Ambisiøs: Eksdekan Hans Petter Graver. Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Danket ut eksdekan Graver

Norges nye justitiarius er Toril Marie Øie.

Publisert Sist oppdatert

Justitiarius:

  • Justitiarius (av latin, dommer) er tittelen på formannen i Høyesterett.
  • Toril Marie Øie tar over etter Tore Schei. Han har ledet Høyesterett siden 2002.
  • Som justitiarius er du en av 20 dommere, og den primære arbeidsoppgaven din er å være domstolsleder

Høyesterettsdommer Toril Marie Øie blir Norges første kvinnelige høyesterettsjustitiarius. Hun ble presentert i Justis- og beredskapsdepartementets lokaler i Nydalen i dag av minister Anders Anundsen.

– Jeg er svært fornøyd med utnevnelsen av Toril M. Øie til ny justitiarius i Høyesterett. Mange dyktige og kompetente søkere viser at dette er en ettertraktet og viktig stilling. Jeg er trygg på at hun vil bidra til at den store tilliten vi har til Høyesterett vil bestå, sier Anundsen i en pressemelding.

– Litt skuffet

Øie vant dermed tvekampen med Hans Petter Graver, som var dekan fram til nyttår ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

Den tidligere dekanen innrømmer til Universitas at han er skuffet.

– Jeg er selvfølgelig litt skuffet, men på den andre siden så har jeg stor entusiasme og glød for å forske på fulltid nå, etter åtte år som dekan, sier han.

– Får vi likevel en godt kvalifisert justitiarius?

– Det mener jeg absolutt. Øie er et godt valg. Jeg tror hun vil gjøre en god jobb i videreføring av Høyesterett i årene som kommer, sier Graver.

Gleder seg til å forske

– Når fikk du beskjed?

– Jeg fikk beskjed av justisdepartementet i går.

Graver skal fortsette i sin stilling som professor ved universitetet og er i gang med ny forskning.

– Jeg har de siste årene forsket på dommere i autoritære situasjoner. Nå skal jeg gå videre for å finne ut hvilke forhold som må være oppfylt for å utvikle et uavhengig rettsvesen, og hvor robust rettsvesenet er mot stor samfunnsmessige utfordringer. Her vil jeg trekke på min forskning om Vest-Europa under nazistiske og fascistiske diktaturer og konfrontere denne med erfaringene fra de postkommunistiske statene i Europa, sier han.

Tospann: Anders Anundsen er svært fornøyd med Toril Marie Øie som ny justitiarius. Hvorfor Graver ikke nådde helt opp vil han ikke svare på. Foto: Henriette Dæhli

Fornøyd justisminister

Anders Anundsen er tydelig på at kandidatene har vært gjennom en grundig vurdering. Til slutt var det Øie som pekte seg ut som den beste kandidaten.

– Torill Øie har veldig gode lederegenskaper, og har etter mange år som dommer den erfaringen hun trenger for å gjøre en god jobb.

– Hvilke kvalifikasjoner har hun som Graver mangler?

– Ulike enkeltkandidaters kvalifikasjoner kommer jeg ikke til å kommentere, sier Anundsen.

Den nye justitiariusen selv, Torill Øie, vil heller ikke kommentere hvorfor hun var bedre egnet til stillingen enn de andre kandidatene. Hun kan likevel avsløre at hun er veldig motivert for jobben.

– Jeg har jobbet i Høyesterett i mange år, og gleder meg til tre inn i stillingen som justitiarius, sier Øie.

Les mer: Jusdekan Hans Petter Graver bekreftet i høst at han søker på det som er landets fjerde mektigste stilling: Høyesterettsjustitiarius

Powered by Labrador CMS