Flere velger Norge
Siden 2003 har antallet internasjonale studenter i Norge økt med 74 prosent. Fraværet av skolepenger trekkes frem som en forklaring.
Norge opplever for tiden en jevn stigning i antall utvekslingstudenter. Det viser ferske tall fra Database for statistikk om høgre utdanning.
– Det er et faktum at Norge ikke har skolepenger, og dette er derfor en mulig årsak til økningen, men dette er ikke er noe vi ønsker å selge inn for de internasjonale studentene, sier Stian Thowsen fra Senter for internasjonalisering av høgre utdanning.
I 2010 var det 5929 internasjonale studenter i Norge, en økning på 400 studenter fra 2009. I alt har det blitt over 2500 flere studenter i Norge siden 2003.
Mener billig tiltrekker
Thowsen påpeker samtidig at Norge nå står som et av de få landene uten studieavgift, og at dette kan ha innvirkning.
– Landene rundt oss skal nå innføre skolepenger, og i for eksempel Sverige ser vi nå at antall utenlandske søkere går kraftig ned, mens antallet i Norge fortsetter å stige, sier han.
Musikkvitenskapstudent ved UiO, James Thomson, utveksler til Oslo fra England. For ham var ikke skolepenger hovedårsaken til at valget falt på Oslo og Universitetet i Oslo (UiO), men likevel noe som gjorde Oslo spesielt interessant.
«Det koster 9000 pund å studere i England nå, så det er klart at Norges billige utdanning var et stort pluss.»
James Thomson, utvekslingsstudent fra England
– Det koster 9000 pund og studere i England nå, så det er klart at Norges billige utdanning var et stort pluss. Men først og fremst valgte jeg å studere i Oslo fordi jeg hadde hørt at nordmenn snakker godt engelsk og har et bra musikkmiljø, sier Thomson.
Norge godt profilert
Stian Thowsen er likevel klar på at de mest sentrale grunnene til økningen skyldes god profilering fra Erasmus-programmene og institusjonen.
– Både UiO og Høgskolen i Oslo gjør en god jobb med å rekruttere internasjonale studenter, blant annet med engelskspråklige programmer. Dette er utelukkende positivt, sier Thowsen.
Guri Vestad, leder av Seksjon for internasjonalisering av studier ved UiO, mener i likhet med Thowsen at økningen i antall internasjonale studenter er et gode, men at økningen ikke kan forklares med Norges billige utdanningssystem.
– Nei, det er ikke en sentral årsak. Grunnen er nok at UiO og Norge er en del av en internasjonal mobilitets-trend. En annen grunn kan være finanskrisen, og at studenter fra land som ble hardt rammet velger andre strategier for å skaffe seg jobb, sier Vestad.
«Mobilitets-trenden» Vestad sikter til går begge veier. I tillegg til at flere internasjonale studenter kommer til Norge, reiser også flere norske studenter ut. I 2010 reiste nærmere 5600 studenter ut av landet. Det er hele 2600 flere studenter enn i 2003 og også en økning på nærmere 500 studenter i forhold til 2009.
Frankrike og Tyskland på topp
Både Thowsen og Vestad mener samsvaret mellom tallene fra innreisende og utreisende skyldes utvekslingsavtaler med bestemte land.
– Tyskland og Frankrike er satsingsland for utvekslingsavtaler. Dette ser vi også i statistikken ved at det er disse landene som har de klart høyeste tallene. Spesielt for UiO sin del er også økningen av antall studenter fra USA og Australia de siste to årene, sier Vestad.