Slutter ikke
Vil kutte tobakksalget
For å ivareta en sunn profil, har Velferdstinget vedtatt at det ikke lenger skal selges tobakkvarer hos studentkafeene.
– Vi kan nok anklages for å være moraliserende med dette vedtaket, men vi mener det gir et fint signal om hvordan vi vil at studentkantinene og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skal fremstå utad, med fokus på helse og trening, barn og bolig. Røyk hører ikke hjemme i den profilen, sier leder for Velferdstinget (VT), Stine Winger Minde.
Det var på velferdstingsmøtet syvende mai at VT vedtok å fjerne tobakkvarer fra studentkantinene.
Minde tror ikke kantinene vil tape økonomisk på dette.
– Jeg kan ikke tro at de tjener forferdelig mye på tobakksalg, eller at studenter vil kjøpe mindre «Dagens» selv om de ikke får kjøpe røyk, sier hun.
Symbolpolitikk
Moderat Gruppe (MG) var blant de som var i mot røykekuttet på VT-møtet. Inge Carlén (MG) kaller vedtaket symbolpolitikk uten praktisk betydning.
– Tobakk er noe folk kjøper uansett, dette vil ikke påvirke studenters forbruk. Da går de heller til Bunnpris. Dermed blir det å slutte å selge tobakk ganske meningsløst, sier han.
Minde er uenig.
– Selv om jeg ikke tror at vedtaket vil føre til at studenter slutter å røyke, gir dette signaler om at SiO ikke vil legitimere røyk eller de helseskadene som det er påvist følger av tobakksbruk, sier hun.
Studentenes valg
Vedtaket skal nå fremmes i Studentkafeenes eget styre, før det kan bli satt ut i livet. Dette skjer ikke før i juni. Hovedstyreleder i SiO, Silje Winther, har ingen formening om hvorvidt vedtaket blir gjennomført av Kaféstyret.
– Kaféstyret må ta en helhetlig vurdering av hvilke konsekvenser et slikt vedtak vil få. VTs valgte representant i Kaféstyret er den som må følge dette videre, sier hun.
Winther påpeker at selv om VT fatter et vedtak, blir det ikke nødvendigvis implementert.
Minde håper på sin side at kafeenes styre vil gå med på vedtaket.
– Jeg blir skuffet om de ikke gjør det. Jeg håper de vil høre på studentene, hvis ikke undergraver de VTs funksjon som studentrepresentanter. Det er et uheldig signal å sende overfor studentene at de ikke vil følge det vi vedtar, sier hun.
Sosialantropologistudentene Trine Olsen (24) og Kjersti Eskild Havenstrøm (21) kjøper av og til røyk i studentkantinene. De mener det er mange andre ting som kunne bli kuttet før tobakken, for eksempel brus.
– Vi kommer ikke til å kjøpe mindre røyk selv om det ikke selges i kantinene. Det er jo ikke så langt til Bunnpris, påpeker de, men legger til at de kan forstå det om Velferdstinget ønsker å ta standpunkt mot tobakk.