Omlag 1000 studenter står på venteliste til OSI
De siste årene har hundrevis av studenter vært på venteliste hos Oslostudentenes idrettsklubb (OSI). SV påpeker et lengre etterslep fra tiden under Høyre-styre. Høyre og Frp er kritiske.
Tidligere har Universitas meldt om lange ventelister hos Oslostudentenes idrettsklubb (OSI). Det dreier seg om flere hundre studenter, og tallene har ikke endret seg de siste årene.
«Det ser i stor grad ut til å være det samme trykket som tidligere semestre. Derfor vil vi ende på rundt 1000 stykker som ønsker å være medlem hos oss, men som vi ikke har plass til», skriver Truls Vestnes, daglig leder i OSI, i en e-post til Universitas.
Knappe to uker før lokalvalget 11. september legger byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) skylda på Høyre.
– Det er en svært krevende situasjon, sier han og hevder at mangelen på idrettsanlegg i Oslo kan spores tilbake til Høyre-byrådet.
Ifølge Gamal styrte Høyre byen i 18 år uten at det ble bygget nok anlegg. Han mener dette har ført til et etterslep av idrettsanlegg i hovedstaden. Imidlertid påstår han at det rødgrønne byrådet har firedoblet investeringene.
– Vi bygger for 1,5 milliarder kroner i året. Vi bygger på spreng, rett og slett. Behovet er kjempestort, men vi jobber for å ta igjen det etterslepet.
Høyre kontrer og betegner SVs svar på problemet som usannheter.
Prioriterer studenter
SV forklarer videre at de går til valg på å sette studentidretten foran bedriftsidretten. Dette skal de gjøre gjennom fordeling av tid i de kommunale idrettsanleggene. På kveldstid, i helger og andre tidspunkter der kommunale idrettsarenaer ikke er reservert av breddeidretten, vil SV sette studentidretten foran bedriftsidretten i køen. Byråden tar ikke lett på et mulig byrådskifte.
– Jeg er bekymret for at investeringene i idrettsanlegg kommer til å gå ned hvis det blir et byrådsskifte etter valget.
Han mener Høyre prioriterte store prestisjeprosjekter som utbygging av Holmenkollen, foran studentidretten da de styrte byen. Han slår fast at det rødgrønne byrådet har fokusert på å bygge kommunale breddeidrettsanlegg.
– Du har tidligere i Universitas hevdet at det rødgrønne byrådet har satt i gang et «skikkelig taktskifte». Hva har endret seg siden dere tok over makten?
– Det har blitt bygget mange flere kunstgressbaner, 18 nye flerbrukshaller og nye svømmehaller for første gang på rundt 40 år, svarer Gamal.
– Lang rekke med usannheter
Byrådslederkandidat for Oslo Høyre Eirik Lae Solberg mener Gamals utsagn mot Høyre er tøys.
«Det ser ut som panikken er i ferd med å bre seg i SV, for uttalelsene til idrettsbyråden er mest en lang rekke med usannheter», skriver han i en e-post til Universitas.
Solberg hviler ikke på laurbærene og retter i stedet kritikken tilbake til de rødgrønne. Han beskylder det sittende byrådet for å ha torpedert planene om å bygge flere idrettshaller, baner, og saler.
«Det er trolig den største idrettsskandalen i Oslo noensinne», skriver Solberg.
Imidlertid mener han det er forventet at byrådet likevel bevilger store summer til idrettsanlegg, men med en annen begrunnelse enn SV-byråden:
«De klarer nesten ikke å bygge noe som helst uten å gå på enorme budsjettsprekker», skriver Solberg og viser til blant annet nye bad på Stovner, Manglerud og Tøyen, som ifølge ham ser ut til å bli nesten 2,5 milliarder dyrere enn først beregnet.
De siste årene Høyre styrte Oslo ble det bygget flere idrettsflater enn under dagens byråd, legger han til.
Forundret motpart
Oslo Fremskrittsparti skjønner seg ikke på bekymringen til Gamal om at det vil bli mindre penger til idrettsanlegg dersom byrådskiftet blir et faktum.
– Jeg vil jo si at det er en litt merkelig påstand. Vi går til valg på minimum en milliard kroner hvert eneste år, de neste fire årene, til utbygging av idrettsanlegg, sier Ingeborg Bjørnevik.
Hun er Oslo Frps tredjekandidat til høstens valg. Hun legger også til at de vil reversere byrådets kutt på 5 millioner kroner til private idrettsanlegg.
– Det viktigste er at vi får idrettsanleggene på beina, ikke om det er i privat eller kommunal regi, påpeker Bjørnevik.
Det er trolig den største idrettsskandalen i Oslo noensinne
Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat for Oslo Høyre
Et tiltak som de ønsker seg, er at de kommunale idrettshallene skal leies ut gratis til organiserte idrettslag, noe som også dekker studentlagene.
Til SVs ønske om å sette studentidretten foran bedriftsidretten når det gjelder fordeling av tid i de kommunale idrettsanleggene, stiller Bjørnevik seg kritisk.
– Jeg tenker at det burde være rom for begge parter. Og at det nesten er litt som en fallitterklæring. Man gir opp ved å sette en gruppe foran en annen, sier Bjørnevik.
Tilgjengelig aktivitetstilbud
Oslo Venstre legger til at det er utelukkende positivt for sosialiseringen og helsen til studentene at mange ønsker å delta i organisert idrett. Dermed må kommunen være på tilbudssiden for å finne aktuelle løsninger i dialog med SiO og studentene, mener de.
– Det er det minste vi kan gjøre for at studenter skal ha lyst til å studere i byen vår, sier Hallstein Bjercke, førstekandidat for Oslo Venstre.
Han påpeker at mangel på idrettsarenaer i byen også påvirker andre aktører, ikke bare studenter. Han mener derfor at økt bygging av flerbrukshaller og andre idrettsflater vil være sentralt i utviklingen av byen i tiden som kommer.
OSI-leder Truls Vestnes sier det er hyggelig at politikerne er samstemte om at det må bygges mer.
– Så er de jo som vanlig uenige om hvordan man skal gjøre det. Uansett er det ingen tvil om at situasjonen er prekær og at Oslo kommune bør gjøre alt de kan for å bygge mer, enten det er i offentlig, privat eller andre aktørers regi.