Gi oss danske tilstander
Det er på tide at vi ser på ordningen for dagpenger
Å bli ferdig med en utdannelse er en stor ting. Enten det er fagbrev, bachelor, master eller ph.d. Det er en tid for feiring og glede, men det er også ganske forferdelig skummelt. Et nytt kapittel i livet er i ferd med å begynne. Velkommen til resten av ditt liv.
Noen er smarte. De velger utdanninger med tydelige forbindelser til arbeidslivet. Noen velger til og med utdanninger innenfor felt der arbeidslivet skriker etter folk. De kan begynne rett i jobb etter studier og trenger ikke tenke særlig mer på det. Kanskje kan de til og med tjene godt med penger. Men for de av oss som velger litt mer svømmende utdanninger, kanskje innenfor humaniora, estetiske fag eller samfunnsvitenskapelige emner, er realiteten en litt annen. Det er ikke så åpenbart hva man kan jobbe med som litteraturviter. Forlagene skriker ikke akkurat etter nye ansatte. Arkitektfirmaene sliter med å beholde jobber for de som allerede er ansatte.
Alle må ikke ha en relevant jobb så fort de har levert master. De fleste som leverer master får seg jobb. Men det kan ta tid. Kandidatundersøkelsen, en nasjonal spørreundersøkelse som kartlegger overgangen fra utdanning til arbeidsliv for masterutdannede, viser at mange synes overgangen var hardere enn de hadde forventet. I gjennomsnitt må man søke jobb et halvt år før man lander noe relevant. Men å være arbeidsledig i seks måneder tar på. De færreste studenter har en bufferkonto som kan veie opp for tap av inntekt, de fleste har ikke engang penger til en uforutsett utgift på 5000 kroner. Studenter har lite å rutte med. Men ferdigutdannede som verken har jobb, får studielån eller dagpenger, har enda mindre.
I Danmark har studenter rett på støtte ett år etter at de fullfører studier. Om du melder deg inn i det som kalles A-kassen (Arbeidsledighetskassen)og betaler medlemsavgiften i ett år før du er ferdig med å studere, kan du få støtte i to. Ved å betale en månedlig avgift (som trekkes fra på skatten), sikrer man seg salt i grøten i den verste tiden. De færreste har lyst til å måtte ty til sosialstøtte, men tilbudet kunne gjøre hverdagen lettere for mange. Som kandidatundersøkelsen fra Nifu viser, får de fleste seg en ganske relevant jobb innen året er omme.
Det er på tide at vi ser på ordningen for dagpenger også her til lands. De fleste nyutdannede søker aktivt jobb. De fleste får seg det også innen et halvt år. Men de færreste har råd til å gå et halvt år uten inntekt. Vi er nødt til å se til Danmark. Nyutdannede har også behov for støtte.