Fossefall og engelsk trekker utlendinger
Norsk natur og studietilbud på engelsk er avgjørende for at internasjonale studenter kommer til Norge. Men norske studenter gir dem en kald skulder.
Åtte av ti internasjonale studenter velger Norge på grunn av mange og gode studietilbud på engelsk. I tillegg er Norges gode rykte som studie- og forskningsdestinasjon og norsk natur blant de viktigste årsakene til at internasjonale studenter velger Norge. Det viser en undersøkelse gjort av Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU).
Godt omdømme
Bente Gundersen, profileringsansvarlig i SIU, mener resultatene viser godt samsvar med hvordan Norge profileres som studiested.
– Vi har hatt en del hypoteser om hva som er viktig for forskjellige studenter, og flere av punktene bekrefter våre tanker, sier hun.
Hun er også svært fornøyd med at det viser seg at Norge har såpass godt omdømme internasjonalt.
– Vi satser selvfølgelig på kvalitet, men det gjør alle. For å være litt annerledes legger vi også vekt på våre faglige flaggskip, som petroleumsrelaterte fag, marinefag, fornybar energi og menneskerettigheter, sier hun.
Natur og engelsk
Kristin Macht er tysk utvekslingsstudent ved Universitetet i Oslo, og bekrefter at engelskspråklige studietilbud var en viktig faktor for at hun valgte Norge.
– Jeg ville til et land hvor de snakket engelsk i tillegg til et annet språk. Dessuten hadde jeg vært i Norge tidligere, og likte den norske kulturen og naturen, sier Macht.
Hun får støtte fra sine landsmenn. Tyskere er nemlig blant dem som vektlegger norsk natur sterkest når de velger Norge. Russiske studenter er opptatt av senere karrieremuligheter i Norge, mens for franskmenn er det blant det minst viktige. Kinesiske studenter er opptatt av at Norge har lav kriminalitet, og de bryr seg ikke nevneverdig om levekostnadene.
Vanskelig å bli integrert
Selv om undersøkelsen viser at de fleste er fornøyde med studieoppholdet sitt, er det mange som trekker frem at Norge er dyrere enn forventet, at standarden på studentboligene ikke er så gode som de hadde trodd, og at det er spesielt vanskelig å komme i kontakt med norske studenter.
Maria Korotkova, visepresident i International Students’ Union, synes SIU er flinke til å promotere Norge, men mener det er viktig at de internasjonale studentene integreres bedre enn de gjør nå.
– SIU er veldig flinke på mange områder når det gjelder rekruttering, men det som mangler er integreringen av studenter som først er kommet hit, sier hun.
Det kan tyske Kristin Macht bekrefte:
– Det er ikke lett å komme i kontakt med norske studenter, sier hun.
– De vennene jeg har fått er stort sett andre utvekslingsstudenter, og jeg kommer bare i kontakt med nordmenn gjennom seminarer og studiesirkler.
– Klart signal
Gundersen i SIU mener Norge er på riktig vei når det gjelder profileringen, men forteller at SIU vil bruke informasjonen til å skreddersy profileringsaktiviteter for de forskjellige landene.
– Her har vi fått en del tips til hvordan vi kan treffe de forskjellige målgruppene, både i hvilke ting ved Norge de forskjellige gruppene vektlegger, og i hvilke informasjonskanaler vi kan nå dem, sier hun.
Ingvild Reymert, leder for Norsk Studentunion (NSU), mener resultatene gir et klart signal.
– Undersøkelsen viser tydelig at studenter legger stor vekt på utdanningskvalitet og avtaler mellom utdanningsinstitusjoner, sieer Reymert.