Schizofren utdanning
I Universitas onsdag 2. mars stod det en artikkel om frafallet på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo (HiO). Jeg er selv avhoppende journaliststudent. For meg var en av de viktigste grunnene til å slutte at utdanningen var så schizofren, den prøver å være både akademisk og praktisk, uten helt å klare noen av delene, og at det var dårlig opplæring i radiomediet, som var det jeg ønsket å fordype meg i.
Mer og mer akademi og teori har gjennomsyret utdannelsene i et forsøk på å gjøre universitet ut av høgskolen.
Heldigvis fins det alternativer til denne utdanningen, og et viktig spørsmål å prøve å svare på er om disse alternativene faktisk gir bedre erfaring og bedre «utdanning» enn det høgskolen gjør. Fagene på høgskolen skal i første omgang være praktiske, men mer og mer akademi og teori har gjennomsyret utdannelsene i et forsøk på å gjøre universitet ut av høgskolen. At journalistutdanningen har blitt utvidet til tre år for å få bachelor-status, er kun en kosmetisk forbedring. Faget kunne vært komprimert til ett år, og så kunne HiO benyttet seg av de flotte studentressursene som allerede finnes i Oslo, der studentene selv skaffer seg den praksisen og erfaringen de trenger. Et sånt sted er Radio Nova.
Jeg har vært med i Radio Nova i to år, og her får jeg teknisk erfaring, radiofaglig opplæring, jeg blir tatt seriøst som journalist, og jeg vet at intervjuene jeg gjør kommer på lufta. Vi bruker det samme redigeringssystemet som NRK gjør, det som på høgskolen bare finnes på en håndfull PC-er, fordi lisensene er dyre. Og nå velger journalistutdanningen å bevilge 200 000 kroner til å finne ut hvorfor studentene deres slutter.
Du kan få fine papirer ved å studere journalistikk i tre år på høgskolen. Du får også en viss innsikt i de forskjellige mediene og hva slags håndverk journalistikk er. Men på kortere tid kan du få bedre erfaring og mer «CV-mat» hos for eksempel Radio Nova.