Lost in translation
Mens alle skiltene på BI er skrevet på både norsk og engelsk, ender de internasjonale studentene ved UiO på feil toalett i mangel på skilting.
– Jeg er veldig imponert av denne skolen. De engelske skiltene gjør det veldig enkelt å forstå hva som er hvor, sier Diana Dietrich, internasjonal utvekslingsstudent fra Canada ved Handelshøyskolen BI.
Tim Sudmann, internasjonal student fra Tyskland og Karoline Skaar, president for International Student Association (INSA) er enig.
– Jeg har aldri følt meg «lost in translation» her på BI, sier Sudmann.
Gikk på dametoalettet
Ved Universitetet i Oslo (UiO) derimot, er engelske skilter på campus en stor mangel. Dette er også noe de internasjonale studentene savner mest ved universitetet.
– Jeg tror campus ville vært mye bedre hvis det var skiltet på engelsk. I kantinen og på toalettene er det spesielt viktig. Faktisk gikk en venn av meg, som også er internasjonal student, på feil toalett. Han trodde «damer» betydde «gutter», sier Heewon Kim, utvekslingsstudent fra Korea.
Emily Balloun, president for International student union (ISU) ved UiO, forstår de engelskspråklige studentenes fustrasjon.
– Det er noen vanskelige tilpassinger internasjonale studenter må gjøre ved UiO. Mangelen på engelske skilter gjør det komplisert å forstå hvilke fakulteter, bygninger og fasiliteter som faktisk er tilgjengelig for studentene, sier Balloun.
– Får informasjonspakke
Svein Hullstein, seniorrådgiver for internasjonalisering av studier ved UiO, sier de er klar over at mye kunne vært gjort bedre for internasjonale studenter ved universitetet.
– Velkomstpakken de internasjonale studentene får utdelt ved studiestart inneholder kart og informasjon om universitetet på engelsk. Dette skal gjøre at studentene finner frem til tross for mangefull skilting på engelsk.
Handelshøyskolen BI har et annet syn på universiteter og høyskolers tilrettelegging mot internasjonale studenter.
– Vi har som tommlfingerregel at alt som kan gjøres på norsk kan også gjøres på engelsk, og denne prøver vi så godt vi kan å følge, sier Knut Otterbach ved studentvelferd på BI.