Flerdimensjonal hyllest til kvinnen
Studentbedriften inviterte til jentekveld. Hverken ris eller ros lot vente på seg.
Fra taket i inngangen henger det regnbuefargede trappetroll. Tatoveringsboden til venstre har godteri-tema og et tak dekket av rosa fuskepels. Til høyre, innerst i hjørnet kan du ices - pynte tennene med smykkesteiner - av en tannkunstner.
Rundt om i lokalet er det projektert motiver av gyngende kvinnekropper i varme, glødende farger, i form av digital kunst. Og bak glitrende sølvslør kan du få innblikk i ditt fremtidige kjærlighetsliv av en tarot-leser.
Fellesnevneren for hver installasjon er enkel: kunstneren bak dem alle er kvinner.
På kant med loven
Studentene Thea A. L Thorkildsen (25), Lea Alstad (22), Ida Agathe Hidle (22) og Solveig Blomvik (24) danner til sammen Sunshine kollektiv, som en hustrig novemberkveld ønsker å fylle utestedet Storgata 26 med unge, danseglade kvinner, og «de som føler at dette er plassen for dem».
Fri for kontrovers skulle lanseringen av arrangementet likevel ikke bli. “Seksuell trakassering er et luksusproblem”. “Hadde menn gjort det samme hadde kvinner rast” var noen av kommentarene som møtte studentbedriften.
Jentene la ikke skjul på at målgruppa var kvinner, men ble raskt gjort oppmerksomme på diskrimineringsloven. Etter å ha tullet med å fullføre bachelorgraden fra fengsel, innså de at å gå imot diskrimineringsloven - og altså utestenge et bestemt kjønn - også var å gå imot det de selv sto for.
– Det handler om å lage et fett sted for damer og de som føler seg usikre på byen. Om det er en kvinne, transkvinne, transmann, så er det bare det som er fokuset, sier Thorkildsen.
Deretter lå fokuset på kommunikasjonen med den lovlig valgte målgruppa.
I et landskap som til tider kan være vanskelig å navigere falt valget på begreper som «female energy», «Kvinne++» og «womxn» i stedet for å skrive kun «kvinner», forteller markedsansvarlig Hidle og bookingansvarlig Thorkildsen.
Internasjonal inspirasjon
Inspirasjonen kom fra aktører i både inn- og utland. Det britiske eventbyrået Lick, som først arrangerte jente-klubbkveld som en motreaksjon på en dopingbølge, var hovedinspirasjonen.
Også Juicebox har vært en viktig inspirasjon, forteller Blomvik. Et norsk konsept gründet av Sofia Su i 2018, som arrangerer sexfester for kvinner. I høst kom også oppfølgeren Pegasus, et lignende konsept for menn.
Su driver også Ostara Bar og har sine meninger om både Oslos uteliv og publikumsvanene. Hun mener det absolutt er et behov for trygge rom i utelivet.
– Det er fortsatt et utrygt utelivsmiljø i Oslo. Det er hovedsakelig fordi alkoholkonsumet er så høyt, som gjør at mennesker har vanskeligere for å forstå hverandre og anspente situasjoner oppstår.
Har man et større arrangement, øker også risikoen for de anspente situasjonene samtidig som man har dårligere oversikt som arrangør, forteller gründeren.
– Nøkkelen er å bygge opp kulturen over tid. Derfor var mitt tips til Sunshine, å starte smått.
– Utelivet trenger mangfold
Su peker på en mannsdominert utelivsbransje med store utesteder som hovedsakelig drives med mål om størst mulig profitt.
– Problemet med utelivet i Oslo er at det er lite, med få steder å dra på. Vi trenger å få flere aktører som er mer nisje, har kjerneverdier, som dekker behovet for mer mangfold i utelivet og som gir større variasjon.
– Ser du en tendens til å ha mer fokus på trygge rom i Oslos uteliv?
– I nisjemarkedet, ja. I den store settingen, nei.
Su er ikke sikker på nøyaktig hvordan man skal kunne endre dette i det større bildet. Likevel kan nettopp små initiativ som Sunshine kolletiv bety mye.
– Flere må starte konsepter som dyrker egne verdier. Så vil man etterhvert finne likesinnede mennesker. Å endre hele Oslo og Norge er vanskelig. Man må starte smått og bygge opp et community.
Selv om Sunshine kollektiv tar inspirasjon fra Sofia Sus Juicebok, er det én klar forskjell: de er ikke en sexfest.
I mellomtiden ble ideen om et konsept som aktiverer festdeltakerne og gir rom for andre opplevelser enn kun musikk og dans plantet da venninnene så Karpes dokumentar Vegg, vegg, vegg. Et kulturtilbud som oppleves etterhvert som publikum fysisk forflytter seg gjennom et lokale, omtales gjerne med det engelske begrepet immersive - interaktiv eller flerdimensjonal på norsk.
Slik oppstod prosjektledelse-studentenes ønske om å tilby noe de ikke har sett noen andre tilby før: en klubbkveld med fokus på trygghet, samhold og jenter som støtter andre jenter. Et bakteppe som har vist seg å være ettertraktet.
– En jente som var innom sa at hun gledet seg til å komme, fordi hun skulle danse «så sykt sexy». For det orket hun ikke å gjøre på utesteder hvor det var menn, hvor det kan oppfattes feil, forteller Ida Agathe Hidle.
Tilbake i klubblokalene i november er det kun et par billetter igjen til salgs før dørene åpner. Det lover godt. Denne kvelden er nemlig et testprosjekt for festkollektivet. Går alt som det skal, blir det flere jentekvelder.
En trygg sfære
Entusiasmen for konseptet er ikke til å misforstå. Kun noen få minutter etter at de første festdeltakerne er sluppet inn har det rukket å dannes kø inn til tatoveringsboden. Her er kveldens ivrigste. Blant dem er Stine Nyhus (22) Hun studerer kunst og formidling ved Oslomet, og er overbevist om at det er behov for kvelden jentene i Sunshine kollektiv skaper.
– Kvinner har trengt dette lenge. Jeg har følt at gaybarer har vært et safespace, men selv der har jeg sett menn som legger an på damer, forteller Nyhus som har dratt med seg to studievenninner.
– Dette er et fantastisk konsept. Det er det ultimate safespacet, legger hun til.
Begeistring for burlesque
På slaget ti går en taktfast trio, kun iført undertøy, målrettet gjennom mengden og mot det blinkende dansegulvet. Sensuelle, ertende bevegelser møtes med stor jubel og forbauselse fra publikum. I løpet av noen minutter blir undertøy til nærmest intet tøy.
– Det er veldig i tråd med det Gaia står for, sier Maja Anna Berdychowska, et av dansegruppa The Gaia Gangs’ medlemmer.
Emilie Roller er daglig leder og danseinstruktør i the Gaia Gang, som også startet som en studentbedrift for nærmere ti år siden.
Gjennom kurs i danseformen burlesque ønsker hun å fasilitere et rom for kvinner som gir lov til å komme i kontakt med sin sensuelle og feminine side. Fra å ha måttet mase for å få med folk på kurs, merker Roll nå en endring.
– Nå er det veldig lov å være sexy eller feminin. Det er ikke noe negativt lenger. Det er bare en styrke, forteller Roll over telefonrøret.
Hun forteller at gruppa i bunn og grunn handler om egenkjærlighet og selvutvikling.
– Det er veldig kult å kunne støtte noe sånt som det her, avslutter Berdychowska.
Respekt for viben
Sunshine kollektiv har fått meldinger fra takknemlige jenter som har holdt seg unna utesteder i flere år på grunn av seksuell trakassering. Andre ber, allerede før arrangementet har blitt holdt, om at det må holdes igjen.
Khodeija Tol Kubra (20), student i sosialt arbeid, og sykepleiestudent Ayan Hassan Omar (20) er ikke i tvil om at ubehagelige opplevelser på utesteder har holdt dem tilbake fra å oppsøke byens dansegulv.
– Jeg har egentlig bare vært på vanlig klubb to ganger tidligere, og det var ikke gode opplevelser, forteller Kubra.
– Sist gang jeg var på klubb kom en mann helt innpå meg, så en venn måtte komme mellom oss. Det var veldig ekkelt, fortsetter hun.
Fokuset på trygghet ble derfor noe som tiltrakk dem ved arrangementet.
– Det er også konseptet her, påpeker Kubra.
I forkant av arrangementet har nemlig Sunshine kollektiv sin instagram-plattform blitt tatt flittig i bruk til å dele reglene for arrangementet og oppfordringer om å «respect the vibe».
Trygghet i monitor // Ikke A-politisk
Plakater med beskjed om å si ifra dersom man opplever ubehagelige situasjoner er ikke lenger et sjeldent syn i Oslos uteliv. Sunshine kollektiv føyer seg inn i rekken av arrangører som ønsker å skape bevissthet rundt trakasseringsproblemet.
– Et utested som aktivt setter opp plakater viser at de har et bevisst forhold til hva trakassering er.
Det sier Maria Louise Hansen, universitetsstipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO). Universitas har også tidligere intervjuet Hansen om sitt forskningsfelt - gråsonen som oppstår i krysningen mellom fest, fyll, seksualitet og utforskning som felt.
– Rommet som oppstår på en fest eller en bar er et rom som åpner for ting man ikke kan gjøre ellers.
Utelivet, stedet hvor veldig mange ulike forventninger møtes, åpner dermed for andre spilleregler, forteller Hansen.
På spørsmål om hvilken effekt det har å arrangere en fest som er bare for kvinner er Hansen klar.
– Det setter tydelige rammer og fjerner det elementet som vanligvis utfører trakasseringen. Altså menn.
Hansen er også klar på et annet punkt.
– Å arrangere en fest bare for jenter er ikke a-politisk. Det er en form for solidaritet, avslutter hun.
Kvinnelig tilknytning
Tilbake i Storgata, mellom tatoveringsboden og dansegulvet, er venninneparet Kubra og Omar hvis festdeltakelse fortsatt er ved sin spede begynnelse. Det var Kubra som fikk med seg Omar ut i kveld. Hun forteller at flere av venninnene var skeptiske til å bli med ut på klubb nettopp på grunn av skepsis til eventuelle gutters oppførsel. Dét argumentet var i dette tilfellet lett å avfeie.
Som muslim føler Kubra også at en klubb kun for jenter er tryggere.
– Hva skal jeg si? Jeg føler meg mer empowered!
Til forskjell fra vanlige utesteder opplever hun at hun i større grad kan vise seg fram her i kveld.
– Jeg føler jeg kan være mer selvsikker her fordi det bare er kvinner.
Omar stemmer i:
– Det føles tryggere når det bare er kvinner rundt oss. Og så kan man bonde på en bedre måte. Jenter forstår hverandre bedre.
Resten av kvelden skal brukes på å utforske de ulike aktivitetene som tilbys. Det blir kanskje enda en tooth gem på Kubra som stolt viser fram en blinkende stein i nedre tannrekke.
Det er første gang de festglade venninnene er på jenteklubb.
– For det finnes vel ikke jenteklubber, spør Kubra.
Men snart får venninnene mulighet til å danse ut med likesinnede igjen. I januar er det nemlig klart: Sunshine kollektiv er ikke et engangsprosjekt, men planlegger allerede en ny klubbkveld på selveste kvinnedagen 8. Mars.
– Så lenge folk er gira, kommer vi til å arrangere fest, kan Ida Agathe Hidle betrygge de mange som har sendt oppløftende meldinger via sosiale medier.
Det loves en fest som er større, bedre og forhåpentlig med plass til enda flere.