Kan bli SiOs sitt siste store byggeprosjekt i Oslo
Nordberg studentby kan bli Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sitt siste, store byggeprosjekt i Oslo. Styreleder i SiO etterlyser tilskudd fra staten.
– Det kan potensielt bli en bråstopp i studentboligbyggingen i Oslo hvis vi ikke får tilgang på flere egnede tomter til en akseptabel pris, sier styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) Eilif Tanberg.
Nordberg studentby ferdigstilles høsten 2026, og kan bli SiO sitt siste, store byggeprosjekt i hovedstaden. Styreleder i SiO etterlyser tilskudd fra staten, og tilgang på tomter til en rimelig pris for å kunne fortsette studentboligbyggingen.
Etterlyser statlig tilskudd
– Det er viktig for oss at vi har tilgang på tomter som gjør at husleia ikke går for hardt utover studentlommeboka, sier Tanberg.
Styrelederen forteller at de ofte ser tomter som legges ut på det private markedet og skaper høye priser. Det vil i stor grad gå utover studentenes husleie, mener han.
Gjennom statlig tilskudd, festeavtaler fra både kommunen og staten, sier styrelederen at SiO vil kunne bygge mer. Tanberg forklarer at en festeavtale er en juridisk avtale med grunneier, hvor det kan bestemmes at tomten skal brukes av SiO til å bygge studentboliger mot en årlig festeavgift.
– Det gir mindre kapitalbehov enn ved kjøp av tomten og bidrar til at SiO kan bygge mer og rimeligere, sier han.
Styrelederen etterlyser også rettede salg.
– Rettede salg vil si at en tomt selges direkte til en part. Dermed kan man kjøpe til markedsverdi, men uten at man går ut i budrunde, forklarer SiOs styreleder.
– Ikke nok muskler alene
Statssekretær for forsknings- og høyere utdanning, Ivar B. Prestbakmo (Sp), skriver til Universitas at regjeringen i første omgang har prioritert å øke kostnadsrammen slik at de klarer å bygge de studentboligene de har gitt tilsagn til.
– Kostnadsrammen og tilskuddet skal bidra til å holde husleien studentene betaler så lav som mulig, skriver han i en e-post.
Prestbakmo skriver videre at en eventuell økning av tilskuddssatsen er noe som må vurderes i forbindelse med statsbudsjettet.
– Det er vanskelig å balansere kostnadene slik at studentene får lavest mulig husleie, samtidig som det bygges et tilstrekkelig antall nye studentboliger hvert år, skriver han.
Videre skriver statssekretæren at det er opp til kommunene å regulere tomter til studentboligbygging.
Hvis det er så dyrt og kjipt i Oslo, så burde man gjøre det lettere for folk å finne gode studier i resten av landet
Håvard Bergseng Rødsand (21), mediestudent
Byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) skriver i en e-post til Universitas at «SiO alene ikke har nok muskler til å løse situasjonen med mangel på studentboliger i Oslo».
Lorentzen mener derfor at noe av det viktigste de kan gjøre er å åpne markedet for flere aktører.
– Jeg ønsker at både ideelle og private skal kunne få tilskudd fra Husbanken for å bygge studentboliger i fremtiden. Da må det lovendringer til, og det har vi spilt inn til staten, skriver byråden til Universitas på e-post.
– Festetomter er ikke aktuelt
Byråd for byutvikling skriver at festetomter ikke er et aktuelt virkemiddel i denne sammenheng.
– Kommunen har ikke festet bort nye tomter til SiO eller andre studentorganisasjoner siden 1979, skriver Lorentzen.
Når Universitas spør hvilke konkrete tiltak byrådet gjør for å bidra til billigere studentboliger for studentene, svarer byråden:
– For å begrense kostnadene knyttet til rekkefølgekrav ved bygging av studentboliger har jeg gitt Eiendoms- og byfornyelsesetaten i oppdrag å se på hvordan vi skal få til en slik ordning. Målet er at studentene skal få rimeligere husleie.
Enkelthybler er ikke løsningen
Håvard Bergseng Rødsand (21) går andre året på Medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo (UiO), og tror ikke at nye blokker og enkelthybler er løsningen på å bedre Oslostudenttilværelsen. Siden han flyttet til hovedstaden i fjor høst, har han bodd på Blindern Studenterhjem, som er en privat stiftelse.
– Jeg kom inn på det som heter Blindern studenthus gjennom SiO først. Så fikk jeg tilbud her på studenthjemmet, sier Rødsand.
Som ny i Oslo forteller mediestudenten at han opplevde studenthjemmet som en trygg base.
– Her føler man ikke at man har flyttet alene til Oslo, men at man har flyttet inn i et hjem med 200 andre, sier 21-åringen.
– Alle bor så spredt
21-åringen tror heller ikke at det gagner Oslostudenter at det blir flere Oslostudenter. Mediestudenten mener at studenttilværelsen i Oslo bør bedres før det inviteres tusenvis av nye studenter til byen.
– Alle bor så spredd, som gjør at man ikke har et like sterkt samfunn som man har i andre byer, sier han.
Studenten fra Nord-Norge mener at det finnes mange studietilbud som man kan, og bør benytte seg av i resten av Norge.
– Hvis det er så dyrt og kjipt i Oslo, så burde man gjøre det lettere for folk å finne gode studier i resten av landet også, sier 21-åringen.