E. coli-fare i jussvann
To vannprøver viser E. coli i vannet på Domus Media.
I en vannprøve mandag ble det avdekket E. coli-smitte i drikkevannet på Domus Media. Direktør i Teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo, Frode Meinich, har ingen formening om når forrige vannprøve ble tatt, og kan ikke utelukke at det har vært smittefare i lang tid. Likevel regner han det som mest sannsynlig at funnene beror på en feil.
– Vår teori er at prøven er kontaminert i etterkant. Når det er sagt, tar vi samtidig alle forholdsregler inntil vi har fått klarhet i saken. Iverksatte tiltak er utdeling av vannflasker på eksamen, og advarselskilt rundt alle vannuttak.
– Hvorfor antar du at prøvene ikke er valide?
– Fordi prøvene opprinnelig var ment å avdekke tungmetaller i vannet, ble de ikke behandlet sterilt. Vi har heller ikke opplysninger om studenter som har blitt syke av å drikke vannet her.
– Hvilke tiltak blir aktuelle hvis prøvene viser seg å være positive?
– Da må vi opprettholde eksisterende tiltak, samtidig som vi må søke etter kilden for smitten. Det er vanskelig for oss å forstå hvordan vannet kan ha blitt kontaminert etter vårt vanninntak, så det vil i denne forbindelse være naturlig å kontakte vannverket.
Smittevernekspert i Helsetilsynet, Otto Closs uttaler på generelt grunnlag at kontaminering i ettertid sjelden er en årsak til funn av E. coli.
– Det avhenger av hvordan prøven var tatt; tar man prøven feil, er det derimot vanlig med kontaminering sier han, og påpeker samtidig at det kan foreligge en smittekilde uten at noen av studentene har blitt smittet.
Overlege ved Studenthelsetjenesten, Marit Eskeland, forteller at de ikke har fått inn noen pasienter med E. coli-smitte, og utdyper at smittsomheten i situasjonen avhenger av konsentrasjonen av bakterier.
– Almenntilstanden til pasienten har mye å si for om vedkommende blir smittet eller ikke, og hos studentpopulasjonen kan vi si at denne generelt er god.
Meinich opplyser om at man vil få klarhet i dag om smittefaren er reell.