DEMOTIVERENDE: Å ikke rykke opp selv om laget kom på andreplass i divisjonen sin preget spillerne på OSI herrer 5.

Snytt for opprykk

OSI herrer 5 kom på andreplass i divisjonen sin og skulle dermed rykke opp. En regel satte derimot stopp for feiringen.

Publisert

OSI herrer 5 er femtelaget til Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI), som har totalt fem herrelag i 11’er fotball. Fjorårets sesong var deres første i Norges Fotballforbund (NFF) sin liga. De gjorde det bra, og kom på andreplass i 10. divisjon. Dermed kvalifiserte de seg til å rykke opp til 9. divisjon. Likevel hadde ikke laget stor grunn til å feire. 

Hadde allerede lag i divisjonen

Ifølge NFF – breddereglement § 2-10 kan en klubb stille med flere lag i samme aldersklasse, men lagene skal spille i forskjellig divisjon. Siden OSI herrer 4 allerede lå i 9. divisjon, var det derfor ikke mulig for OSI herrer 5 å rykke opp.

– Vi hadde jo vunnet nesten alle kampene, med masse målpoeng. Så vi ringte NFF og spurte om det var mulighet for å prøve å seg i 8. divisjon, for det er jo breddefotball, men det kom ikke på tale, sier student Thomas Tetlie Ingebrigtsen. Han studerer osteopati ved Høyskolen Kristiania, og er trener for OSI herrer 5.

Vi ringte NFF og spurte om det var mulighet for å prøve seg i 8. divisjon, men det kom ikke på tale

Thomas Tetlie Ingebrigtsen (25), student og trener for OSI herrer 5.

I en e-post til Universitas skriver juridisk rådgiver for Norges Fotballforbund, Thomas Meier Strømme, at grunnen til at OSI herrer 5 ikke kunne prøve seg i 8. divisjon er fordi «det er et grunnleggende prinsipp at et lags plassering i divisjonssystemet skal skje som følge av sportslige prestasjoner», og legger til at «regelverket har per nå derfor ingen åpning for å tillate at lag «hopper over» divisjonen for på den måten omgå bestemmelsene i bredderegl. §2-10». 

Ingebrigtsen forklarer at det preger laget mye å sitte fast i divisjonen.

– Det er vanskelig å holde motivasjonen til gutta oppe når de føler de ga mye den sesongen, og så ikke få noe igjen for det. Noen har slutta å spille i laget til dels på grunn av det, sier Ingebrigtsen.

– Hva er planen dersom den samme situasjonen oppstår etter neste sesong?

TRIKSEKONGEN: Student og trener for OSI herrer 5, Thomas Tetlie Ingebrigtsen (25), har god kontroll på ballen.

– Vi foreslår å lage en avtale internt i OSI fotball at dersom det samme skjer i år, skal vi ha en internkamp for å avgjøre hvem som får spille i 9. divisjon, forteller Ingebrigtsen. 

Kjepper i hjulene

OSI herrer 5 sin vei til ligaen har ikke vært enkel. Lagets startet sent i 2022, da 

en gruppe fotballinteresserte studenter ved Høyskolen Kristiania (HK) forsøkte å starte et eget fotballag for HK-studenter. Blant dem var Ingebrigtsen. Etterhvert fikk de satt sammen et fotballag av HK-studenter, og Ingebrigtsen ble trener for laget. For å kunne spille i NFFs liga trengte laget en klubb å spille i. Sammen med flere medstudenter jobbet Ingebrigtsen for å etablere en studentidrettsklubb for HK-studenter, som ikke bare skulle inkludere fotball, men også flere andre idretter. 

Men selv om laget ble dannet, satte pengemangel kjepper i hjulene for en egen HK-klubb..

– Vi fant ut at det kostet rundt 100 000 kr å få stifte en egen idrettsklubb, sier Ingebrigtsen og forklarer at det er nødvendig å spille i en klubb for å kunne spille i en liga. Han forklarer at laget ønsket å få finansiell støtte fra HK til å danne klubben, men at de ikke lyktes.

I en e-post til Universitas skriver rådgiver for team studieliv ved HK Vilde Henningsgård at Kristiania ikke har egne støtteordninger for studentforeninger. Allerede godkjente foreninger kan derimot få penger fra andre ordninger, som Kulturstyret. 

Hun forklarer at det er mulig for HK-studenter som alle andre studenter i Oslo å danne idrettsforeninger gjennom Studentsamskipnaden SiO, og dermed få økonomisk støtte derfra til å danne en studentidrettsklubb.

Dermed kontaktet Ingebrigtsen og laget OSI, og etter en knapp måned ble OSI herrer 5 til, i januar 2024.

Det er vanskelig å holde motivasjonen til gutta oppe når de føler de ga mye, og så ikke få noe igjen for det

Thomas Tetlie Ingebrigtsen (25), student og trener for OSI herrer 5

Stor etterspørsel

I Oslo er etterspørselen etter fotball stor blant studenter. Ifølge daglig leder for OSI, Truls Vestnes, ønsker rundt 1000 studenter å drive med idrett hos OSI, men får dessverre ikke plass. Vestnes forklarer at de fleste av de som ikke får plass, har lyst til å spille fotball.

Han peker på at problemet ligger i mangelen på idrettsanlegg i Oslo, noe som rammer både dem og idretten generelt i byen. Dette har vært og vil være et kontinuerlig problem når avstanden mellom etterspørselen og kapasiteten på anlegg i Oslo er så stor, forklarer han.

Powered by Labrador CMS