TELTPLASSEN: Helena Natvig Safi tror at det var rundt 200 studenter som var innom Palestinacampen i sommer.

Ønsker rektor som støtter boikott

Samtidig som studentaktivistene er glade for våpenhvilen i Gaza, ønsker de fortsatt at UiO skal gjøre mer. – Ikke godt nok å hente 10 medisinstudenter fra Gaza som i fjor, sier Helena Natvig Safi.

Publisert

 – Vi er glade for at befolkningen i Gaza får en pause fra bomberegnet, forteller Helena Natvig Safi, talsperson for Palestinacampen på Blindern.

Etter nesten 500 dager med krigføring har partene nå blitt enige om en våpenhvile i Gaza. Samtidig fortsetter aktivister verden over å kjempe for en permanent fred i Palestina. 

I høst skrev Universitas om Palestinacampen som skulle pakkes ned den 14. oktober. Studentene skulle derimot fortsette arbeidet uten leiren. Safi har håp om fremtiden til Gaza. Hun og resten av studentene har lenge kjempet for en våpenhvile.

Vi er glade for at befolkningen i Gaza får en pause fra bomberegnet

Helena Natvig Safi, talsperson for Palestinacampen

 – Det er ekstremt viktig at det åpnes en humanitær korridor, og ikke minst uavhengige internasjonale granskningsteam, sier Safi. 

Hun mener samtidig at en våpenhvile ikke betyr en slutt på folkemordet og okkupasjonen, og at deres arbeid heller ikke er over. Studentene har flere planer for fremtidige arrangementer og har nettopp startet opp Palestinakafeen på UiO, som skal være et samlingssted for mennesker som engasjerer seg i tematikken. Samtidig er mange av studentene aktive i foreningen Studenter for Palestina. 

REKTORVALGET: Hermansen og Helena Natvig Safi (t.v.) håper på et rektorteam som vil være mer aktiv i krigen.

Fortsatt usikkert

 – En våpenhvile er ikke det samme som frihet og rettferdighet, Palestina er fremdeles under okkupasjon og den er det ingen grunn til at vi ser slutten på, mener professor ved OsloMet Hege Hermansen.

Hun har tidligere tatt til orde for å avvikle institusjonelle samarbeidsavtaler og boikotte israelske universiteter. Selv om både hun og Safi er lettet over våpenhvilen, er begge tydelige på at situasjonen enda er usikker og at folkemordet ikke er over. Den israelske presidenten, Benjamin Netayahu, har sagt at våpenhvilen avsluttes hvis Hamaz ikke følger reglene som er satt. Noe han også hevder at han har støtte for fra president Donald Trump, skriver NTB. Hermansen mener det er to nøkkelspørsmål som blir viktig for tiden fremover. 

En våpenhvile er ikke det samme som frihet og rettferdighet

Hege Hermansen, professor ved OsloMet

 – For det første handler det om våpenhvilen vil vare eller ikke. Israel taper også mye på krigen både humanitært og økonomisk, så det er behov for en pause for dem også. Det andre spørsmålet er hva slags regime palestinerne får, forklarer Hermansen.

Hege Hermansen legger til at undertrykkelsen av palestinerne har foregått i flere tiår og at regimet palestinerne i Gaza har levd under er sterkt påvirket av blokadene. Spørsmålet nå, mener Hermansen, er hva slags regime palestinerne vil oppleve etter våpenhvilen.

Kobles til rektorvalget på UiO

Helena Natvig Safi og professor ved OsloMet, Hege Hermansen, er enige i at Oslouniversitetene bør ta et større ansvar i konflikten. De etterlyser større ansvar fra universitetenes ledelse til palestinske studenter og til utdanningsprosjekter i samarbeid med Palestina. En av sakene som engasjerer studentene nå er rektorvalget ved UiO, som avholdes mellom 24.mars og 4. april. Målet er å få en rektor som vil stå i solidaritet med Palestinerne. 

Hege Hermansen følger også med på rektorvalget. Hun ser viktigheten av å ha en rektor som stiller krav om boikott. 

 – Jeg har ikke sett at noen av rektorteamene har tatt for seg de etiske problemstillingene rundt samarbeid med israelske universiteter, forklarer Hermansen. Hun etterlyser en større debatt rundt tematikken.

Safi og Studenter for Palestina jobber for å kartlegge hva de forskjellige rektorteamene mener. Ingen av dem har uttalt seg om at de er for akademisk boikott.

– Da er det ekstra viktig at de har planer for hvordan vi skal støtte gjenoppbyggingen av palestinske utdanningsinstitusjoner gjennom sterkere samarbeid. I tillegg er det ikke godt nok å hente 10 medisinstudenter fra Gaza som i fjor høst, som allerede er sendt ut av Norge. Vi, som institusjon må gjøre mer, mener Safi.

Powered by Labrador CMS