
Kampen om tronen
Du har fortsatt mulighet til å være med å bestemme Universitetet i Oslos nye rektor. Her finner du alt du trenger å vite om rektorvalget.
Fredag 4. april kunngjøres hvem som blir ny rektor og prorektor ved Universitetet i Oslo. Siden januar har kandidatene Giske Ursin, Hanne Flinstad Harbo og Ragnhild Hennum drevet valgkamp, for å nå ut til ansatte og studentene på UiO.
Ved rektorvalget vektes nemlig de ansattes stemmer med 75 prosent, mens studentenes stemmer vektes 25 prosent.
Som registrert student har du stemmerett, og du kan stemme helt frem til 4. april 08:00.
Hvem som blir ny rektor og prorektor annonseres på Scene Humsam på Universitetsbiblioteket, 16:15 – 17:00 på fredag.
Valgrunder, godteri og Instagramkontoer
Til tross for at studentenes stemmer kun vektes 25 prosent, har rektorteamene viet tid og innsats for å nå ut til så mange studenter som mulig. Gjennom valgkampen har plakater blitt hengt opp på veggene, flyers delt ut på campus og de tre kandidatene har deltatt på totalt 13 åpne valgrunder.
Team Harbo har i tillegg delt ut Haribo-godteri. Alle rektorteamene har også opprettet Instagram-kontoer for å tiltrekke seg oppmerksomhet, og nå ut til studentene. Her har Team Ursin lagt inn en iherdig innsats, og følger i skrivende stund 3110 personer, mens team Hennum kun følger 125, og team Harbo 362.
Grillet på Dagsnytt 18
Mandag denne uken deltok rektorkandidatene på Dagsnytt 18 på NRK. Der ble de utfordret av programleder Sigrid Sollund, som også prøvde å komme til bunns i hva som faktisk skiller dem.
– Hvordan skal samfunnet merke hvem av dere som blir ny rektor på Universitetet i Oslo? spurte hun.
– Vi kommer til å lede det annerledes. Vi ønsker nemlig å ikke toppe laget for å være en veldig diktatorisk ledelse. Vi ønsker å lede gjennom fakultetene og på tvers av de siloene fakultetene er, svarte Harbo.
– Da blir jeg vel den første verdibaserte diktatoren i denne verden her. Dette er skikkelig komisk. Jeg tror i alle fall at hvis jeg blir valgt, blir vi skikkelig glade, skjøt Hennum inn og lo, som følte seg truffet av Harbos kommentar.
– Det sa jeg ikke Ragnhild, konstaterte Harbo raskt.
Ursin avsluttet med et lite stikk mot Hennum, som pekte på at trivsel blant studenter og ansatte er det som kan løfte UiO enda mer:
Da blir jeg vel den første verdibaserte diktatoren i denne verden her. Dette er skikkelig komisk
Ragnhild Hennum, rektorkandidat
– Klart at trivsel er viktig, men det vi vil klare er å gjennomføre det regjeringen ber om. Å samarbeide tettere med næringslivet og sørge for at vi får løftet forskning, undervisning og omsatt mer av forskningen til innovasjon.

Rektorvalgets «snakkiser»
Etter sendingen var det imidlertid ikke rektorvalget som fikk oppmerksomhet i media, men Sollunds pinlige tabbe. På direkten presterte hun å kalle Giske Ursin for «Giske Urin».
Men programlederens navneglipp er langt ifra den eneste «snakkisen» som har oppstått under valgkampen.
Flere har reagert på at sosiolog og komiker Harald Eia er viserektorkandidat for formidling i Team Ursin. Han har fått kritikk for å ikke ha deltatt på valgrundene, og blitt anklaget for å ikke ha de riktige kvalifikasjonene som trengs for jobben.
Tidligere har Eia sagt til Universitas at han har hatt travle uker. Han har også innrømmet at han ikke selv vet helt hva stillingen hans går ut på, men at han er opptatt av akademisk frihet til å ytre seg.
Intern konflikt
Det vekket også oppsikt og sterke reaksjoner da Studentparlamentets Arbeidsutvalg (AU) annonserte at de støtter rektorkandidat Ragnhild Hennum, i en pressemelding den 24. mars.
Kritikken kom fra andre medlemmer i Studentparlamentet, som gikk ut i både Uniforum og Khrono for å uttrykke sin misnøye.
– Det er bred enighet om at dette bryter med et langt og viktig prinsipp i det parlamentariske arbeidet til studentparlamentet: Vi skal ikke ta side. Det bidrar til å undergrave uavhengigheten vår, sa Gard Møller-Johansen, som er leder av Liberal liste i Studentparlamentet, til Khrono den 28. mars.
Lederen av AU Sondre Klungland forsvarte pressemeldingen med blant annet at de var tydelige på at dette ikke gjaldt hele Studentparlamentet:
– Vi har vært på rektormøter og satt oss inn i plattformene, så gir vi inntrykk for at vi liker kandidaten. Men vi sier ikke at studentene skal stemme på dem. Vi sier ikke at studentpolitikerne mener denne kandidaten er best, vi formidler hva Arbeidsutvalget mener.
Påvirkning er fullt mulig
Dag Michaelsen, leder for årets søkekomité
Du kan fortsatt påvirke
Det kommende rektorvalget er det første med mer enn én kandidat siden 2017. Da gikk ti prosent av studentene til valgurnene. Selv om studentenes stemme aldri har avgjort et rektorvalg hittil, ifølge Khrono, mener leder for årets søkekomité Dag Michaelsen at dette ikke kan utelukkes:
– En slik påvirkning er fullt mulig, svarte han på spørsmålet om studentstemmen har reell påvirkning i oktober i fjor.
Studenter med stemmerett skal ha fått en SMS med instruksjoner til hvordan man skal stemme.