Frivillighet, autentisitet og sårbarhet
Hjertesirkel er et nytt tilbud som skal bidra til å bedre studenters psykiske helse. – Folk trenger steder som ikke nødvendigvis er terapi eller kumbaya, sier prosjektleder.
30. oktober arrangerer Humanistene, et sekulært livssynssamfunn, i samarbeid med Rådet for Psykisk Helse og student Erlend Gerhard Thonstad (24), den første hjertesirkelen for studenter.
Hjertesirkel har blitt populært i hovedstaden, og har nå fått finansiell støtte fra Stiftelsen Dam for å ekspandere til Bergen og Trondheim. Konseptet går ut på at Humanistene leier et lokale og steller i stand sirkler med omtrent åtte deltagere.
I begynnelsen har de en felles meditasjon. Etterpå tar de en gjennomgang der de som vil dele, deler, og ingen andre kan kommentere det som blir delt. Det trenes på «aktiv lytting» i tillegg til et fokus på tilstedeværelse og ekthet. I håp om å normalisere ærlighet, åpenhet og sårbarhet i studenters ellers hektiske tilværelse, vil arrangørene bak Hjertesirkel skape en arena der blottleggelse er normen.
Regndagene i livet
En av hjertesirkelenes deltagere, Erlend Gerhard Thonstad (24), har nå tatt initiativ til å skape en eksklusiv utgave for studenter. Tonstad studerer Cognitive Neuroscience ved Universitetet i Oslo (UiO) og forteller om ambisjonen ved arrangementet.
– Som student i dagens samfunn er det typisk at man kun presenterer solsidene av livene sine på sosiale medier og sånn, men i hjertesirklene møter man hele mennesket. Jeg vil gjerne hjelpe studenter med å skape et trygt rom der man bare kan være seg selv, forteller han.
Et prinsippfast prosjekt
Samaj Ai Bandéh er prosjektleder og forteller ivrig om bakgrunnen for initiativet.
Jeg vil gjerne hjelpe studentene med å gi et rom der man bare kan være menneske
Erlend Gerhard Tonstad (24)
– Vi baserer hjertesirkel på to prinsipper, autentisitet og sårbarhet. Vi skal lære å være transparente og tørre å slippe ned skjold og sverd og by på oss selv, forteller han. Bandéh mener at det er viktig at man ikke skal rasjonalisere følelsene, men gå inn i det dype og dele det med andre.
– Her fikser vi ingen ting, vi bare holder rom for hverandre.
Bandéh mener at samfunnet i dag har kapital i fokus, at vi skal være produktive hele tiden. Han opplever at et menneske med følelsesliv som har behov for samtale og samleplasser ikke blir møtt med den forståelsen som trengs. Humanistene vil tilby et rom for menneskelighet.
Anna Høifødt er koordinator i humanistene og arbeider aktivt med prosjektet. Hun tror hjertesirkler kan tilby en lavterskel møteplass for folk som kjenner på ensomhet.
– Jeg tror hjertesirkel kan tilby et fellesskap som mange studenter kanskje savner. De fleste trenger ikke terapi, de trenger et fellesskap, forteller Høifødt.
Stress ned, studenter
Thonstad mener at studenter lever i en tilværelse preget av internt og eksternt press. Dette kan, ifølge ham selv, føre til undertrykkede følelser.
– Hjertesirkler for studenter kan bli et sted der man kan snakke om følelsene sine, og kjenne på dem.
Både Bandéh og Høifødt mener at å komme i kontakt med hjertesirklenes hovedprinsipper kan hjelpe både på et individuelt og relasjonelt plan.
– Det er jo begrenset hvor nære man kommer hverandre i studentenes feste- og drikkekultur, og det er sjeldent man faktisk skaper relasjoner som nærer deg. Hjertesirklenes hovedprinsipper kan trenes opp slik at de kan hjelpe i hverdagen dersom man blir vant til å legge vekk det overfladiske, forteller Bandéh.
– Det er veldig mange som kommer tilbake. Mange føler at det er emosjonelt givende, og man lærer masse om hvordan man kan kommunisere følelser, sier Høifødt.