Innfør opptaksprøve på medisinstudiet!

Kommer du deg gjennom syv år med medisinutdanning, stoler jeg på at du er skarp i huet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige ukes A-magasin kan du lese om at det går inflasjon i toppkarakterer fra videregående. En sekserelev er ikke lenger en sekserelev. Det er blitt umulig for administrasjonene til studier med høyt snitt å faktisk skille mellom egnede og uegnede studenter. Lærere opplever å få tilsnakk av både elever og foreldre dersom de ikke gir toppkarakter: “Du står mellom meg og drømmestudiet mitt”. Hvis hvilket snitt du får, kan påvirkes av hvor mye du og foreldrene dine maser på en stakkars lærer, er det noe alvorlig galt med systemet. 

Det er ikke en menneskerettighet å komme inn på medisin, eller juss for den saks skyld, selv om man har skikkelig lyst. Eller har jobbet veldig hardt for det. Av og til kan man jobbe skikkelig skikkelig hardt, og likevel ikke få uttelling.

Lite (annet enn Ingvild Kjerkols masteroppgave) tyder på at det har gått inflasjon i toppkarakterer i høyere utdanning. Det kan også ledere i administrasjonene Aftenposten intervjuet i saken om sekserinflasjon skrive under på. Studentene er ikke nevneverdig smartere nå enn for ti år siden, sier de. Siden 2004 har andelen A-er kun steget med ca fire prosentpoeng, fra 11 prosent i 2004 til 14,5 prosent i 2023. At flere har sekser i snitt fra vgs har altså ikke ført til at flere får toppkarakterer når de begynner på høyere utdanning. Sekser-snittene gjør det bare vanskeligere å skille klinten fra hveten.

Det er vanskelig å bli arkitekt. Det er et populært studie (tross dårlige tider i bransjen) med få studieplasser. For å komme inn på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo holder det ikke å ha gode karakterer. Man må være egnet. For å finne ut om man er egnet eller ikke blir man satt til å ta en krevende opptaksprøve. Under prøven testes man i “bruk av ulike teknikker i løsningen”. Det er på tide at også medisinstudenter må bevise at de er egnet til å jobbe som leger.

Når studentene ikke er blitt smartere (eller dummere), men det er vanskeligere å skille dem, er vi nødt til å ta grep. Jeg er ikke så opptatt av at fastlegen min var et geni på videregående og hadde seks i alle fag, inkludert gym og religion. Kommer du deg gjennom syv år med medisinutdanning, stoler jeg på at du er skarp i huet. Jeg er opptatt av at legen min er egnet til å være lege. At hun har lyst til å hjelpe meg fordi hun bryr seg, om ikke om meg, så i hvert fall om den hippokratiske ed. Det hjelper ikke pasientene at legene ble leger fordi medisin er et prestisjestudie, at dagens ungdom er så lame at det er kult å ha gode karakterer.

Hvis det innføres opptaksprøver for medisin, kan aspirerende leger bruke litt mindre tid på å få sekser i alle fag og litt mer tid på å lære seg det som er relevant for studiet, som matte, kjemi og å være et bedre menneske. Kanskje vil det få bukt med problemet med alle som tar opp fag langt ut i 20-årene. Hvis ikke man kommer inn ett år, kan man alltid ta prøven på nytt året etter. Og etterhvert skjønne at ikke alle er egnet til å bli leger. Samfunnet trenger oss vanlige dødelige også

Powered by Labrador CMS