POSITIVE TIL FORSLAGET: Studentvenninnene Rabia Farooq og Hasibe Altunøz er opptatt av kvinnehelse.

Velferdstinget vil tilby studenter gynekolog

Velferdstinget ønsker å utvide tilbudet til SiO helse med gynekologtjenester. Hvorvidt SiO kommer til å realisere dette ønsket, gjenstår å se.

Publisert

Under Velferdstinget i Oslo og Akershus sitt høstseminar ble resolusjonen «Gynekolog og likeverdige helsetilbud til alle studenter!» vedtatt. Hovedforslaget til Velferdstinget er at SiO skal tilby studentene gynekolog, men de ønsker også andre relevante kvinnehelsetilbud.

Blant annet foreslår de tilbud om endokrinolog, som er en lege som behandler hormonsykdommer, og at SiO og utdanningsinstitusjonene må jobbe for økt kompetanse og informasjon om kvinnehelse.

– Det har vært mye fokus på kvinnehelse i det siste, men ikke nok. Derfor ønsker vi mer spesifikke tilbud for kvinner, forteller Oliwia Skowron, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus til Universitas.

VENTETID: Resolusjonen fra Velferdstinget foreløpig ikke er tatt opp i SiO.

SiO Helse tilbyr i dag blant annet fastlege, tannlege og psykolog, gratis eller til reduserte studentpriser, noe semesteravgiften delvis finansierer. 

Ikke tatt opp i SiO

Velferdstinget utformer politikk som Oslo-studentene står for og tar så politikken videre til SiO.

Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO, skriver i en e-post at det er veldig bra at Velferdstinget tar opp kvinnehelse og likeverdig helsetilbud. Han skriver videre at SiO vektlegger studentenes ønsker i utviklingen av helsetilbudet og at resolusjonen fra Velferdstinget foreløpig ikke er tatt opp i SiO.

– Vi har derfor ikke gått grundigere inn i forslaget. Vi ser frem til videre dialog, skriver han.

 På spørsmål om hvem som skal betale for et eventuelt gynekologtilbud, svarer Skowron:

– Vi ønsker at det skal skje i samarbeid med Oslo kommune og SiO Helse. Studenter skal fortsatt betale en egenandel, men lavere enn når man får en vanlig henvisning fra fastlege. Vi ønsker at prisen skal matche studentlommeboka.

Hun skriver i en epost at det er vanskelig å si nøyaktig hvordan tilbudet vil se ut før de har snakket med SiO. 

Lang ventetid

Det har vært mye fokus på kvinnehelse i det siste, men ikke nok

Oliwia Skowron, leder av Velferdstinget Oslo og Akershus

Ifølge Helsenorge kan gynekologiske undersøkelser bidra til tidlig oppdagelse av sykdommer som livmorhalskreft og kjønnssykdommer. En fastlege kan tilby enkle gynekologiske undersøkelser, men noen ganger er henvisning til gynekolog nødvendig. Det kan innebære lang ventetid. Kvinnesykdommen endometriose, som ifølge Helsedirektoratet rammer 6-10% av alle kvinner, utredes og behandles for eksempel av gynekolog.

Tall fra SSB viser at svangerskap, fødsel og prevensjon er den nest hyppigste årsaken til at kvinner i alderen 20-29 år oppsøkte fastlege i 2023. Underlivsplager var den femte hyppigste. Psykiske plager var imidlertid den hyppigste årsaken blant både menn og kvinner. 

– Viktig og normalt

Både Hasibe Altunøz og Rabia Farooq håper at Velferdstingets forslag går igjennom. Begge går bachelor i offentlig administrasjon og ledelse ved UIO.

– Det å dra til gynekologen kan være stressende og upraktisk. Dersom SiO tilbyr det, blir terskelen kanskje lavere for å dra dit, sier Farooq.

Altunøz har ikke gått til gynekolog som student selv, men forteller at hun har flere venninner som har gått til fastlegen for henvisning, noe som har vært tidkrevende. Videre påpeker hun:

– Kvinnehelse trenger ikke å være stigmatisert eller vanskelig, det er viktig og normalt. Det vises hvis vi får et gynekologtilbud på SiO.

Powered by Labrador CMS