Studielånsrenta må bli politisk styrt!

Hvis Lånekassen skal kunne utføre sitt samfunnsoppdrag, kan ikke lenger studielånsrenta følge boliglånsrenta.

Publisert

Lånekassen ble opprettet i 1947 med samfunnsoppdraget om å gjøre høyere utdanning enkelt tilgjengelig for alle samfunnslag – lånekassen skal gjøre det mulig for alle å ta utdanning uavhengig av bakgrunn. 

Rentenivået på studielånet har økt kraftig de siste årene, og ligger nå på finanskrisenivå. Rentepolitikken brukes riktignok til å regulere økonomien. Når økonomien er på vei til å koke over, skrus renta opp, for å kjøle ned økonomien. På samme måte som renten skrus ned når økonomien nesten stopper opp, for å få fart på økonomien. Likevel burde ikke studielånsrenta følge boliglånsrenta. 

Det er ikke de unge relativt nyutdannede som får økonomien til å koke over. Unge, nyutdannede og ferske i arbeidslivet er mange av oss klare for å etablere oss og kjøpe egen bolig. Dette er krevende med et studielån hengende over oss, der vi med skrekk kan se at renteutgiftene vi betaler, er langt høyere enn de faktiske avdragene vi betaler. Det er ikke renten på studielånet som avgjør om inflasjonen løper løpsk.

Det er ikke de unge relativt nyutdannede som får økonomien til å koke over

Det er her realiteten i markedet og samfunnsoppdraget til lånekassens veier ikke møtes. Realiteten er at muligheten mange er gitt til å kunne satse og ta høyere utdanning blir en byrde. Det er særlig vi unge relativt nyutdannede som merker den galopperende studielånsrenten best. 

Derfor mener vi i NTL Ung at renten på studielånet skal være politisk styrt og uavhengig av markedet. Dette for å styrke det samfunnsoppdraget lånekassen er tildelt - nemlig å muliggjøre høyere utdanning for flere uavhengig av bakgrunn og økonomi. 

Vi har ikke råd til at kloke hoder ikke tør å satse på å ta høyere utdanning! Omstillingen til et lavutslippssamfunn i tråd med klimautvalget 2050 sin rapport vil kreve nye ideer og innovasjoner i rekordtempo. 

Samfunnet vårt trenger at flere unge kommer til og bidrar med å skape løsningene på morgendagens utfordringer. Lånekassens samfunnsoppdrag må styrkes, og vi mener det er avgjørende med en politisk styrt lav rente på studielånet.

Powered by Labrador CMS