Avviser krav om åpenhet
For tredje år på rad vedtok dine tillitsvalgte at du skal kunne få innsyn i hvordan semesteravgiften forvaltes. Men SiO nekter.
Studentenes øverste representant i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), hovedstyreleder Øyvind Gjengaar, vil ikke prioritere mer åpenhet hos studentenes egen velferdsleverandør.
– Jeg mener at man med offentlighetsloven får lite demokrati for pengene, og vi har derfor ingen planer om å underlegge oss offentlighetsloven i 2009, sier Gjengaar.
SiO får statsstøtte, og har ellers store inntekter fra semesteravgiften. I helgen vedtok Velferdstinget (VT), det overordnede organet for alle studenter tilknyttet SiO, at SiO skal følge offentlighetsloven, som vil kunne gi alle studenter innsyn i hvordan disse pengene brukes. Studentene har flertall i samskipnadens styre, og sånn sett skulle ting ligge til rette for gjennomslag overfor SiO-administrasjonens dokumentpraksis.
Velferdstinget uten myndighet
Ifølge VT-leder Jenny Nygaard, har de ikke rukket å legge en strategi for å få gjennomslag for politikken som ble vedtatt i helgen.
– Dette er det tredje året at det vedtas, uten at SiO har fulgt opp.
– Jeg kan ikke uttale meg om hva de tidligere arbeidsutvalg til VT har gjort og latt være å gjøre.
– Kan VT instruere studentrepresentantene?
– De følger våre innstillinger så langt som de kan.
– Kan ikke studentene tilbakekalle styrerepresentantene?
– Man har mulighet for sanksjoner. Men om den muligheten skal bli benyttet i et slikt tilfelle, det kan jeg ikke uttale meg om. Det er gått to dager fra vedtaket, sier Nygaard, men fremhever at det er viktig at studenter får innsyn i saker som angår dem.
I en Universitas-artikkel i 2008 argumenterte daværende VT-leder Fredrik Refsnes for mer åpenhet. «At studentene i forkant får innsyn i hvilke saker SiO skal ta stilling til, gjør at de i større grad selv kan influere av slike prosjekter,» sa han da.
Men i 2009 er Fredrik Refsnes en av de innvalgte studentene i SiOs hovedstyre, og ønsker ikke å kommentere verken saken eller sine egne sitater.
Direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, vil heller ikke svare på spørsmål, men viser til hovedstyreleder Gjengaar.
Venstresiden krever handling
Det var Solveig Tesdal i Venstrealliansen som fremmet forslag om at «Velferdstinget skal jobbe for at SiO følger offentlighetsloven» i år. Hun peker på at forholdet til hovedstyret i SiO tidligere har vært varierende, og at VT til tider har følt seg overkjørt.
– Informasjonsflyten har vært dårlig overfor VT og studentene. Det er bra at det nå blir tatt tak i, i det minste mellom VT og SiOs hovedstyre, sier Tesdal.
Åpen hvis det passer
SiO har nemlig gått med på å opprette et formaliseringsdokument med VT. Dette skal sikre VTs rettigheter til innsyn, mens medias og vanlige studenters tilgang til dokumenter vil nedprioriteres.
– Vi skal være skal være mer offentlig enn offentlighetsloven krever på noen punkter, men mindre offentlig på andre, sier Gjengaar.
Norsk Presseforbund har kritisert manglende krav til åpenhet fra studentsamskipnader flere ganger. «Det er lett å være åpen hvis du selv kan velge hvilke opplysninger som skal ut», skrev Norsk Presseforbund i en kronikk i Universitas i fjor.
– Samskipnaden er ingen privat bedrift som kan skjule seg bak argumenter om at deres arbeid ikke er noe offentligheten bør vite noe om, uttalte generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.