Stanken som setter seg
Beboerne ved de ulike studentboligene mener at SiO ikke tar dem på alvor når de klager på røyklukt i hyblene. SiO oppfordrer beboerne til å ta saken i egne hender.
Tross røykeforbud i SiOs studentboliger plages flere studenter av røyklukt i hybelen sin. Etter to år på Blindern studenthus merket psykologistudenten Lars Gynnild Berg (22) i våres en mystisk røyklukt fra ventilasjonen. – Det er mer intenst i perioder. Det har vært episoder der det kjennes ut som noen sittet og røyket i leiligheten. Etter hvert satt det seg i håndklær og sengen, forteller han.
SiO har sagt at jeg må fikse dette selv
Lars Gynnild Berg (22)
Berg våknet flere ganger om nettene av den tette røyklukten i leiligheten hans.
– Det har gått utover nattesøvnen min. I tillegg har jeg kjent at det kan være ubehagelig i leiligheten når det er dårlig luft. Dette har også gått utover humøret mitt.
Berg mistenker at noen i samme blokk røyker i leiligheten sin, men understreker at det kun er en mistanke. Til tross for en dialog med SiO siden april, har ingen kommet for å inspisere leiligheten hans. .
– Vaktmesteren har ikke engang vært innom, sier Berg fortvilet.
Bekymret for helsa
Ifølge Berg ble han fortalt at han ikke kan få gjort noe før han selv finner ut av årsaken til lukten. Dette reagerer han på.
– Jeg har ingen anelse hvordan ventilasjonssystemet i denne blokken fungerer. Så at jeg skal finne ut av dette er egentlig en umulig oppgave for meg, sier han.
I ettertid har et firma sjekket ventilasjonen, og etter det har røyklukten blitt mildere og mer sporadisk.
– Det viste seg at det var en feil med ventilasjonsanlegget i bygget, forklarer Berg.
– Er du bekymret for at dette kan være helseskadelig?
– Det er noe alle burde være bekymret for. Man har jo rett til å leve i et sunt inneklima, svarer Berg
– Det at det har vart såpass lenge, og at SiO ikke vet hva det skyldes, tenker jeg er det mest oppsiktsvekkende, avslutter Berg.
Har blitt bedre
Pedagogikkstudenten Mathilde Zobu (26) flyttet til Blindern studenthus for en måned siden. I den korte perioden hun har bodd her har hun også merket røyklukt fra ventilasjonen, men forteller at det har forbedret seg.
Jeg ønsker ikke å banke på døra til en som røyker hasj. Man vet ikke hvordan de skal reagere
Mathilde Zobu (26)
– Jeg tror folk har forstått at det ikke var greit å røyke, sier hun nå.
Men det betyr ikke at husordensreglene blir fulgt. Zobu forteller at hun ofte ser studenter som røyker på takterrassen. Hun kan ikke lukte røyken, men tror studentene som bor nærmere takterrassen merker dette mer.
To år med røyklukt
Det er ikke første gang Zobu har hatt problemer med røyklukt i hybelen. Før Zobu flyttet til Blinderen studenthus bodde hun på Tullinløkka studenthus. Der slet hun med røyklukt og hasjlukt i hybelen i to år.
– Det var en tung hasjlukt, og det var veldig ukomfortabelt og ubehagelig. Den hasjlukten kom også inn i leiligheten, i tillegg til røyklukten fra ventilasjonen, sier hun.
Zobu opplevde det var lite hjelp å få. Hun fikk beskjed om å ta det med vedkommende som røykte cannabis i leiligheten.
– Jeg ønsker ikke å banke på døra til en som røyker hasj. Man vet ikke hvordan de skal reagere, og det er veldig ubehagelig, sier hun.
Sender ut en e-post
Konstituert boligdirektør i SiO Elin Øvstebø Birketvedt bekrefter at de har mottatt henvendelser om røyklukt og hasjlukt i en e-post til Universitas. De har sendt ut en e-post til beboerne der de minner om husordensreglene.
Videre skriver hun: «Vi oppfordrer også beboerne til å snakke med naboen hvis man vet hvem det er som røyker. Hvis situasjonen ikke bedrer seg, anbefaler vi beboerne å ta kontakt med oss slik at vi får fulgt opp de det gjelder. I tilfeller hvor man ikke er sikker på hvor røykingen kommer fra, sender vi ut en generell påminnelse til alle beboerne om husordensreglene.»
SiO oppfordrer beboerne til å kontakte vaktmesteren dersom det kommer unaturlig mye lukt fra ventilasjonen.