Graver går for Høyesterett
Jusdekan Hans Petter Graver bekrefter at han søker på det som er landets fjerde mektigste stilling: Høyesterettsjustitiarius.
I vår sa den populære jusprofessoren Fredrik Sejersted opp sin professorstilling ved universitetet for å innta posisjonen som Regjeringsadvokat. Nå står Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) i fare for å miste nok en kapasitet.
Dekan Hans Petter Graver bekrefter nemlig til Universitas at han har bestemt seg for å søke på den prestisjefulle stillingen som justitiarius i Høyesterett. Han vil foreløpig ikke uttale seg i saken.
Det var bransjemagasinet Rett på sak som først skrev at dekan Graver kommer til å søke. Magasinet skriver også at det er rekordmange som vil bli høyesterettsjustitiarius. De kan røpe at det i tillegg til Graver er fire av dagens høyesterettsdommere som kommer til å søke.
Stillingen er rangert blant landets øverste embeter. Får dekanen jobben vil rekkefølgen bli som følger:
Det er Tore Schei som har stillingen i dag. Han har ledet Høyesterett siden 2002. Søknadsfristen er 12. november.
- Kongen
- Stortingspresidenten
- Statsministeren
- Hans Petter Graver
For åpenhet
– Justitiarius er den som leder domstolen innad og representerer den utad. I sakene administrerer vedkommende retten; det er den som sitter og er sjefen, sier postdoktor Anine Kierulf ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Hun mener at justitiariusen både må være faglig sterk og ha relevant ledelseserfaring.
– Du trenger kanskje ikke være den beste faglig, men du må være blant de beste, for å ha tillit innad – og utad. Dessuten bør du nok ha erfaring fra den type ledelse, fra en kollegial domstol. En god ledelse med forståelse for dommerarbeid er veldig viktig for en domstol, sier hun.
– Hva er ditt inntrykk av Hans Petter Graver?
– Jeg har et godt forhold til ham. Jeg har samarbeidet med ham i noen faglige sammenhenger, og det har vært fint og behagelig. Han er dessuten en person som er mer for åpenhet og offentlighet enn mange andre.
Livet på toppen
Som justitiarius er du en av 20 dommere, og den primære arbeidsoppgaven din er å være domstolsleder, sier professor Gunnar Grendstad på Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.
Han forteller at dommerne i Høyesterett blir utnevnt av kongen i statsråd, og at de kan sitte til de fyller 70 år, når de går av med pensjon.
– Er det vanlig å ansette eksterne folk, utenfra Høyesterett?
– Så langt jeg vet, skjedde det én gang for mange, mange år siden. I nyere tid ble Carsten Smith ansatt i 1991, og han kom fra stillingen som professor ved Det juridiske fakultet i Oslo.
Som Graver hadde tidligere justitiarius Carsten Smith bakgrunn som dekan på Det juridiske fakultet ved UiO. Han var dekan fra 1977 til 1979.