OSLOJUL: Amerikaneren Diane Nguyen (25) skal prøve å kose seg i Oslo i jula.

Har ikke råd til å reise hjem i jula

Utenlandske studenter lengter hjem, men trang økonomi og stivbeint norsk byråkrati setter en stopper for juleplanene. De er nødt til å skape nye tradisjoner i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke får sett foreldrene mine.

Det sier Diane Nguyen (25) fra USA. Hun er en av de internasjonale studentene som ikke kommer seg hjem til jul. Hun føler seg ensom i Oslo, og skulle gjerne ønsket å reise hjem til foreldrene og kjæresten i hjemlandet.

– Jeg har fått gode venner her, men det er fortsatt ensomt når jeg ikke kan gi foreldrene mine og kjæresten min en klem. Det suger, sier Nguyen.

Prislapp: 191 000,-

Etter at regjeringen innførte studieavgift for studenter fra land utenfor EU og EØS i fjor høst, falt antallet internasjonale studenter i Norge med 80 prosent fra året før. Nguyen studerer master i menneskerettigheter på det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, et studieprogram hun må betale nærmere to hundre tusen i studieavgift for å gå på. Dette, sammen med økonomisk dyrtid, gjør at Nguyen ikke har råd til flybilletten hjem i år.

– Jeg er mer sint enn jeg er lei meg, sier hun.

Nguyen får ingen støtte fra hverken Norge eller USA. Hun lever i dag kun på inntekter fra en kaféjobb. Men reglene gjør slik at hun ikke kan jobbe mer enn et par skift i uka. Hun forteller at pengene ikke strekker til.

– Jeg trenger virkelig pengene, sier hun.

Nguyen synes det er urettferdig at studenter fra land innenfor EU og EØS får gratis utdanning i Norge, mens hun selv må betale dyre dommer. Hun forteller at de fleste internasjonale medstudentene hennes får råd til å dra hjem i jula, spesielt de som slipper studieavgiften. 

Nguyen bor for tiden i leiligheten til tanten sin, men er bekymret for leieprisene som møter henne når hun er nødt til å flytte til våren.

Jul i sentrum

Universitas møter Nguyen på julemarkedet ved Nationaltheatret. Hun er en selverklært julefanatiker, og elsker alt som har med julen å gjøre. Hun er imidlertid ikke særlig imponert over julemarkedet «Jul i vinterland». 

– Jeg vil ha mer jul! Men markedet er ålreit, det er fortsatt søtt, sier hun.

Ifølge Nguyen kan ikke julemarkedene i Oslo sammenlignes med de hun er vant med i USA.

Når det kommer til selve julaften, blir ikke feiringen slik som hun håpet. Men som et lys i en ellers mørk tid, kommer søsteren hennes på besøk. Onkelen hennes bor også i byen og skal holde selskap. 

– Tror du at du får julestemning her i Oslo?

– Den må jeg lage på egenhånd. Jeg forbinder jula med å være hjemme med familien min, sier hun. 

SKUFFET: Julemarkedet i Oslo sentrum blir for smått for amerikanske Diane Nguyen (25).

Ventetida er ikke over

Universitas møter også Elias Thomsen (29) fra Danmark. Han og hans amerikanske kjæreste Cody Wolfe (25) hadde opprinnelig planer om å besøke Thomsens familie i København, men Wolfes søknad om oppholdstillatelse i Norge satte en stopper for det.

Istedenfor skal paret feire julen sammen i sin ettroms hybel på Anker Studentbolig i Oslo sentrum.

– Det er dypt frustrerende. Det er noen år siden vi har vært hjemme til jul, så vi hadde håpet å få det til i år, sier Thomsen. 

Paret må bli i Norge fordi amerikaneren Wolfe ikke har lov å forlate landet mens søknaden om oppholdstillatelse er til behandling. Nå venter paret i spenning før de får vite om søknaden blir godkjent eller avslått. Thomsen legger til at partneren synes det hele er trist.

– Han kan ikke jobbe eller dra til legen. Han kan ikke engang låne en bok på biblioteket. Han er veldig isolert, sier Thomsen, som er oppgitt over hele prosessen.

– Det er fjollete. Hvis han prøver å krysse en landegrense får han innreiseforbud, og det vil vi helst unngå.

– Kun én inntekt

Siden Thomsen er fra Danmark, som er innenfor EU og EØS, slipper han å betale studieavgift for å studere i Norge. Han får også studiestipend fra Danmark på om lag fjorten tusen norske kroner, en inntekt han deler med partneren. Wolfe har nemlig ikke lov til å jobbe i Norge mens han venter på svar fra Utlendingsdirektoratet (UDI), så de får en trang økonomi i jula.

– Fordi søknaden om oppholdstillatelse tar så lang tid, har vi kun én inntekt akkurat nå, så det blir veldig vanskelig å betale for annet enn mat på bordet, sier Thomsen. 

Paret merker den økonomiske dyrtiden, spesielt er de bekymret for julehandelen. 

– Det er ikke stort overskudd til julehandelen, sier Thomsen, som forteller at de har en tradisjon om å gi hverandre et budsjett på to hundre kroner, som de kjøper julegave til hverandre for. De satser på å få gjort dette, også i år.

En annerledes julefeiring

– Tror du at dere får julestemning her i Oslo, selv om dere gjerne skulle vært i København? 

– Jeg tror det blir annerledes. Det blir noe annet enn det vi hadde håpet på, sier Thomsen. Han er likevel positivt innstilt til en annerledes jul i Oslo. 

– Jeg er snart ferdig med eksamenene mine, så da skal vi bruke litt tid på å dra på julemarked og drikke gløgg, så skal det nok bli hyggelig allikevel, sier han.

Paret er helt nye i byen, og lengter etter tid med familiene sine. I likhet med Nguyen, tar Thomsen en mastergrad i menneskerettigheter på det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Studiet har en stor andel internasjonale studenter. 

– De fleste vennene våre er ikke fra Oslo, så de drar enten til familiene sine i hjemlandet, eller til andre steder i Norge, sier Thomsen.

Thomsen tror også det blir vanskelig å feire jul så langt unna familien. Han legger til at det kom skuffede miner fra bestemoren, og fra nevøen og niesen hans. Og mor, hun får ta til takke med en videosamtale på julaften.

– Du har en partner fra USA, og du er selv fra Danmark, hva skal dere spise på julaften i år?

– En kombinasjon. Det blir «buttermilk biscuits» og så lager partneren min tranebærsaus, og så blir det rugbrød og sild, avslutter han.

Powered by Labrador CMS