Studenter plages av angst og depresjoner
Studenter har flere psykiske problemer enn gjennomsnittet av befolkningen. Nå ønsker Studenthelsetjenesten mer åpenhet rundt spørsmål knyttet til psykisk helse.
– Studenter har en ganske høy sannsynlighet for angst og depresjon, fastslår Rigmor Mogård, sjefpsykolog ved Studenthelsetjenesten til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).
Årlig har psykologisk-psykiatrisk seksjon ved SiOs studenthelsetjeneste samtaler med 1200 studenter. Den allmennmedisinske seksjonen har i tillegg over 3000 konsultasjoner som angår psykisk helse.
De siste årene har depresjon og følelsesmessige plager utgjort 15-20 prosent av konsultasjonene til Studenthelsetjenesten. 10-13 prosent av problemene gjelder studievansker, og i tillegg er samlivs- og relasjonsproblemer en gjenganger. Eksamensangst, spiseforstyrrelser og misbruksproblematikk er også representert, men i noe mindre grad.
Sårbare studenter
Mogård mener det kan se ut som om studenter har en større tendens til å få psykiske plager enn resten av befolkningen.
Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2005 viser også at 13 prosent av studentene har psykiske problemer, mens tilsvarende tall for resten av befolkningen er 8 prosent. Mogård ser studentenes livssituasjon som den viktigste årsaken til dette.
– Studenter er i en sårbar alder. Det er nok årsaken, mer enn selve studiesituasjonen, sier hun.
Det er nemlig flest yngre studenter som har problemer. Studenter over 25 år er generelt mindre plaget.
Behov for alminneliggjøring
Marit Eskeland, leder i Spesialisthelsetjenesten, mener det fremdeles er behov for en alminneliggjøring av spørsmål knyttet til psykisk helse, og får støtte av Mogård. Selv om psykiske plager er mindre stigmatisert enn før, har Mogård inntrykk av at mange fortsatt synes det er vanskelig å prate om psykisk helse. Spesielt kan det virke som om terskelen oppleves høyere for menn enn for kvinner.
– Kvinnene utgjør to tredjedeler av alle som kommer, noe som tyder på en helt klar kjønnsforskjell. Menn har gjerne mer alvorlige problemer når de oppsøker oss, sier hun.
Ifølge undersøkelser Studenthelsetjenesten har utført har det vært en markant oppgang i andelen kvinnelige studenter som har hatt psykiske plager de siste årene. Mellom 2003 og 2005 gikk andelen opp fra 16 til 21 prosent.
Les også kronikk på side 29.