Vi gikk med nikab i forelesning – før det blir forbudt
Til høsten blir det forbudt med ansiktsdekkende hodeplagg i undervisningssituasjoner. Universitas-journalist Selma Joner gikk på forelesning med nikab mens det fortsatt er lov.
Klokken er kvart over tolv og Universitas-journalist Selma Joner trer inn i det store Auditorium 1, ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun har gjort seg klar til en forelesning i statsvitenskap med Bernt Aardal. Hun går nedover de lange trappene for å finne en plass. Alt er som vanlig, utenom en ting – hun har på seg nikab.
Det er få så lite brukte klesplagg som skaper så mye engasjement som nikaben. Etter mange år med debatt ser det ut til at motstanderne av plagget kan juble. Til tross for sterke advarsler fra studentbevegelsen vil regjeringen innføre et forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i undervisningssituasjoner.
Hvordan er det egentlig å være student med nikab? Så vidt Universitas kjenner til finnes det nesten ingen studenter som bruker plagget. Derfor måtte vi ta saken i egne hender.
– Les også: Fire av ti studenter vil forby hijab
Klump i magen
Når Joner setter seg for å finne en plass, er det tydelig at de mange hundre medstudentene reagerer. Hun får lange blikk, og hun virker mutters alene der hun sitter på første rad.
Skillet mellom henne og de andre studentene er tydelig.
– Jeg klarte ikke å henge med i forelesningen i det hele tatt, sier vår reporter i etterkant.
Etter tre kvarter med intense blikk og oppmerksomhet fra flere av studentene i salen, sitter hun igjen med en stor klump i magen.
Spådde reaksjonene
Sosialantropolog og professor ved Sosialantropologisk institutt (UiO), Thomas Hylland Eriksen, spådde reaksjonene i auditoriet på forhånd ved å si at nikaben definitivt ville bli lagt merke til.
– Nikab er et marginalt fenomen i Norge, og mange i salen har neppe opplevd dette før, sa han til Universitas kvelden før selve handlingen.
Når det kom til hvilken påvirkning han trodde nikaben ville ha på foreleseren og medstudentene, mente han at reaksjonene ville komme an på enkeltindividers bakgrunn og holdninger.
– En profesjonell foreleser vil late som ingenting, men mest sannsynlig bli ørlite grann satt ut. Medstudentene vil hviske litt til hverandre, og noen tar muligens mobilbilder til senere bruk i sosiale medier.
– Sint studentleder: Studentpolitikerne raser mot nikabforbudet
– Hva får man ut av å forby nikab?
– For noen muslimske jenter vil det være en lettelse, men for andre vil det innebære at de må holde seg innendørs. Generelt vil det bli større oppmerksomhet rundt denne påkledningen. I stedet for å diskutere klimakrisen, fattigdom og katastrofen i Jemen, vil noe av debatten nå dreie seg om hvorvidt staten har noe med hvordan folk kler seg å gjøre.
Svært ubehagelig
Tilbake i forelesningssalen er atmosfæren svært annerledes enn vanlig. Man kan se studenter peke i skjul, mens de smiler til hverandre.
– Jeg følte meg skjult og tildekket, men samtidig så utrolig synlig. Det var akkurat som at jeg lyste opp i salen. Jeg mistet helt stemmen min, og endte opp med å hviske svarene til foreleseren for meg selv, sier Joner.
Gjennom økten klarer hun ikke å være aktivt med. Det er vanskelig å kommunisere ettersom den eneste måten hun kunne vise uttrykk på var gjennom to smale åpninger for øynene.
– Hvordan tok foreleser og andre studenter deg i mot?
– Folk var høflige, men det var ikke vanskelig å legge merke til at folk smugtittet på meg og hvisket til hverandre. Men det så for så vidt ikke ut til at jeg plaget foreleser Bernt Aardal nevneverdig. Vi fikk aldri øyekontakt.
Aardal viste kun misnøye et lite sekund, da han stoppet forelesningen fordi han syntes at fotografen tok for mye oppmerksomhet. I etterkant sier Aardal at han velger å forholde seg til UiOs regelverk når det gjelder bruken av nikab. Universitas har ikke lyktes å oppnå ytterligere kontakt med han.
– Tatt på senga
Karoline Undheim og Mayuri Swaminathan som begge studerer statsvitenskap ved UiO, var de heldige studentene som fikk sitteplasser rett ved siden av eksperimentet. De legger ikke skjul på at de ble en smule påvirket.
– Med en gang hun kom hit med nikaben, og skulle presse seg forbi oss for å finne seg en plass, ble vi litt tatt på senga, sier de i en pause.
De tror begge at foreleseren ble påvirket i noen grad, men de kunne heller ikke legge noe særlig merke til det ettersom han ikke stirret så mye på henne. De er også uenige om at nikab burde bli forbudt i utdanningsinstitusjoner.
– Forbudet vil kanskje bare føre til at ting blir verre. Det vil være med på å provosere folk, forklarte de.
Håvard Lundkvist fikk også med seg eksperimentet da han satt lenger bak i auditoriet med noen studiekamerater.
– Hun fikk mange blikk og jeg tror folk syntes det var litt rart. Jeg har aldri sett en nikab på universitetet før, sier han.
– Hva tenker du om forbudet som trer i kraft fra høsten?
– Hvorfor skal vi forby noe som ikke er reelt problem, kun for å sette et standpunkt her i Norge. Jeg vil forstå at det kan være annerledes i seminarer og gruppeundervisninger hvor man har mer dialoger med hverandre. Ellers vil jeg si at nikab kun er en liten bagatell.
– Hijabforhandler om nikabforbudet: – Det kommer til å skape avstand