Føyer seg etter Microsoft
Fra 1. januar skal alle dokumenter på UiO-nettet publiseres i åpne formater, men UiOs ansatte fortsetter å bruke Word og Powerpoint.
Alle fakulteter på Universitet i Oslo (UiO), med unntak av Det teologiske fakultet, har lagt ut dokumenter for vårsemesteret i Word- og Powerpoint-format. Dette bryter med statens nye regel om åpent format på dokumenter. Konsekvensen blir at studenter må skaffe programvare som kan behandle Microsoft-formater. Hvis ikke risikerer de å ikke få tilgang til studiemateriell som legges ut av UiO.
– Når UiO legger ut studieinformasjon i Word-format, må studenten ha denne programvaren for å få tilgang til dokumentet. Dette bryter med det vedtatte kravet om åpne standarder, sier Heidi Arnesen Austlid, direktør i Friprog, et statlig finansiert senter som jobber med å få det offentlige til å bruke fri programvare.
Selv om for eksempel gratisprogrammet OpenOffice takler Microsoft-formater, er intensjonen at UiO skal gå bort fra Word og Powerpoint, og erstatte disse med de frie formatene HTML, PDF og ODF.
– Universiteter og høyskoler har et stort ansvar overfor studentene når det gjelder å følge opp dette, slik at studentene fritt kan benytte seg av fri og gratis programvare hvis de vil det, sier Austlid.
Planlegger å informere
Universitetets senter for informasjonsteknologi, USIT, har ansvar for UiOs IT-tjenester, og skal sørge for at ansatte legger ut dokumenter i tråd med reglene. IT-direktør Lars Inge Oftedal innrømmer at informasjonen ut til de ansatte ikke har vært god nok.
– Vi har tilrettelagt for dette. Men hvor mye dette er i bruk, det vet jeg ikke.
– Er de ansatte klar over at de nå må publisere i andre formater?
– Informasjonen er sendt til universitetsdirektøren og Informasjonsavdelingen. Det kan absolutt hende at informasjonen ikke har vært god nok, sier IT-direktøren.
Informasjonsavdelingen har planlagt å informere de ansatte om de nye standardene.
– Vi har ikke gitt ut noen informasjon om dette ennå fordi vi har blitt forsinket, men
vi har planlagt å gjøre det så fort som mulig, sier seniorrådgiver ved informasjonsavdelingen, Hildegunn Lunden.
– Burde ikke denne informasjonen kommet tidligere?
– Absolutt, dette er uheldig og vi legger oss helt flate, sier Lunden.
Ønsker fri konkurranse
Kommunikasjonsrådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Helge Kvandal, forteller at formålet med denne forskriften er å gå bort fra totalitær programvare:
– Brukere skal ikke tvinges til å bruke samme programvare som den som publiserer, man skal selv kunne velge programvare for å få offentlig informasjon. Hvis det offentlige tvinger deg til å bruke én type, så får dette konsekvenser for konkurransen i programvaremarkedet, sier Kvandal.
Presseansvarlig i Microsoft Norge, Eirik Lae Solberg, skulle ønske at deres foretrukne åpne format, Open XML, var inkludert i listen over obligatoriske formater.
– Det pålagte formatet ODF vil gjøre at for eksempel Excel-filenes formler i regneark vil gå tapt i konverteringen til det åpne formatet.
– Er ikke dette bare fordi dere vil at flest mulig skal kjøpe Microsofts programvare?
– Nei, formatet eies av det internasjonale standardiseringsorganet ISO, så hvem som helst kan bruke det i sin programvare. Vi tror de som blir Microsoft Office-brukere gjør det fordi de foretrekker funksjonene og brukervennligheten, og derfor er villige til å betale de hundrelappene det koster, sier Solheim.