FORNØYDE: Leder i ISU ved Universitetet i Oslo George Vlazakis og nasjonal president i ISU Farshad Tami er fornøyde med at kvotestudenter får bedre økonomiske forhold fra 2010.

Mot løsning med sjekkheftebyråkrati

Studenter fra utviklingsland har vært fortapt i norsk utdanningsbyråkrati i 15 år. Nå kjøper Kunnskapsdepartementet seg ut av problemet.

Publisert Sist oppdatert

*Kvotestudentordningen:*

  • En kvotestudent er en student som får ta utdanning i Norge på den norske stats regning.
  • Dette er en bistands- og utviklingsordning som finansieres av NORAD og Senter for internasjonalisering av utdanning. Ordningen ble etablert i 1994.
  • Det er til sammen 1 100 kvotestudenter i Norge. Kvotestudentene kommer fra utviklingsland og fra land i Øst-Europa og Sentral-Asia.

– Dette har vært en verkebyll, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland. Hun syns det har vært pinlig at det ikke har vært noen ordning på plass for kvotestudentene når de kommer til Norge.

To måneder uten støtte

Hvert år kommer det 300-400 nye kvotestudenter til Norge som en del av en norsk bistandsordning. De to første månedene må de gå uten støtte, fordi man må ha norsk personnummer for å søke om studiestøtte fra Lånekassen. De fleste studentene må vente i opptil to måneder før de får personnummer fra politiet.

FLAUT: Kvotestudent ved Universitetet i Ås, Anbes Tenaye Kidane, syns det er flaut å ha måttet låne penger av andre for å finansiere sitt studieopphold i Norge.

– Det er flaut å ikke kunne klare seg selv økonomisk, sier Anbes Tenaye Kidane fra Etiopia.

Han er en av de 19 nye kvotestudentene som begynte på Universitetet i Ås denne høsten og har måttet låne penger av venner for å overleve. Kidane tror at situasjonen vil bli mye bedre om kvotestudentene får utbetalt et stipend med en gang de kommer, slik Aasland nå lover.

Såre enkel løsning

For ett år siden lovet Jens Revold, daværende statssekretær for Tora Aasland, at problemet skulle være løst innen høsten 2009. Det har ikke Kunnskapsdepartementet (KD) klart, ettersom det viste seg for vanskelig å forandre byråkratiet.

– Man har prøvd. Det er vanskelig å si hva det har buttet i. Det har ikke vært mulig av ulike årsaker, med så mange hensyn å ta i samarbeid med utlendingsmyndighetene, Lånekassen og KD, sier Tora Aasland til Universitas.

Hun kan imidlertid fortelle at de har funnet en svært enkel løsning: En pengesjekk. Kunnskapsdepartementet vil be Lånekassen om å utstede sjekker som utdanningsinstitusjonene videreformidler når studentene ankommer Norge. Kvotestudentene kan heve sjekken i banken, og dette skal studentene leve av før de får ordinær støtte fra Lånekassen. Departementet har satt av fem millioner på neste års statsbudsjett til dette.

Nasjonal president i International Students’ Union (ISU), Farshad Tami, er glad for at det endelig har kommet en løsning på problemet.

– Jeg har i to år jobbet aktivt for å bedre den økonomiske situasjonen til nyankomne kvotestudenter, og har flere ganger blitt lovet en løsning, sier Tami.

Han har forståelse for at ting tar tid i det norske byråkratiet, og mener at dette er en løsning som skulle kommet mye tidligere. Han tror imidlertid ordningen vil fungere.

– Jeg er spent på om denne ordningen vil bidra til å gi kvotestudentene som kommer neste høst et mer positivt bilde av studentlivet i Norge, legger han til.

Kasteball

– ISU har blitt lovet en løsning på dette problemet i to år. Kunnskapsdepartementet har tatt seg stor frihet og har behandlet ISU som en kasteball. Det ville ikke tatt like lang tid om dette var en sak som StL kjempet for, sier leder i Studentenes Landsforening (StL) Ina Tandberg.

Hun er nå glad for at KD har funnet fem millioner til kvotestudentene, men sier at det gjenstår å se om løsningen fungerer.

Åsa Elvik, statssekretær for forsking og høyere utdanning i KD, sier at det har tatt lengre tid enn ønskelig å finne en løsning som er mulig å gjennomføre innenfor Lånekassen.

– Men vi har nå funnet en svært god løsning, og vi prioriterer å bruke midler til dette, sier Elvik.

Hun er også svært glad for det engasjementet ISU og de andre studentorganisasjonene har vist for saken, og synes at de har hatt god dialog om saken. Selv om det altså har tatt 15 år.

Powered by Labrador CMS