Slentrende studenter, arbeidsledige frilansere
Fra folkehøyskole, via Westerdals, og inn på NRKs lokaler på Marienlyst har humorprosjektet UNKT HHØNT bestått. De er «venner fra før», men vil de være det for alltid?
Det er klart for teppefall på Nieu scene. Ut på scenen snubler en mann som presenterer seg selv som Stanislav, utvekslingsstudent fra et udefinert østblokkland.
Den over to meter lange kroppen og det karakteristiske keitete kroppsspråket som har blitt David Kløve Kjernlie (24) signatur som komiker, gjør det imidlertid umulig å skille karakter fra kunstner.
I kveld opptrer han og det løst organiserte humorkollektivet UNKT HHØNT med showet «High School 4 ever», men sammen med makker Tiago Fernandes Thomaz Gjesdal (24) gikk han tidligere i år solo.
Som de eneste i gruppa på syv, ble de castet i NRK-serien «Venner fra før», som ironisk nok handlet om evigvarende vennskap. Å bli omfavnet av jøglepappa Morten Ramm og få spilletid på Nieu, var imidlertid ingen tomannsjobb.
– Dere sendte bare Ramm en melding, og ble booket?
– Nja, så bør man også ha en i gruppa som er sønn av Atle Antonsen, humrer Kjernlie.
Fra skolerevy til NRK
Fra fødestua på Romerike folkehøyskole, har UNKT HHØNT gått igjennom flere navnebytter, kravlet seg inn til storbyen og altså funnet veien til Oslos kanskje fremste humorscene – og for Gjesdal og Kjernlies del, fortsatte reisen også helt til NRK.
I løpet av de fem årene siden de fikk sin start med UNKT HHØNT, har de to komikerne markert seg med revyliknende sketsjer preget av keitete situasjoner og klossete karakterer.
– Først het vi Snerk, og i omtrent to måneder het vi Svartedauen borettslag, forteller Kjernlie om tilblivelseshistorien til gruppa.
Et navn fritt fra assosiasjoner og konnotasjoner passet imidlertid deres referanseløse filosofi bedre. Dermed falt valget på UNKT HHØNT.
– Det betyr ingenting som helst, innrømmer Kjernlie.
– Helt til man har vært på show. Og da betyr det vår gruppe, fullfører Gjesdal.
En evigvarende tenåringsserie Gjesdal og Kjernlie finurlige humorunivers er helt i tråd med gruppas karakteristiske og absurde stil, noe som virkelig blir illustrert under showet denne kvelden.
I en time skal komikerne improvisere videre på episode to av en amerikansk tenåringsserie. En serie de har visjoner om at skal vare for evig, derav navnet «High School 4 ever».
– Alle liker jo high school. «Skam» – alle likte jo det. Det er jo en grunn til at det funker, sier Gjesdal overbevisende.
Idéen oppstod den siste natten under det uoffisielle verdensrekordforsøket i impro, «Verdens lengste sommer», med varighet på syv dager, som Kjernlie og flere unge komikere arrangerte på Hausmania denne sensommeren.
– Mest lek, null kjerneverdi
På tross av at det er i vinden, er imidlertid impro ingen big business.
Selv om Gjesdal og Kjernlie nå kan skrive «NRK-hovedrolle» på CV-ene sine, er tydeligvis ikke stjernekraft alene nok til å trekke de store publikumsmassene. Billettene går denne kvelden for skarve 50 kroner. Noen timer før dørene åpner er kun 16 av dem solgt.
– Det er mest lek, null kjerneverdi, sier Kjernlie leende.
Å ha noen form for politisk brodd har aldri vært målet med humoren deres. Showene er overskuddsprosjekter, for den totale timelønnen kan være lav.
– Publikum koser seg kanskje like mye som oss, men vi gjør det mest for vår egen del, utdyper Kjernlie.
Driver dank
Etter året på folkehøyskole tråkket Gjesdal og Kjernlie videre nedover en sti flere kjente komikere har gått før dem: Tekst- og skribentlinja ved Westerdals. For 600 kroner dagen, som gutta regnet seg fram til at studiene kostet dem, fikk de være del av et fruktbart miljø med rom for å prøve og feile under oppsyn.
– Jeg tror Erlend Mørch sa at han betalte Westerdals bare for å møte Steinar Kloumann Hallert, sier Kjernlie. – Det er satt på spissen, men det er sånn det er, utfyller Gjesdal.
I løpet av de tre årene på studiet kjøpte ikke Kjernlie en eneste pensumbok. Man kan tross alt ikke lese seg fram til en god sketsj.
– Man skal ikke undervurdere det å bare drive dank også, fastslår Gjesdal.
– Det kan du sitere meg på også, legger Kjernlie til med et stort smil.
Arbeidsledige frilansere
Etter studiene kom den uunngåelige perioden som frilansere, med mye tid til å tenke og press om å få den éne gode idéen som leder til gjennombruddet. – Det var veldig skummelt å gå frilans, men så er det veldig gøy når det klaffer, sier Kjernlie. Om det blir en sesong to av «Venner fra før», kan ikke duoen røpe.
– Akkurat når er David og jeg helt... begynner Gjesdal prøvende. Han søker øyekontakt hos Kjernlie.
– Helt arbeidsledige, ja. Å ja, ja. Arbeidsledige ja.
– Jeg hadde sommerferie en stund. Så måtte jeg bestemme meg for når jeg ble arbeidsledig, nikker Gjesdal.