– Alt kan ikke løses med lovforbud
Instituttbestyrer ved Psykologisk institutt, Fanny Duckert, går hardt ut mot Lars Gules forslag om å forby niqab. Universitetsledelsen vil foreløpig ikke ta stilling til hvorvidt UiO vil forby plagget.
– Jeg forstår ikke hvorfor Gule hauser opp denne saken. Vi bør sette ressursene på andre utfordringer som gjør hverdagen til minoritetsstudenter litt lettere, for eksempel bedre og mer variert pensum, bedre fadderordninger og ikke minst at vi utnytter den flerkulturelle ressursen mange av minoritetsstudentene kommer med, sier Fanny Duckert, professor og instituttbestyrer ved Psykologisk institutt.
I forrige uke gikk Lars Gule ut i Universitas og utfordret Universitetet i Oslo (UiO) om å ikke vente med å forby niqab.
Duckert mener at ikke alt kan løses med lovforbud.
– Dessuten tror jeg på dialogens vei, det er snakk om unge voksne mennesker som er i stand til å gjøre egne vurderinger.
– Men ser du ikke noen kommunikasjonsvansker som kan oppstå med niqab?
– Klart det er vanskelig å kommunisere med en person som er såpass tildekket. Særlig for oss psykologer som bruker kroppen som et kommunikasjonsverktøy, sier Duckert, som også innrømmer at niqab kan være problematisk i jobbsammenhenger.
– Vi må fortelle den enkelte student som bærer niqab at klesplagget begrenser hennes yrkesutøvelse.
«Den stille giften»
Duckert er engasjert i hvordan norske studenter med minoritetsbakgrunn og internasjonale studenter blir møtt på ved universitetene.
– Selv om det er lite åpen diskriminering i Norge, finner vi indirekte diskriminering i mange slags forkledninger. En av mine studenter med afrikansk bakgrunn kaller dette «den stille giften». Det er vanskelig for mennesker med en annen bakgrunn å bli anerkjent som individer, hevder Duckert.
– Mener du Gules forslag føyer seg til disse fordommene?
– Jeg mener generelt at Gule prøver å være handlingssterk. Det ser ut som man overforbyr hverandre i slike drastiske tiltak, men det er feil måte å gjøre det på.
– Hva råder du universitetsledelsen til å gjøre nå?
– Jeg håper at de ikke velger Gules forslag. Jeg håper også at denne saken kan skape større engasjement og interesse for situasjonen til minoritetsstudenter.
– Ikke en sak
Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud, sier at universitetsledelsen drøftet saken på ledelsesmøtet forrige torsdag.
– Vi skal følge utviklingen, men foreløpig er dette ikke en sak for UiO. Jeg forstår at det er en vanskelig sak med gode argumenter på begge sider, men vi kan ikke ta opp alle saker som eventuelt kan bli et problem.
– Ser du ingen problemer med niqab?
– Det er et kvinneaspekt i saken, men det er vel ikke universitetsledelsens primære oppgave å ta opp dette nå, sier Ellingsrud.
Lars Gule mener på sin side det er korttenkt av universitet å ikke utrede en problemstilling nå.
– Men jeg tar det til etterretning, sier han.
Gule mener at det er media og ikke ham selv som har hausset opp saken.
– Jeg tok det opp fordi det er en viktig problemstilling, og det er heller ingen motsetning mellom å ta opp denne saken og det å fokusere på andre utfordringer som opptar minoritetsstudenter, sier Gule.