Omstridt vaktselskap blir kjøpt opp

Universitetene i både Oslo og Bergen slipper å bruke mer krefter på vaktselskapet G4S.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken:

  • G4S har i flere år levert vakt- og sikkerhetstjenester til Universitetet i Oslo.
  • I oktober 2011 var G4S fortsatt involvert i den israelske okkupasjonen, tross selskapets signaler om å stanse flere av aktivitetene. Selskapet utsatte uttrekkingen av de okkuperte områdene til 2015.
  • Universitetet i Oslo vedtok i 2012 å avslutte samarbeidet med G4S. Dette ble begrunnet i universitetets etiske retningslinjer, og anklager om at selskapet er involvert i alvorlige menneskerettighetsbrudd.
  • UiO-kontrakten løp ut i juli i år, men G4S ble ekskludert i den nye anbudsrunden.
  • G4S klaget inn UiO for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). Sent i oktober fikk G4S medhold.

– Oppkjøpet har ingenting med universitetene og diskusjonene vi har hatt med dem å gjøre, sier kommunikasjonsdirektør i vaktselskapet G4S, Ådne Mauritzen.

Det norske sikkerhetsselskapet Nokas vil kjøpe opp alle aksjene i engelskeide G4S’ norske selskaper.

Siden G4S ble utestengt fra Universitetet i Oslo tidligere i år, har det stormet rundt selskapet, som anklages for å være involvert i menneskerettighetsbrudd på det okkuperte Vestbredden.

Mauritzen understreker at dette ikke er et forsøk på en ny start etter striden. Men avtalen danner riktignok grunnlag for det som kan bli starten på et «nytt norsk eventyr» i bransjen, som G4S skriver i en pressemelding.

Nå venter de kun på godkjenning fra Konkurransetilsynet før oppkjøpet kan tre i kraft. Det ventes å skje innen seks uker.

Trekker varslet klagesak

Etter at G4S vant mot Universitetet i Oslo i klagenemnda, har vaktselskapet havnet i en ny strid med Universitetet i Bergen (UiB): Til tross for at G4S hadde den beste prisen i en anbudsrunde, ønsket ikke UiB å benytte seg av selskapets tjenester. På grunn av selskapets omstridte aktiviteter i de palestinske områdene estimerte UiB et omdømmetap på 2,5 millioner kroner som følge av et eventuelt samarbeid.

Igjen vurderte G4S å gå til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) med saken, slik de gjorde i striden med UiO.

Men som følge av oppkjøpet har selskapet trukket seg, opplyser rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, til Universitas.

– Hvordan er forholdet mellom G4S og Universitetet nå?

Nå som G4S opphører har ikke vi lenger noe forhold til dem.

Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen @undersaktit:Vanskelig omdømmeberegning UiBs forsøk på å tallfeste omdømmetap i forbindelse med et anbud anbefales ikke av Øyvind Ihlen, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Professoren mener det er vanskelig å beregne seg frem til tallfestede omdømmetap, slik UiB har gjort. – Det er svært vanskelig metodisk, og noe jeg ikke vil anbefale å forsøke, sier Ihlen. _universitas@universitas.no_

– Nå som G4S opphører, har ikke vi lenger noe forhold til dem. Det finnes ingen avtaler og ingen relasjoner videre, sier Olsen.

Han opplyser at det var Nokas som til slutt vant anbudsrunden ved UiB, og som dermed vil stå for vakttjenestene der i framtiden.

– Planlagt lenge

Heine Wang, konsernsjef i Nokas, sier til Universitas at dersom avtalen blir godkjent av Konkurransetilsynet, vil G4S bli en fullstendig del av Nokas innen starten av desember.

– Dette er et oppkjøp som har vært planlagt lenge. Nokas har også tidligere kjøpt opp deler av G4S, blant annet i Sverige, sier Wang.

– Hva tenker dere om å kjøpe opp et selskap som har fått mye negativ oppmerksomhet på grunn av sitt engasjement på Vestbredden?

– Vi betrakter G4S som et selskap som er bra for norske interesser, og har kun fått hyggelige tilbakemeldinger fra våre kunder i forbindelse med oppkjøpet, sier Wang.

Powered by Labrador CMS