Universitetet må boikotte Israel
Regjeringen gjør ikke nok for å sanksjonere Israel. Da må universitetene ta ansvar: Vi må innføre en akademisk boikott av Israel.
Det burde være en selvfølge at vi skal boikotte institusjoner som samler inn penger for å føre en brutal krig i Ukraina eller Palestina. Likevel er ikke dette klart for Universitetet i Oslo. Universitetets dobbeltmoral er tydelig når de ubetinget fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina, men ikke klarer å fordømme folkemordet Israel utøver mot palestinerne, og den pågående okkupasjonen og apartheidregimet i Palestina.
Israel bryter FN-resolusjoner og internasjonal lov, men slipper likevel unna sanksjoner. Derfor må vi ta utfordringen og bidra til å legge internasjonalt press på Israel. Her har Norge muligheten til å spille en ledende rolle og vise at det verdsetter menneskerettigheter høyere enn politiske og økonomiske interesser.
Israelske universiteter, forskningsmiljøer og kulturelle institusjoner spiller en viktig rolle i okkupasjonen. Tar man en liten titt på nettsiden til Universitetet i Tel Aviv, vil man kunne finne flere programmer ved universitetet som støtter soldater som deltar i den brutale krigen mot folket i Gaza.
Det er urovekkende å se hvor lite de er villige til å handle
Under apartheidregimet i Sør-Afrika innførte mange land i verden en akademisk boikott mot landets universiteter. Boikotten isolerte institusjoner, fordømte apartheid og støttet intern uenighet, noe som bidro til regimets fall. Ved å begrense internasjonalt samarbeid, la det press på apartheidregimet intellektuelt og moralsk. Dette kan brukes som et eksempel på hvordan vi nå kan konfrontere apartheidregimet i Israel, med vekt på global solidaritet og moralsk fordømmelse. Slik at Israel føler konsekvensen av apartheidregimet og okkupasjonen av Palestina.
Den brede enigheten mellom studenter og ansatte ved UiO om en akademisk boikott av Israel, er blitt tydelig gjennom de mange oppropene: 537 ansatte ved UiO har underskrevet oppropet som støtter den akademiske boikotten av Israel. I tillegg stemte studentparlamentet nylig for en akademisk boikott. Den samme energien og handlekraften virker ikke-eksisterende hos rektor Svein Stølen og universitetsledelsen. Det er urovekkende å se hvor lite de er villige til å handle nå, spesielt når de tidligere har vist evnen til å handle i slike situasjoner, som etter angrepet på Ukraina.
Samarbeid mellom israelske og norske institusjoner bidrar til å legitimere undertrykkelsespolitikken. Derfor er akademisk boikott viktig, og den vil ha en effekt!