Snart sommerskole
Når eksamen er over og alle har dratt hjem, kommer verden til Blindern.
Én har endt opp som produsent for Al Jazeera, en annen har endt opp i Apple, og et utall av dem jobber i diplomatiet over hele verden.
Siden 1947 har Den internasjonale sommerskole ved Universitetet i Oslo invitert studenter fra fjernt og enda litt fjernere til et knippe intense uker på et campusområde i sommerdvale. Skolen har produsert 24 000 alumni fra over 100 nasjoner – og snart kommer et nytt kull.
– Når nesten alle i en klasse kommer fra forskjellige land, gir det et unikt læringsmiljø. Det internasjonale aspektet er merverdien med opplegget, sier Einar Vannebo. Han går på sitt syttende år som direktør for skolen.
– Du ser en konkret effekt på de som er her: De seks ukene er nokså skjellsettende for mange av deltagerne, for en del av dem er det første gang de har vært utenfor sitt eget land. Og når folk fra konfliktområder som for eksempel Midtøsten bor på samme rom og skal lære sammen, skal det ikke mye til før friksjonen er der.
Typisk norsk
Det startet med amerikanerne. Som takk for at norske studenter fikk studere i statene under krigen, åpnet Oslo Summer School for American students i 1947, og fremdeles er rundt 20 prosent av deltagerne fra USA. I 1958 fikk den sitt nåværende navn, da pågangen av studenter fra andre kanter økte. Stipender fra NORAD gjør at den årlige studentmassen på litt under 600 elever har en vesentlig kontingent fra land i den tredje verden. Både fra Nigeria, Etiopia, Pakistan og Uganda fikk skolen over 200 forespørsler. I Oslo jobber de med kompetansebygging direkte tilknyttet yrket de har i hjemlandet.
– Vi tilbyr undervisning i fag hvor Norge har «et image» – der vi har spisskompetanse, sier Vannebo. Det dreier seg om energiutnytting, fredsforskning, utviklingsstudier og likestilling – i tillegg til intensivkurs i norsk språk og kultur.
Rikt nettverk
Stein Tønnesson er direktør ved fredsforskningssenteret PRIO. Han har vært tilknyttet ISS, både som doktorgradsstudent og i sin nåværende stilling, og kan fortelle om et stort utbytte av møtet med skarene av internasjonale studenter.
– Nettverkene som skapes på sommerskolen ligger ofte til grunn for kontakt og virksomhet senere, både forskingsprosjekter og opphold ved PRIO senere. Studentene brukes også ofte som kontaktpersoner for oss i aktuelle land.
Som far, så sønn
27. juni braker det løs for 63. gang. En nyere erfaring er at ISS etter hvert får flere generasjoner med studenter i samme familie.
– Noen av studentene oppgir at de kom hit fordi de ble anbefalt det av foreldrene sine – studentene våre er i det hele tatt de beste PR-agentene våre, sier Vannebo.
– En student fra USA som var her i 2001 sa «I came here with a state of mind, I came away with a world of knowledge». Det er store, fine ord – men det er ikke usant.