Uten rettigheter i månedsvis
Utlendingsdirektoratet bruker opptil åtte måneder på å behandle søknader om fornyelse av studentoppholdstillatelser. I mellomtiden kan ikke utenlandske studenter jobbe eller forlate landet.
Utlendingsdirektoratet (UDI) bruker svært lang tid på å vurdere om studenter fra land utenfor EU skal få lov til å studere videre i Norge. Nylig ble den beregnede behandlingstiden på direktoratets nettsider skrudd opp fra to til åtte måneder.
– Jeg sjekker UDIs hjemmesider ofte og trodde ikke mine egne øyne da jeg plutselig la merke til endringen. Implikasjonene for de internasjonale studentene blir svært alvorlige, sier Isaiah Ouma Omolo fra Kenya, som er masterstudent i fysikk ved UiO.
Uten reisetillatelse eller jobb
Omolo har vært student ved UiO i fem år, og må fornye tillatelsen hvert år. Dette kan i praksis gjøres kun tre måneder før den forrige tillatelsen går ut. Dermed kan han stå uten oppholdstillatelse i opptil fem måneder, noe som vil begrense hans bevegelsesmuligheter kraftig.
– Konsekvensene er dramatiske, det innbærer at jeg oppholder meg i Norge uten tillatelse, og for eksempel ikke kan reise ut av landet, jeg kan ikke besøke familien min i Kenya til jul eller for eksempel reise på akademiske konferanser, sier Omolo.
Like urovekkende for Omolo er risikoen for at han mister deltidsjobben som følge av at han vil være uten oppholdstillatelse.
Krever opprydning
Utdanningspolitisk talsmann i Venstre, Odd Einar Dørum, reagerer på UDIs behandlingstid.
– Det er jo et forferdelig og utrolig negativt budskap som er til hinder for all internasjonalisering. Det finnes ingen annen reaksjon enn det. Nettopp i disse krisetider må vi holde fast på alle typer utveksling, det er desto viktigere med «business as usual». Dette bør det ryddes opp i, sier Dørum.
Hanna Krange, områdeleder i oppholdsavdelingen i UDI, forteller at saksbehandlingstiden beregnes etter et intrikat system.
– Ofte korrigeres tallet på våre nettsider annenhver måned, basert på tidligere behandlingstid. Politiet behandler mange av sakene, men sakene det er tvil om sendes til UDI, sier Krange.
Ifølge Krange er det et stort antall søknader som ikke anses som komplette av politiet.
– Det er mange saker som kommer til oss, men jeg har ikke noe konkret tall på det. Det kan være ulike årsaker til dette, for eksempel at det mangler uttalelse fra studieinstitusjon, at studenten har byttet utdanning eller lignende. Det kan godt tenkes at søknaden er korrekt fylt ut selv om det fortsatt knytter seg tvil til søknaden. Tvilen kan for eksempel knyttes til om den økonomiske garantien er oppfylt, sier Krange, og sikter til UDIs krav om å være sikret god nok økonomi til å kunne studere i Norge.
– Uholdbart
Internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet, Naomi Ichihara Røkkum, er også oppbrakt over den nylig oppjusterte behandlingstiden. Hun sier at studentene allerede opplever mye usikkerhet knyttet til studentopphold og at situasjonen nå vil forverres.
– Dette er uholdbart. Med liten studiestøtte i et dyrt land er de internasjonale studentene selvfølgelig avhengig av en deltidsinntekt, understreker Røkkum.
– Hva blir alternativet, sende dem av gårde på svartemarkedet, spør hun retorisk.
Hun er heller ikke spesielt imponert over saksbehandlingen fra politiets side.
– Universitetet veileder studentene med søknaden, men erfaringer fra tidligere episoder viser at politiet utfører skjønnsmessige bedømmelser. Hvis de er «i tvil» på grunn av momenter som studiepoeng, sendes søknaden til UDI, sier Røkkum.
– Kan for så vidt jobbe
Krange i UDI vedgår at åtte måneder er lang tid, men hevder det hører til unntakene.
– Åtte måneder er maksimal behandlingstid, og behandlingstiden varierer veldig, blant annet avhengig av hvor mange søknader som kommer til oss. Gjennomsnittlig behandlingstid er tre og en halv måned, sier Krange, som påpeker at det er søkerens ansvar å gi fullstendige og riktige opplysninger.
Krange mener imidlertid at det er en mulighet for at studenter uten oppholdstillatelse kan jobbe i påvente av avgjørelse, men vedgår at det er et komplisert regelverk.
– Hovedregel er at hvis de har søkt en måned før inneværende studenttillatelse har gått ut, har de rett til å studere og jobbe inntil det har blitt tatt stilling til den nye søknaden. Søker de senere enn det, har de ikke samme rettigheter, og det finnes unntak til denne regelen, sier Krange.
– Kan de reise inn og ut av landet?
– Studentene kan ikke reise inn i riket uten at de har gyldig tillatelse, sier Krange.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsket ikke å uttale seg i saken.