It’s over for the little guy

Det verste av alt er at Kulturdepartementets angrep på studentkulturen i Trondheim ikke overrasker.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble studentradioen i Trondheim, Radio Revolt, fratatt lokalradiokonsesjonen Medietilsynet har gitt dem to ganger. Siden i fjor har studentene kunnet boltre seg på FM 97,9, som ble ledig etter at NRK Alltid Klassisk gikk til DAB-en. Radio Revolt vant budrunden om det første året, og de fikk fornyet tillit året etter.

Men så måtte en Trond Giske på flyttefot gjøre seg ferdig i en fei med klagesakene til Medietilsynet, som strengt tatt skulle vært ferdigbehandlet før sommeren. Det var tre kriterier: Lokalt innhold, lokal tilstedeværelse og eiermangfold. Konsesjonen gikk til Radio 1, eid av det tyske mediekonglomeratet ProSiebenSat.1 Meida AIG. De kunne tilby 19 minutter mer lokalstoff enn Radio Revolt.

I det merkelige kulturpolitiske nullsumspillet konsesjonsrundene er, ble satsningsviljen til Radio Revolt belønnet med et ballespark.

I det merkelige kulturpolitiske nullsumspillet konsesjonsrundene er, ble satsningsviljen til Revolt belønnet med et ballespark. Etter at de fikk klarsignalet har de rustet opp, de har endret navn og investert i nye redaksjonslokaler.

Man kan altså legge så mange arbeidstimer man bare vil i en oppgave, man kan ha så mye lokalhistorisk forankring som helst – det blir uansett trumfet av lovnader om en snau sitcom-episode fylt med oppdateringer fra Inderøy per dag. Det er trist, men det er ikke et sjokk.

For det første har ikke nøkkelordet i mediepolitikken vært mer penger, men mindre Giske, og i en bransje som gjennomgår voldsomme omveltninger har ministerens hang til å ta grep fremstått som mer tuklete enn taktilt. I både debatten om politisk TV-reklame og runden om lokalradiokonsesjoner har han snublet.

For det andre har heller ikke frivillighet stått særlig sterkt, noe den defensive holdningen til momsfritak for frivillige organisasjoner viste. Det er en grunn til at nyslått kulturminister Anniken Huitfeldt gikk ut med nettopp frivillighet som sak nummer én under nøkkelkortoverrekkelsen.

For det tredje kan vi etter hvert konkludere med at ordet student ikke runger høyest i det rødgrønne regjeringsprosjektet. Denne gruppen kan nå 300 000 innen neste stortingsvalg, men for øyeblikket virker det mest som en hendig måte å kamuflere arbeidsløshet på. Økningen av studiestøtten har uteblitt, og satsningen på institusjonene har vært forsiktig, for å si det pent.

Nå har altså Kulturdepartementet kommet med sitt bidrag gjennom å kutte livlinen for et av Norges beste studentmedier, som på gode dager konkurrerer med NRK om de aller gjeveste radioprisene, og som fungerer som den kanskje fremste yngleplassen for nytt talent til statskanalen.

Selv om Huitfeldt gjør klokt i å lytte til kulturforsker Georg Arnestads advarsler mot å blande seg for lite i byråkratenes gjøren og laden, bør hun ha ambisjoner om å finne en bedre balanse i maktutøvelsen enn forgjengeren. Hun bør huske at god kulturpolitikk ofte dreier seg om å skygge banen når noe bra utfolder seg. Og bra kultur er så mangt, men vi kjenner det når vi ser det. Og om det ikke skjer så ofte man skulle håpet på i Regjeringskvartalet, kan man støtt og stadig være heldig på FM 97,9 i Midt-Norge – frem til jul, vel å merke.

Nei, det er dessverre ikke noe sjokk. Det er en vits.

Powered by Labrador CMS