Stramt budsjett?
Kokkens beste tips
Det er ikke alltid lett å vite hvordan handleturen kan være mest mulig gunstig, både for lommeboka og kroppen. Kokk Johannes Samsom gir sine beste tips til studentvennlige matvarer.
Nye studenter kan møte virkeligheten i døra på matbutikken. Uten særlig trening i voksenlivets prøver kan forlokkende rabatter og fristende ferdigretter forføre. Når veien mot selvstendighet ikke byr på et «sånn handler du billig, men bra»-kurs, kan en klump i halsen raskt oppstå ved synet av kvitteringen. Finnes det noen råd til hvordan handleturen kan gjøres litt enklere, og matlagingen mer fristende?
Kilopris og frysevarer
Johannes Samsom er kokk på Kafeteria August, og tilbyr noen tips til hvilke matvarer man burde kjøpe – og hvilke man burde holde seg unna.
– Det er lurt å handle i størst mulig mengder. Tenk på kilopris fremfor pakkepris, der kan man spare mye! Det er også smart å kjøpe frysevarer fremfor ferskvarer, sier Samsom.
Det er lurt å handle i størst mulig mengder
Johannes Samsom, kokk på Kafeteria August
Han påpeker at det er lett å bli lurt av ferdigmat, og at produkter produsert for en spesifikk rett ofte er dyrere enn å kjøpe rene råvarer til den samme retten. Kjøtt som allerede er marinert, eller grønnsaker som ligger i wok-saus, er eksempler på fristende, men ugunstige varer, ifølge Samsom. Han mener å investere i store mengder råvarer og sauser er nyttig på lang sikt.
– Butikker som AFood har gode tilbud på store flasker med saus, for eksempel. Det koster litt mer på den enkelte handleturen, men du får mye mer for pengene du bruker.
AFood (Asian Food Market) har to butikker i sentrum, én i Osterhaugs gate og én på Grønland.
Mindre og bedre kjøtt
Miljø og dyrevelferd er på dagsordenen. Men det er lettere sagt enn gjort å handle samvittighetsfullt med et snevert økonomisk utgangspunkt. Skal man ta seg råd til pils, eller prioritere det økologiske? Skal helgens kos gå på bekostning av saktevoksende kylling? Ifølge Samsom kan man kombinere begge alternativene og handle godt med god samvittighet.
– Rødt kjøtt er både dyrt og dårlig for miljøet. Jeg mener ikke nødvendigvis at man skal kutte ut rødt kjøtt for alltid, men at man benytter seg av det til spesielle anledninger, og heller bruker andre, billigere næringskilder i hverdagen, sier han.
Samsom mener at kvaliteten på kjøttet også burde tas i betraktning. Han forteller at det er mye mer næring i kvalitets-kjøtt, så han anbefaler å spise bra kjøtt i mindre mengder, heller enn dårlig kjøtt i store mengder.
Samsoms snarveier
– Hvis du vil røpe det – hvor handler du matvarer?
– Hvis jeg skal ha noe “basic” går jeg på Rema 1000, der er det ofte billigere. Men hvis jeg skal få besøk eller lage mat til kjæresten, og lage noe ekstra nice, går jeg gjerne på Coop Mega. De har vanligvis litt større utvalg av matvarer, sier Samsom.
Rødt kjøtt er både dyrt og dårlig for miljøet
Johannes Samsom, kokk på Kafeteria August
Helsedirektoratets kostholdsråd viser til viktigheten av grønne og varierte måltider. «Drikk vann» er overkommelig. «Mest mat fra planteriket», «fullkornsprodukter hver dag» og «fisk, sjømat og bønner fremfor rødt kjøtt» krever litt mer arbeid.
En typisk fulltidsstudent med deltidsjobb og eksamen som nærmer seg med stormskritt har sjelden tid til å leke seg med ingredienser i timevis hver dag. Rutiner og tidspress kan sette en stopper for kreativiteten på kjøkkenet. Inspirasjon til nye, friske og næringsrike måltider er ikke alltid tilgjengelig når man trenger det. Samsom påpeker at sosiale medier kan være en god arena for å finne inspirasjon.
– Ole Sirnes er en profil på sosiale medier som lager hjemme-vennlige retter, gjerne med litt ekstra piff. Han vil jeg anbefale studenter å følge. Jeg følger også mange av restaurantene jeg liker å dra på, fordi de ofte poster måltider som jeg selv bruker som inspirasjon i privatlivet, sier han.
Pasta funker alltid
– Dersom man skal invitere på en date, eller ha middagsbesøk, hva kan man servere for å gjøre et inntrykk, men på budsjett?
– Pasta fungerer alltid! Den oppskriften jeg typisk ville gått for er enkel. Man må koke blomkål, smør, hvitløk og ansjos-filleter til det blir helt mørt. Jeg blander det med parmesan og pastavann, og rører inn kokt pasta til slutt. Gjerne topp med litt fersk persille. Det blir en fyldig og god blomkål-basert pastarett.
Han forteller også om gode, sunne snacks, som fungerer til en rolig fredagskveld foran TV-en så vel som med gjester. Søte, crunchy vindruer er en go-to for Samsom. Han viser også til oliven og nøtter som salte, sunnere alternativer til potetgull. Det fungerer som god fingermat når man har et glass øl eller vin i hånda, påpeker Samsom.