Studentopprøret tar verden med storm:
– Handler om å være anti-folkemord
De siste ukene har universitetscampus i USA og Europa blitt tatt over av store demonstrasjoner, som viser støtte til Palestina. Blant studentenes krav er våpenhvile og akademisk boikott.
USAs nære forhold til Israel går flere tiår tilbake, helt til opprettelsen av staten Israel. Det er støtten fra verdens største økonomi som gjør at Israel kan holde krigføringen i gang. Men også studentaktivisme har en lang historie i USA – og nå har de unge fått nok. Ikke siden protestene mot Vietnamkrigen har campusene kokt mer enn nå.
Flere studenter sier de har fått nok av president Joe Bidens støtte til krigføringen på Gazastripen, som ifølge myndighetene i Gaza har tatt livet av over 34.000 palestinere så langt.
I den amerikanske befolkningen generelt er støtten til Israel solid, men studenter og andre unge amerikanere skiller seg ut. 31 prosent av amerikanere mellom 18 og 29 år sympatiserer mer med Palestina enn Israel, ifølge en undersøkelse gjort av Pew Research Center. Blant dem over 65, aldersgruppen president Joe Biden tilhører, er tilsvarende tall bare ni prosent.
Tusenvis av studenter samles
I slutten av april begynte studenter å arrangere store demonstrasjoner og sette opp teltleirer på campus. Protestene startet først på prestisjeuniversitetet Columbia i New York, men spredte seg fort over hele landet. Totalt har studenter på om lag 80 universiteter arrangert demonstrasjoner, og på omtrent 30 av dem har det ført til sammenstøt med politiet, skriver nettstedet Politico. I USA er over 2000 studenter arrestert og en rekke universiteter, deriblant Columbia, har suspendert studenter som deltar i demonstrasjonene, ifølge NTB. I tillegg har universitetet avlyst den årlige avgangsseremonien.
Det store vendepunktet kom da studenter ved Columbia tok seg inn i administrasjonsbygget Hamilton Hall. I 20 timer forskanset demonstrantene seg inne i bygget før de ble ryddet ut av politiet. Det skriver The Guardian. Protestbølgen har blitt så altomfattende at verdens mektigste mann, president Joe Biden, til slutt uttalte seg.
– Uenighet er essensielt for demokratiet. Men uenighet må aldri føre til uro, sa Biden. Det ser ikke akkurat ut til å ha roet gemyttene.
Teltleirene inntar Europa
– Everyone with a European Passport, block the exit! beordres det med megafoner mens palestinske flagg vaier i vinden på Roeterseiland campus i Amsterdam.
Den siste tiden har demonstrasjonene spredt seg til flere store universiteter i verden, blant annet i Nederland, Frankrike og Tyskland. Universitas er til stede på en stor demonstrasjon i Amsterdam, hvor studenter har satt opp teltleirer og blokkert universitetsbygninger.
Jeg kjenner mange som måtte på sykehus
Lucho (35), masterstudent ved Freie Universität Berlin
Natt til 6. mai slo ansatte, studenter og stipendiater i Amsterdam leir utenfor Roeterseiland campus i protest mot Israels krigføring på Gaza. Natten etter ble det rapportert om flere sammenstøt mellom pro-israelske motdemonstranter og studenter. Klokken to på natten grep politiet inn og avsluttet aksjonen.
Det som begynte som en motdemonstrasjon til sammenstøt med politiet tidligere i uken, har raskt utviklet seg til en blokade av Oudemans Huispoort, et av Universitetet i Amsterdams eldste campus. Ifølge det nederlandske politiet ble 169 demonstranter arrestert. Med arrestasjonene friskt i minne oppfordres demonstranter uten oppholdstillatelse til å være ekstra forsiktige.
– Vi er her i dag for å vise at universitetet gikk altfor langt ved å kalle inn politiet. Slik behandler man rett og slett ikke studentene sine, sier Harriet (32).
Harriet er stipendiat i filosofi ved Universitetet i Amsterdam og er en del av en støttemarkering mot den siste tidens politivold, en støttemarkering arrangert av ansatte. Hun mener valget om å stille opp bør være enkelt.
– For meg handler ikke dette om å være pro-Palestina eller pro-Israel, men om å være anti-folkemord. Jeg ser ikke hvordan dette kan være et vanskelig standpunkt å støtte, sier hun.
Campet på campus
Politiet sier de var nødt til å rive leiren for å gjenopprette ro og orden på universitetsområdet, ifølge NTB. Videoer gjengitt av avisa NRC viser voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter, inkludert bruk av en bulldoser for å fjerne og ødelegge oppsatte blokader, bannere og telt. Sammenstøtet har sendt sjokkbølger gjennom et land kjent for sitt brede ytringsrom og godt vedlikeholdte demonstrasjonsfrihet.
Universitetet gikk altfor langt
Harriet (32), stipendiat i filosofi ved Universitetet i Amsterdam
Mohammed Barakat (26) er en av initiativtakerne bak de nederlandske studentprotestene. Barakat har bodd i Nederland i 15 år, men kommer opprinnelig fra Palestina. Til vanlig studerer han Hotel Management i Hilversum, men turene til Amsterdam er blitt hyppige siden 7. oktober. I likhet med Harriet er Barakat sjokkert over politivolden mandag kveld.
– Mange ble arrestert og fikk tingene sine ødelagt. Men vi er langt flere i dag og vi gir oss ikke før universitetene avslutter samarbeidet de har med Israel, sier han til Universitas. På spørsmål om hva dette innebærer nevner Barakat blant annet akademisk boikott.
– Nederlandske universiteter har et tett samarbeid med universiteter i Israel, blant annet gjennom utvekslings- og forskningsavtaler. Vi krever at disse avsluttes og at universitetene står opp for Palestina.
Etter at Universitas var til stede på demonstrasjonen, har det igjen eksplodert i Amsterdam. Videoer i sosiale medier viser hvordan nederlandsk politi river teltleiren fra hverandre, mens de deler ut batongslag og bruker tåregass.
Sammenstøt i Berlin
Samme uke har det også vært store demonstrasjoner i Berlin. Tirsdag ryddet politiet unna en teltleir på Freie Universität, etter at universitetet først hadde bedt demonstrantene om å avslutte protesten.
– Jeg kjenner mange som måtte på sykehus etter sammenstøt med politiet på tirsdag, sier Lucho (35) på telefon til Universitas. Han tar en master i Latin-Amerika-studier på Freie Universität, men ønsker ikke hele navnet sitt i avisen. Han er en av arrangørene bak de pågående demonstrasjonene og frykter at det kan påvirke karrieren hans å uttale seg i media.
– Mange våknet og var svimle og kvalme etter politiaksjonen.
Lucho, som opprinnelig er fra Chile, har vært aktiv i demonstrasjonene siden oktober, kun et par uker etter at krigen på Gazastripen brøt ut.
Han forklarer at de har flere mål med protestaksjonene.
Vi er langt flere i dag og vi gir oss ikke
Harriet (32), stipendiat i filosofi ved Universitetet i Amsterdam
– For det første vil vi at universitetet skal stå opp for Palestina, vi vil også at de skal avslutte alle samarbeid med israelske universiteter. Vi mobiliserer også for å presse på for en våpenhvile og slutt på blokaden av Gaza, forklarer Lucho.
– Det har blitt skrevet mye om frykten for antisemittisme på slike demonstrasjoner, og dette er jo særlig betent i Tyskland. Har du sett noen tegn til antisemittisme på deres aksjoner?
– Nei. I vår gruppe har jeg ikke sett noen tegn til det. I tillegg er flere av våre aktivister jødiske studenter som er kritiske til Israel, sier Lucho.
Han holder kortene tett til brystet når det gjelder fremtidige aksjoner, men sier at de ikke har planer om å gi seg.
– Vi trenger nok litt tid på å komme oss etter det som skjedde på tirsdag, men det er absolutt planer om flere aksjoner, sier masterstudenten.
Det ser ut til at verken politiaksjoner eller motstand fra universitetsledelsen er nok til å stoppe de unge, uansett hvor i verden de befinner seg.