
SV hardt ut mot byrådet:
– Ingen unnskyldning
En ny forskrift skal gjøre det lettere å bygge studentboliger i Oslo. – Nå trengs det handling, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.
Mangelen på studentboliger har lenge vært et problem i hovedstaden. For å møte den høye etterspørselen kom Oslo Høyre med et valgløfte under kommunevalget i 2023. De ville sette i gang byggingen av 10.000 nye studentboliger i løpet av deres fireårsperiode i byrådet.
I januar i år fikk Sosialistisk Venstreparti (SV) i samarbeid med regjeringen gjennomslag for en forskrift som vil gjøre det langt lettere å bygge nye studentboliger enn før. Studentboliger blir nå et eget arealformål i Plan- og bygningsloven. Dette vil ifølge NSO gjøre det lettere å få tilgang til tomter, samt korte ned saksbehandlingstiden og byggekostandene.
SV etterlyser en handlingsplan fra byrådet
– Nå har byrådet ingen unnskyldning for å ikke innfri valgløftet sitt, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.
Hun mener at den nye forskriften og økt statlig finansiering av studentboligbygging gjør at Høyre nå sitter ved dekket bord.
Nå har byrådet ingen unnskyldning
Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV
– Det er likevel ingenting som tyder på at de når valgløftet de ga under valgkampen i 2023, sier Holmås Eidsvoll.
Universitas møter henne på Økern i Oslo, et område hun mener er godt egnet for bygging av nye studentboliger.
Holmås Eidsvoll forteller at SV har fremmet et forslag i bystyret basert på Høyres valgløfte om 10.000 nye studentboliger. Forslaget skal til behandling i mars.
SV ønsker at alle partier i bystyret, men særlig Høyre, skal si at dette er et mål de vil jobbe systematisk for å nå.
– Forslaget har ikke vært i behandling enda, er det ikke for tidlig å kritisere byrådet for fremgangen?
– I byutviklingsbyrådens uttalelse om SVs forslag svarer de blant annet at det ikke er kommunens ansvar å legge frem en konkret fremdriftsplan for igangsettingen av 10.000 nye studentboliger i Oslo innen utgangen av 2027.
Holmås Eidsvoll spør hvorfor Oslo Høyre ga et valgløfte de ikke hadde tenkt til å prioritere i deres fireårsperiode i byrådet.
Sier de ikke har gitt løfte
– Hvorfor ga Oslo Høyre et løfte under valgkampen som dere ikke hadde tenkt til å prioritere?
«Vi har ikke et løfte i byrådserklæringen om 10 000 nye studentboliger i denne perioden. Det er behov for statlig finansiering av flere studentboliger i de store byene. Her må regjeringen komme på banen», skriver byråd for byutvikling James Stove Lorentzen i en e-post til Universitas.
Vi har ikke et løfte i byrådserklæringen om 10 000 nye studentboliger
James Stove Lorentzen (H), byråd for byutvikling.
Han understreker samtidig at det ikke er kommunens oppgave å bygge studentboliger, men at byrådet ønsker å bidra med god tilrettelegging.

«Byrådet vurderer tomter og bygg som kan være aktuelle og er i dialog med studentsamskipnaden», skriver Lorentzen.
– Hvordan vil byrådet bruke den nye forskriften til å sette i gang byggingen av studentboliger innen 2027?
«Vi ser fram til muligheten om å legge inn studentboliger som formål i nye reguleringsplaner i dialog med utbygger», svarer Lorentzen.
Lorentzen forteller at byrådet har tilbudt SiO å kjøpe Hagegata 30 på Tøyen til studentboliger. I tillegg prioriterer de studentboliger i saksbehandling og vil bruke det nye arealformålet til å vurdere potensialet for studentboliger i nye reguleringssaker framover.
«Vi har derfor bedt staten om at også private aktører skal kunne søke om finansiering til bygging av studentboliger», forteller Lorentzen.
– Prøver å snakke seg unna
Holmås Eidsvoll stusser over svaret til Høyre.
– Til blant annet Dagbladet i 2022 sa de at de skulle være i gang med byggingen innen 2027, sier hun og legger til:
– Hvis de trekker seg på det nå er jo det interessant nok, men da må de avklare hva de mener nå, sier Holmås Eidsvoll, leder for Oslo SV.
– Det var rød-grønt byråd fra 2015 til 2023, hvorfor klarte ikke SV å bygge flere studentboliger da?
– Det ble regulert studentboliger i den perioden, men en av utfordringene var at den statlige finansieringen var for lav. Den har nå økt, som gjør at man kan få opp tempoet. Tidligere kunne utbyggere selv velge å bygge studentboliger. Det er først med den nye forskriften at kommunen kan pålegge dem å bygge denne typen boliger, forklarer hun.
– En større del av regninga blir lagt på staten
– At studentboliger blir til et eget arealformål er et utrolig godt verktøy som kommunene må ta i bruk, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).
Hovdenak ser positivt på at den statlige finansieringen har økt opp til 40 prosent.
– Det er et utrolig stort gjennomslag for studentbevegelsen. En større del av regninga blir lagt på staten og ikke studentene, sier Hovdenak.
NSO-lederen mener også at dette kan være med på å presse prisene ned i det private leiemarkedet.
– Og det er jo hele samfunnet tjent med, sier hun.