Vil gi studenter 1 milliard kroner
I SV sitt alternative budsjett vil de gi studentene én milliard kroner. Dette vil de finansiere med å gi de aller rikeste høyere skatt.
Torsdag 7. november kom SV med sitt alternative statsbudsjett, noe de lager hvert år de ikke sitter i regjeringen. Det ser ut til at partiet virkelig vil ta studentene i sitt varme favn, og punge ut cirka én milliard på dem.
Se oversikten lenger ned i saken.
Reell valgfrihet
– Studentene er de som skal løse fremtidens utfordringer i Norge og i verden når det kommer til demokrati, rettferdig fordeling, klima og miljø, sier Grete Wold.
Hun er stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti (SV) og sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité. Hun mener det er viktig å prioritere studentene og deres valgfrihet. – Vi må ha en studentøkonomi som gir en reell mulighet for at alle kan ta den utdanningen som de selv ønsker å ta, sier Wold.
Studentene Universitas har snakket med er enig.– Yeah!, svarer Jenny Mow Blichfeldt Schjerven (21) når hun ser hvordan det alternative budsjettet vil påvirke studentene.
Hun studerer sosialantropologi på Universitetet i Oslo (UiO).
– Dette ser jo veldig bra ut. Jeg har stemt SV selv, så jeg er enig.
Særlig synes hun det er viktig å bygge flere studentboliger.
– Det er ikke alle som har et sted å bo eller venner å flytte inn sammen med når de først kommer til Oslo. Det å ha muligheten til å kunne flytte alene er viktig.
Hun stiller seg også bak økningen av studiestøtten.
– Det er åpenbart at studiestøtten burde gå opp med prisutviklingen.
Likevel har hun noen spørsmål rundt det alternative budsjettet.
– Hvis vi prioriterer dette, hva blir mindre prioritert? undrer hun.
Dyr studenttilværelse
Statsvitenskapstudentene Mathias Svendsen (21), Pablo Sterri (21) og Iver Myklebust Eggen(21) mener også det er riktig å øke studiestøtten.
– Jeg er glad i politikk som gjør at studenter ikke trenger fulltidsjobb ved siden av for å studere, sier Svendsen.
I likhet med Schjerven synes Eggen det er lurt å bygge flere studentboliger, spesielt når prisene er så høye for unge som skal inn på boligmarkedet.
– Jeg bor selv hjemme fordi det er såpass dyrt, poengterer han.
Sterri mener SVs prioritering av psykisk helse hos studenter er viktig, og at man ikke skal fjerne rabatten hos tannlegen.
– Tannlegen er en veldig viktig helsetjeneste, spesielt når man er ung, sier han.
Sterri stiller spørsmål rundt fjerningen av studieavgiften til internasjonale studenter.
– Når det er folk som ikke kommer inn på studiet fordi det er så mange søkere, kan det være fint å prioritere norske studenter, påpeker han.
Samtidig synes han også det er fint med mangfold.
Vil skatte de rikeste
I regjeringens forslag til statsbudsjett innførte de eksamensavgift på allerede beståtte eksamener. Det har fått sterke reaksjoner, både fra studentledere og andre stortingspolitikere. Wold er også imot det.
– Eksamensavgiften er et brudd på gratisprinsippet, sier hun
I tillegg er hun ikke enig i regjeringens forslag om endring i konverteringsordningen.
– Vi vil ikke gi studentene mer lån, det er sosialt urettferdig.
På spørsmålet om hvordan den norske stat skal cashe ut én milliard til studentene, har Wold dette å si:
– SV har lagd et helhetlig alternativt budsjett som går i null. Vi har inndekning for alle pengene som vi prioriterer til studentene, som blant annet løses ved at vi ønsker å skatte de aller rikeste mer.
Wold forklarer hvordan det alternative budsjettet, sammen med SVs arbeidsprogram, er med på å fremme partiet sin politikk.
– Det er det som forteller meg som stortingspolitiker hva jeg skal jobbe for. Det er den årlige marsjordningen vår, sier hun og fortsetter:
– Vi har ikke flertall for vårt budsjett, men vi prøver å jobbe med Stortinget for å fremme våre viktigste saker, avslutter hun.