Fikk pris for utdanningsengasjement
Studentenes fredspriskomite håper årets pris til Duško Kostić vil bedre romfolkets utdanningsmuligheter. Norsk skole kan lære av fredsprisvinneren, mener komitelederen.
– Jeg er overrasket og glad. Jeg arbeider i en liten by, og prisen betyr mye fordi folk nå får vite om arbeidet vi gjør. Dette er en døråpner både i lokalsamfunnet, på universitetet og i storpolitikken, sier fredsprisvinneren på telefon fra Kroatia.
Lærerstudent Duško Kostić får prisen for sitt arbeid med å bedre utdanningsmulighetene til Kroatias marginaliserte romfolk. For en folkegruppe som sliter med fattigdom og analfabetisme er Kostić en hverdagshelt i sin hjemby. Han er lokalpolitiker, og driver blant annet med hjemmebesøk for å få flere til å fullføre grunnskole og ta høyere utdanning. De siste årene har han fokusert på å forhindre at romjenter gifter seg mens de ennå er svært unge, uten utdanning og uten jobbmuligheter.
– Jeg vil intensivere denne delen av arbeidet mitt framover. Romfolket er fattig, men utdanningsmuligheter er viktigere enn penger, sier Kostić.
[Se bilder og hør lydklipp fra offentliggjøringen](1)
Pekefinger til Norge
– Kostić er bemerkelsesverdig og aktuell, særlig i forbindelse med utkastelsen av romfolk fra Frankrike tidligere i år. Prisen er et uttrykk for at studenter bryr seg om romfolkets situasjon, sier Runar Myrnes Balto, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og komiteen som valgte årets vinner.
Han håper fredsprisen vil ha effekt på et større politisk plan, i Europa og i Norge.
– Romfolket må føle seg hjemme og velkomne i utdanningssystemet dersom man vil ha utvikling for denne gruppen. Utdanning betyr ikke assimilering, men plass for egen kultur og tradisjon. Her er heller ikke norsk skole god nok, og kan lære av metodene til Kostić, sier Balto.
Til Norge for å fortelle
Ajfer Huejin i Kunnskapsdepartementet sier det er en spesiell utfordring å gi opplæring til norske rom-elever da de er på reise i deler av skoleåret.
– Lover og regelverk gir ikke svaret på hvordan vi kan forene elevenes plikt til å delta i undervisning med deres nomadiske kultur. Oslo kommune jobber for tida med å bedre opplæringsmulighetene til denne gruppen.
Kostić skal ta imot fredsprisen og turnere landet rundt i februar 2011.
– Jeg har mye å fortelle om, både erfaringer og utfordringer, sier han.