Blå bølge i Oslo
Tirsdagen endte med borgerlig valgskred i Oslo. Det betyr mindre byråkrati, flere boliger, og bedre vilkår for et yrende byliv, skal vi tro studentene som stemte dem inn.
Matheus Israelsen er samfunnsøkonomistudent ved Universitet i Oslo og Høyre-velger. Han mener et blått byråd vil ha gode løsninger for studentene.
– De største problemene vi står ovenfor i Oslo nå er boligprisene.
Høyre vil effektivisere reguleringsplaner, satse mer på studentboliger, og vil drive en mer aggressiv boligpolitikk.
Israelsen er ikke alene. Etter valget tirsdag kapret Høyre snaue hver tredje Oslo-velger. Med godt følge av oppgang for både Venstre og Frp ble det solid borgerlig flertall i hovedstaden. Det rødgrønne byrådet som har regjert i åtte år må dermed gi fra seg nøklene til Rådhuset.
Med henvisning til pågående sonderinger i bystyret ønsket ikke Høyre å kommentere konkrete løfter til studentene. Nyvalgt bystyremedlem for Venstre Tejn Rolland er imidlertid klar på samarbeidspartiets prioriteringer i den nye bystyreperioden.
– Vårt aller viktigste løfte er å senke prisene på kollektivtransporten, sier han.
Med mindre MDG svarer ja til Venstres frieri, blir både Høyre og Venstre avhengig av å samarbeide med Frp. Også de nøler med å love for mye i valgets kjølvann.
– Nå foregår det forhandlinger, så det er vanskelig å love noe nå, men vi vet at det er et tøft boligmarked for studentene, så vi vil prioritere å bygge flere student- boliger, sier Oslo Frps Julianne Ofstad.
Mistet en tredjedel
Med det blå skiftet blir byrådsleder Raymond Johansen erstattet av Høyres Eirik Lae Solberg, som tirsdag ettermiddag begynte samtaler om byrådsplattform med Venstre, Frp og KrF. Til sammen fikk de fire partiene 31 representanter, mot venstresidens snaue 27, i det som ble et av de mest spennende Oslo-valgene på lang tid. Resultatet er historisk. For første gang siden 1924 er Høyre Norges største parti.
Universitas forsøkte å komme i kontakt med Høyres påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg mandag morgen. På onsdag ble det klart at Solberg ikke ønsker å kommentere partiets visjoner for Oslo som studentby eller konkrete løfter til studentene. Pressesjef for Høyres bystyregruppe Rune Dahl understreker at partiet ikke overtar makten før i oktober.
– Før den tid skal det meisles ut en byrådsplattform. Her vil det nye byrådets skole- og studentpolitikk gis en sentral plass. Høyre har ambisjoner på vegne av Oslo som studentby, og det vil komme til syne i plattformen.
På Oslo Høyres nettsider ligger nå partiets plan for de første hundre dagene i byråd. Der nevnes ikke ordet student en eneste gang.
Et tregt byråkrati
Tejn Rolland var Venstres femtekandidat ved årets valg i Oslo. Med 9,1 prosent av stemmene ble partiet sikret seks mandater i bystyret. Vi møter Rolland på Rådhusplassen, der han vil komme til å tilbringe mye tid fremover. Rolland fremhever også at de borgerlige vil kunne levere bedre på studentboliger.
– Vi vil sørge for at kommunen holdes ansvarlig for å være tydelige og samtidig myke opp i mange av de kravene som stilles for å få bygget ut bolig i Oslo.
Han mener det er viktig å bygge flere studentboliger for å lempe presset på det private markedet, og at en viktig del av dette er å endre på et tregt byråkrati for å få tillatelse til utbygging. Han er også positiv til å skrote deler av leilighetsnormen.
– Som student har du ikke behov for over 35 kvadrat, og det er små leiligheter det er etterspørsel etter, så ved å bygge flere, vil prisen gå ned.
– Hvordan skal dere sikre at ikke alle disse boligene ikke kjøpes av de store utleierne og leies ut til blodpris?
– Det det handler om er at markedet i Oslo ser stor etterspørsel etter små leiligheter. Og den enkleste løsningen er å få lov til å bygge flere mindre leiligheter.
– Så det betyr at dere ikke vil regulere denne andelen nye mindre leiligheter som da kommer på markedet?
– Vi kommer ikke til å regulere hvem som kjøper opp boliger. Men ved å mette etterspørselen vil boligprisene gå ned.
Ingen løfter
Juliane Ofstad er påtroppende bystyremedlem for Frp. Hun er klar på at partiet har solid politikk for Oslo-studentene, men kan imidlertid ikke gi konkrete løfter til studentene.
– Vi vil jobbe for at Oslo skal bli den beste studentbyen i Norge. Likevel har vi mange utfordringer. Mange velger bort Oslo fordi det er for dyrt. Vi vet at det er et tøft boligmarked, så vi vil prioritere å bygge flere studentboliger. Vi vil også ha nattåpne T-baner og flere avganger på kollektivtransport.
– Hva kan dere love studentene i forhandlingene om ny byrådsplattform?
– Som vi nevnte tidligere vil vi ikke love noe konkret på vei inn i forhandlingene. Men vi kommer til å kjempe for våre kjernesaker, svarer Ofstad.
Hun mener boligkøene i Oslo også i stor grad skyldes plan- og bygningsetatens lange behandlingstid for utbygging av nye boliger.
– Det har fungert som en kjempepropp under det forrige byrådet. Vi vil redusere behandlingstiden. Vi ser også på muligheten for kombinert student- og omsorgsbolig. I Nederland har de flere steder fått ordninger hvor studentene får bo på samme områder som eldre, mot at de avlaster helsepersonell. Dette kunne man prøvd ut i Oslo også.
Ut med eiendomsskatten
Ofstad hevder også at eiendomsskatten er et problem for et presset boligmarked.
– Når alle leiligheter over 5,6 millioner har eiendomsskatt i Oslo, vil mange utleiere måtte sette opp leieprisene, som vil gå utover studentene, sier Frp-politikeren og slår fast at de vil gå i bresjen for å fjerne eiendomsskatten.
– Eiendomsskatten har utgjort enorme inntekter til tidligere byråds budsjetter. Hvor skal dere hente disse pengene fra?
– Poenget er at Oslo kommune i utgangspunktet ikke trenger eiendomsskatten. Vi mener kommunen kan styres bedre. Det handler om at politikerne må prioritere. I 2022 så vi at Oslo gikk 3,6 milliarder i overskudd. Så man kunne fjernet denne skatten.
– Dere vil ikke hente pengene fra noe annet sted?
– Nei, vi mener at kommunen må drive mer effektivt og at kommunen kan drive andre prosjekter mer effektivt. For eksempel alle pengene man har brukt på sykkelveier.
Tommel opp
Tilbake på Universitet i Oslo leverer de borgerlige studentvelgerne klar tale.
– Jeg mener det burde bygges flere mindre leiligheter. Selv bor jeg alene på 25 kvadrat, og det funker kjempebra, sier økonomistudent Matteus Israelsen.
Jeg tenker lavere eiendomsskatt og næringsfremme er den beste planen for Oslo per nå
Historiestudent Bendik Haave (20)
Historiestudent Bendik Haave (20) stemmer i. Han gir to tomler opp for blå valgseier.
– Det er på tide med et skifte, slår han klinkende fast.
Selv stemte han Venstre.
– Jeg tenker lavere eiendomsskatt og næringsfremme er den beste planen for Oslo per nå. Vi har mange små- og mellomstore aktører som Venstres politikk kan bidra til å utvikle, sier han.
Haave nevner blant annet barer, utesteder, vintagebutikker, samt serveringstilbud som kebab-sjapper, som bedrifter som er viktige for studentene. Disse mener han kan få et løft av det han mener er mer næringsvennlig politikk.