Unge kunstnerspirer: Studentene Nikolai Torgersen og Johanne Hestvold syns det er inspirerende å stille ut sammen med andre etablerte kunstnere på årets høstutstilling.

Kunsten å debutere

Årets høstutstilling er fylt med mangfold og referanser til 22. juli. Men ikke alle er kjente ansikt på Norges største scene for samtidskunst.

Publisert Sist oppdatert
«Boxes after morandi»: Johanne Hestvolds høstutstillingsverk er inspirert av den italienske kunstneren Giorgio Morandi.

Statens kunstutstilling, høstutstillingen:

  • Feirer i år 125. års jubileum og er Norges største scene for samtidskunst.
  • Utstillingen finner sted på Kunstneres Hus i Oslo, og i år er også deler utstilt på Oslo S.
  • Både etablerte, profesjonelle kunstnere og nye aspiranter kan søke.
  • Det er organisasjonen Norske Billedkunstnere (NBK) som drifter utstillingen.

– Jeg har ikke har rukket å føle så mye på hvordan det er å være student under utstillingen, og at de andre ikke er det, forteller Johanne Hestvold, student på kunstakademiet i Bergen og én av årets høstutstillingsdebutanter.

– Men det er uansett veldig gøy å bli sett av andre, dette er jo noe helt annet enn hva jeg er vant med fra tidligere små skoleutstillinger. Det å få være med her er selvfølgelig en stor ære, og det er mange fler som ser deg enn på mindre gallerier, legger hun til.

Statens høstutstilling er både elsket og hatet av kunstkritikere, publikum og ikke minst av kunstnere selv. Årets jubileumsutstilling har derimot fått gode skussmål både av kunstnere og kritikere, spesielt for å slippe nye, uerfarne aktører til.

Sosialt springbrett

Nikolai Torgersen går andre året på Einar Granum kunstfagskole, og er også en av studentene som deltar på årets utstilling.

– Selve prestisjen rundt høstutstillingen har kanskje sunket litt med årene, men jeg tenker at det uansett vil ta seg godt ut på Cv-en, forteller Nikolai, og legger til:

– Jeg har ikke reflektert så mye mer over det, men som med alt annet er dette også en mulighet til å vise seg fram og en fin sjanse til å skaffe seg kontakter. Jeg tror den delen der er viktigere enn selve stempelet av å ha vært der.

Utkonkurrerer lærere

Nikolai arbeider primært med billedkunst, men hans fascinasjon for kull førte til at det blant annet ble virkemiddelet i hans animasjonsfilm som henger på Oslo S i forbindelse med årets høstutstilling. Torgersens verk står sammen med bidrag fra syv andre kunstnere som også har fått sin plass langt fra resten på Kunstnernes hus.

– Høstutstillingen er på mange måter det største innen det norske kunstmiljøet, men når man er midt oppi det føles det som en hvilken som helst annen utstilling. Det er ingen forskjell i prosessen i det hele tatt. Jeg kommer for eksempel ikke til å stå på Oslo S sammen med alle de som går forbi og se på hva jeg har laget, sier Nikolai og ler.

Johanne debuterer med sitt verk «boxes after morandi», som består av en komposisjon av bokser i tre i ulike farger og størrelser – alle med utgangspunkt i stilleben fra den italienske kunstneren Giorgio Morandi.

På grunn av at en venn av Johanne leverte inn søknad til årets utstilling, gjorde hun det samme. Nikolai ble derimot overbevist av lærerne sine om at han skulle søke. Mange av dem er selv utøvende kunstnere og søker regelmessig om opptak til høstutstillingen, noe de også gjorde i år.

– Dette er første gangen jeg søker. Jeg vet om et knippe lærere ved skolen min som søkte, men fikk avslag, forteller han.

Forbilder

Det er flere store kunstnernavn som stiller ut på årets høstutstilling, og i år er det også mange som har valgt å fokusere på 22. juli. Nikolai forteller at det er inspirerende å stille ut sammen med andre erfarne kunstnere.

– Sverre Malling som stiller ut de omstridte rettstegningene av Anders Behring Breivik arbeider også med kull, og er en kunstner jeg syns både er interessant og spennende å følge med på. Han lager mye bra, sier Nikolai.

– Jeg har faktisk nettopp kjøpt mitt første maleri, og det er av Vegard Vindenes som også stiller ut her i år. Vi har gått på skole sammen, og uten at jeg kjenner han personlig så er jo det litt ekstra gøy, legger Johanne til.

Positive følger

Selv om Statens høstutstilling blant annet har fått kritikk for å være pretensiøs og ubetydelig, så har Nikolai allerede fått flere oppdrag i utlandet som en følge av årets deltagelse.

– Det var i forbindelse med høstutstillingen at jeg fikk i oppdrag å gjøre en ny tegnejobb i samme sjanger som skal utarbeides i Los Angeles om noen måneders tid. Det er utvilsomt et positivt utfall av å få stille ut i år, forteller han.

Powered by Labrador CMS