Skal forvirre afrikanere
Fjorten studenter fra Kunsthøgskolen og Musikkhøgskolen har dratt til Etiopia for å vise hvordan man leser aviser, kysser og lager middag i Norge.
Flygende tepper finnes flere steder enn i de orientalske historiene fra «Tusen og en natt». «UMOJA Cultural Flying Carpet» er navnet på et prosjekt finansiert av utenriksdepartementet (UD), og et symbolsk bilde på hvordan kulturutvekslingen flyr som et teppe rundt i verden, og forener mennesker, kulturer og kunst.
I år arrangeres det sammenkomst i Etiopia, og Torgrim Sollid, førsteamanuensis ved Musikkhøgskolen i Oslo (NMH), og koreograf Vilde Sparre Janson har snekret sammen en forestilling bestående av dans, musikk og skuespill.
– Forestillingen skal vises frem for studenter fra Tanzania, Kenya, Etiopia og Nederland, forteller Janson.
Fredag var Universitas på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og smugkikket på generalprøven før studentene dro av gårde.
Kirurgisk presisjon i navnevalg
Forestillingen bærer tittelen «When I Opened the Paper, I Kissed, and Then I Made Dinner.» Et besynderlig navn på en forestilling, ja vel. Men jommen har de satt bjella på kua, for tittelen er en forening av de tre delene forestillingen består av: På scenen finner vi nemlig dansere som er helt oppslukte av aviser, ei jente som ikke får kontakt med kjæresten sin fordi han heller vil lese Morgenbladet. Videre sendes det slengkyss fra scenen, før det hele rundes av med eksperimentell kokkelering med frukt, hammer, spiker og skrumaskinen.
– Vi har skrudd sammen ting som i utgangspunktet ikke kan skrues sammen, forklarer Sollid.
Det er nemlig ingen gjennomtenkt rød tråd mellom de tre temaene, og det er heller ikke noe tydelig politisk budskap som ligger til grunn. Egentlig ble de inspirert av en futuristisk kokebok som Sollid fikk til bursdagen, der ikke alle retter var direkte spiselige. På dette grunnlaget har de laget en moderne musikk- og danseforestilling, der det er opp til publikum selv å fordøye det de blir matet med.
– De afrikanske landene er litt mer tradisjonelle i stilen, og har ikke noe forhold til samtidskunst. Tidligere år har vi rettet oss litt etter deres rammer, men i år går vi virkelig inn for å vise frem vår kultur, sier Janson.
Kanskje kommer presidenten
De norske studentene skal i løpet av oppholdet på to uker plasseres i grupper med studenter innen sirkus, musikk og dans fra de andre landene og lage nye forestillinger som skal vises frem for ti tusen tilskuere i hovedstaden Addis Abeba. Ifølge ryktene skal den etiopiske presidenten være blant publikum.
Studentene innen jazz- og samtidsdans ved KHiO, og passasjerer på det flygende teppet, Anja Valseth og Mikael Rønne, er spente på hva oppholdet i Etiopia vil bringe.
– Vi har jo ikke truffet noen av studentene fra de andre landene før, sier Mikael Rønne.
– Vi som er med fra Norge er blitt godt kjent med hverandre på forhånd slik at vi skal fokusere på møtet med de andre studentene, legger Valseth til.
Koreograf Vilde Sparre Janson presiserer at det er akkurat dette prosjektet handler om, det å samarbeide på tvers av kultur- og landegrenser.
– Umoja betyr jo nettopp sammenkomst på swahili, og det er et samarbeidsprosjekt der studentene får muligheten til å vokse som mennesker og lære av hverandre.