– For lettvint om utveksling
ANSA mener at det er manglende informasjon og penger som holder studenter tilbake fra å reise på utveksling.
– Vi synes selvfølgelig det er flott at studenter trives i Norge, men det er ikke det som er problemet.
Karoline Myklebust, president i ANSA
– Vi i ANSA synes det er flott at studenter trives i Norge, men det er ikke det som er problemet. Det er andre grunner som holder igjen de som ønsker å reise ut på utveksling, men som likevel velger å ikke gjøre det, sier Karoline Myklebust, president i Association for Norwegian Students Abroad (ANSA).
Myklebust referer til en nylig publisert rapport fra Senter for Internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) som tar for seg utveksling blant norske studenter. Rapporten konkluderer med at de viktigste barrierene blant de som ikke har et utvekslingsopphold i løpet av studiene er [familie, kjæreste og generell trivsel](1).
– Det blir for lettvint å konkludere med at de viktigste mobilitetsbarrierene for studenter som ikke drar på utveksling er kjærester og trivsel, og at man derfor ikke kan gjøre noe for å bedre muligheten for utenlandsopphold, sier hun.
Feil fokus
ANSA gjennomførte selv en undersøkelse i 2008 blant studenter som vurderte utenlandsstudier.
– Vi fant ut at dårlig finansiering, manglende informasjon og mangelfullt språk var de største barrierene. Dette er faktorer som vi kan jobbe for å forbedre, sier Myklebust.
Leder for Norsk Studentunion (NSU) Anne Karine Nymoen stiller seg bak Myklebust i kritikken mot SIU.
– Vårt mål er at alle som vil skal ha muligheten til å reise på utveksling. Derfor burde man fokusere på hvorfor de som vil reise ut likevel ikke gjør det, sier Nymoen.
Hun tror også at andre forhold enn familie og trivsel kan være utslagsgivende for hvorvidt studenter velger å dra utenlands eller ikke.
Penger ikke et problem
Informasjonsleder i SIU Hanne Alver Krum avviser kritikken fra ANSA og NSU.
– Vi ville enkelt og greit finne ut hva som gjør at folk reiser eller ikke reiser på utveksling. Derfor valgte vi å intervjue studenter som studerer i Norge, og ikke gradsstudentene som oppholder seg ute, sier Krum.
Krum har ingen tro på at manglende finansiering er en viktig grunn til at studenter velger å holde seg hjemme fremfor å reise ut.
– Den største utfordringen ligger ikke i finansiering. Dersom man reiser til et studiested som ikke krever høye skolepenger, og hvor det er billigere å leve enn i Norge, trenger ikke utenlandsoppholdet bli særlig dyrt, sier Krum.
Myklebust mener derimot at rapporten klart viser at finansiering er en av de problemene som det er viktig å ta tak i.
– Finansiering havner på en fjerdeplass i rapporten over de barrierene som hindrer studenter i å utveksle. Hvis SIU mener at dette ikke er et reelt problem, må de bedre informasjonen om de mulighetene som faktisk finnes, sier Myklebust.