UiOs lektorstudenter er vinnere på jobbmarkedet

Du trenger ikke å frykte jobbmuligheter etter lektorutdanningen.

Publisert

I Universitas-artikkelen «Hvor blir det av framtidas lærere?» pekes det på ulike utfordringer i dagens skole og lærerutdanninger. Flere av disse utfordringene er høyst reelle, og det jobbes aktivt med dem både fra politisk hold og ved universitetene og høgskolene. Artikkelen gir imidlertid inntrykk av at det er vanskelig å få jobb etter å ha fullført lektorutdanning. Det stemmer heldigvis ikke, i hvert fall ikke for dem som har gått Lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo.

Kandidatundersøkelsen fra 2023 viser at lektorstudentene er blant UiO-studentene som raskest kommer i relevant jobb. Seks måneder etter fullført utdanning var over 90 % av lektorene i jobb, i all hovedsak i skolen, og kun 1 % oppga at de fortsatt var arbeidssøkende. Over halvparten hadde fått jobb i skolen allerede før de var ferdig utdannet. Disse tallene vitner om hvor faglig og pedagogisk dyktige våre lektorstudenter er, og hvor attraktive de er på jobbmarkedet.

Bak disse positive tallene kan det selvsagt skjule seg frustrerende situasjoner for enkelte nyutdannede. Ikke alle får en 100 % stilling med én gang, og mange må begynne karrieren i ett eller flere vikariater. Veien til fast stilling for en lektorutdannet fra UiO er imidlertid ikke så veldig lang, selv om det kan oppleves slik den første høsten etter utdanningen. Av lektorene som var ferdige til sommeren 2023, hadde 52 % fast jobb da kandidatundersøkelsen ble gjennomført samme høst. Av de som var ferdigutdannede i 2020, som altså hadde hatt tre år i yrkeslivet, var det hele 91 % som hadde en fast stilling.

De færreste av oss får drømmejobben på første forsøk

Jonas Bakken, faglig leder av Lektorprogrammet ved UiO

Studentene som intervjues i Universitas, trekker spesielt fram utfordringen med å få jobb i Oslo når man er nyutdannet lektor. Denne utfordringen er nok høyst reell. Men den gjelder nok ikke bare for lektorer, men for mange akademiske yrker. Oslo er en by som mange ønsker seg til, og i konkurranse med mer erfarne søkere når ikke alltid de nyutdannede opp. Da jeg selv var nyutdannet lektor for drøye 20 år siden, begynte jeg og flere av mine medstudenter våre karrierer med å pendle til vikarjobber rundt omkring i Akershus og Østfold. Etter et par år fikk flere av oss jobb i Oslo, mens andre slo rot i Bærum, Moss eller helt andre steder av landet. 

Det er slik en begynnende yrkeskarriere pleier å se ut. De færreste av oss får drømmejobben på første forsøk.

Lektorstudentene ved UiO kan imidlertid være trygge på at de går på en utdanning som er designet for å gi dem størst mulig sjanse for å få relevant jobb. Studentene kvalifiserer seg for å undervise i to skolefag. Det ene faget velger de fritt, mens det andre faget må være norsk, engelsk, fremmedspråk eller matematikk. Dette er fag med mange undervisningstimer og som det er stor etterspørsel etter i skolen. Slik er ikke de fleste lektorutdanninger i Norge bygget opp, og det gir lektorstudentene ved UiO enda et fortrinn i konkurransen om jobb – i tillegg til at de har studert ved landets fremste universitet.

Powered by Labrador CMS