Vil ha flere nordmenn på eliteuniversiteter
Regjeringen vil at flere studenter skal søke seg til eliteuniversiteter når de skal ta utdanning i utlandet.
I dag ble Kunnskapsdepartementets stortingsmelding om internasjonalisering av utdanning lagt frem. I meldingen står det blant annet at «Det er mye som tyder på at en del studenter velger utenlandsk lærested på bakgrunn av effektiv markedsføring og ikke ut fra gode kvalitetsvurderinger.». For å få flere studenter til å ta utdanning i utlandet ved universiteter med høy kvalitet ønsker Regjeringen derfor å lage et system der kvaliteten på utdanningsstedet i større grad enn tidligere legges til grunn for hvor mye stipend studentene får.
Anders Fjelland Bentsen, president i ANSA, mener imidlertid at en slik ordning kan være med på å bidra til at kun de mest resurssterke vil kunne ta utdanning i utlandet. Han frykter at en snever og elitistisk tilnærming til kvalitetsbegreper vil bli dominerende som følge av den nye stortingsmeldingen.
– Jeg reagerer på at de formulerer seg på måter som insinuerer at utenlandsstudentene i dag ikke velger studier basert på kvalitetskriterier. De fleste som skal legge store summer og mange år av sitt liv ned i en utdanning er opptatt av at de får kvalitet i henhold til sine behov. Kvalitet er tross alt mer enn Harvard, og vi er opptatt av at det skal være like muligheter for alle som vil til å ta høyere utdanning i utlandet. Det skal ikke bare være for de som er særlig økonomisk eller akademisk resurssterke, sier Fjelland Bentsen til Universitas.no.
Et annet forslag som lanseres i stortingsmeldingen er å etablere felles studieprogrammer og grader for norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner.
Leder i Norsk Studentunion (NSU), Ingvild Reymert, er fornøyd med deler av stortingsmeldingen, men savner flere konkrete tiltak.
– Vi er fornøyde med det økte fokuset kvalitet, faglig samarbeid og utveksling mellom norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner. Samtidig kommer ikke stortingsmeldingen med så mange tiltak for hvordan man skal gjennomføre og finansiere forslagene som blir lansert. Her mener vi at Regjeringen i større grad skulle gjort som det ble gjort i stortingsmeldingen om lærerutdanningen som ble lagt frem i forrige uke, hvor de konkret foreslo hvor man skulle ta pengene fra for å finansiere tiltakene. Vi mener at man kunne ha knyttet forslagene i internasjonaliseringsmeldingen opp mot revidert nasjonalbudsjett, sier NSU-lederen.