer saken, forteller Bakken.
I 2010 betalte UiO nærmere 275 000 kroner til advokater i forbindelse med klagesaker på juks. Dette er 62 prosent høyere enn forrige rekord i 2008.
Flest tatt på MatNat
Av studentene som ble dømt for juks i fjor tilhørte ti Det humanistiske fakultet (HF). Statistikken ser llikevel dystrere ut for MatNat. Mer enn 50 prosent av fjorårets UiO-juksere gikk på studieprogrammer ved dette fakultetet.
Studiedekan ved MatNat, Annik Myhre, mener fakultetets gode kontrollrutiner er grunnen til at deres studenter troner øverst på den lite prestisjefulle lista.
– Vi er veldig strenge og slår hardt ned på juks på fakultetet, og det er kanskje derfor vi tar såpass mange. Vi har ulike dataprogrammer for å finne ut av hva studentene har gjort på egenhånd og hva som er kopiert fra andre, sier hun.
Ble mistenkt for juks
«Siri» er en av mange MatNat-studenter som de siste årene har blitt anklaget for å fuske. Hun synes saken er ubehagelig, og ønsker å være anonym.
– Jeg tok et informatikkfag der vi skulle levere inn mange obligatoriske oppgaver i løpet av ett semester. En dag fortalte foreleseren meg at en av oppgavene mine var 75 prosent identisk som en annens og at han hadde sendt inn en mistanke om juks. Dette var like før eksamen og jeg fikk fullstendig panikk, forteller hun.
Den andre oppgaven foreleser hadde bitt seg merke i tilhørte «Siris» gode kamerat fra studiet.
– Vi pleide å samarbeide og før innleveringen sendte jeg ham mine notater. Etter at mistanken ble rettet mot oss, innrømmet han at han hadde kopiert ting fra meg i innleveringen. Han sa han ikke hadde visst hva han skulle gjøre fordi han lå så langt bak i faget, sier hun.
– Kan føre til utestengelse
Studiedirektør Bakken forteller at annullering av eksamen er den mildeste straffen du kan få hvis du jukser.
– Er det et svært grovt tilfelle, vil man også bli utestengt fra universitetet fra ett halvt til ett år. Da gir vi informasjonen videre til andre utdanningsinstitusjoner, slik at studenten heller ikke kan avlegge eksamen andre steder i Norge i den perioden, sier hun.
«Siri» ble til slutt renvasket og fikk eksamen godkjent. Hun forteller at det tok lang tid å få en avgjørelse i saken, og at kameraten i denne ventetiden selv valgte å ikke gå opp til eksamen i faget. Da han ikke gjorde dette, mistet han automatisk også retten til å melde seg opp til mange andre fag på studiet.
Mye kopiering
Saken til Siri er sannsynligvis et typisk tilfelle av MatNat-juksing.
«Det er særlig på obligatoriske innleveringer at det foregår juks og plagiat.»
Annik Myhre, studiedekan på MatNat
– Det viser seg at det er særlig på obligatoriske innleveringer at det foregår juks og plagiat. Spesielt på informatikk- og programmeringsfagene velger studentene å kopiere av andre, sier Annik Myhre.
Hun kan opplyse om at fakultetet i tillegg til plagieringsverktøy også har satset på forebyggende tiltak for å minske andelen juksere.