Sivilombudet refser Heimevernet
Heimevernet avslår søknader om fritak fra øvelse. I ytterste konsekvens får ikke studenter gått opp til eksamen. Nå får Forsvaret sterk kritikk av Sivilombudet.
– Vi vil jo at folk skal ta høyere utdanning, og samtidig satse på Forsvaret vårt. Men jeg føler meg straffet for å prøve å gjøre begge deler, sier medisinstudent Kathrine Ulvatne (22).
Hun står i en krevende situasjon lik mange andre studenter i Heimevernet som Universitas har snakket med. Ulvatne studerer på Universitetet i Bergen og sier at det tidligere var lettere å få fritak fra øvelser som krasjet med obligatorisk undervisning og praksis. Nå gir Heimevernet bare avslag, ifølge henne selv.
Det har skapt stress og vært en tung belastning i studietiden til Ulvatne. Legestudentet føler seg fanget mellom ønsket om å studere og kravene fra Heimevernet. Forsvarets begrunnelse er at utdanningsinstitusjonene selv må tilrettelegge for at de kan delta på militærøvelser, uten at det går utover studieprogresjonen. Resultatet er at ansvaret havner hos studentene.
– Jeg må selv finne andre på studiet å bytte kurs med, om jeg plutselig blir kalt inn til øvelse, sier Ulvatne.
Lang reisevei og mye utstyr
Ulvatne må til Finnmark for øvelser med hennes heimevernsgruppe, noe som innebærer lange reiser og logistiske utfordringer. Øvelsene varer normalt én uke, og det kan ta opp mot en hel dag reise hver vei.
I tillegg til å måtte ordne med transport på egen hånd, er lagring og oppbevaring av heimevernsutstyret også en annen byrde.
– Heimevernet forventer at jeg skal ha alt utstyret i min lille studentleilighet, men det går jo ikke, mener hun.
Mindre motivert til å bidra
22-åringen sier hun er stolt av å være med i Heimvernet og at det er noe hun har lyst til. Hun peker på at Forsvaret kan dra godt nytte av at de har leger og andre med forskjellige kompetanser som tjenestegjør. Derfor er det uforståelig at de ikke får mer fleksibilitet til å kunne gjennomføre studiene.
– Jeg blir jo mindre motivert til å bidra med legekompetansen min senere, når jeg føler at de motarbeider meg nå, sier Ulvatne.
Medisinstudenten påpeker at militærtjenesten strekker seg over mange år, mens studietiden er en kort fase i livet. Hun mener derfor at det bør tas større hensyn til studenter i denne perioden.
– Jeg skal være i Heimvernet til jeg er rundt 50 år. Hvorfor kan de ikke la oss slippe øvelse ett semester og heller ta det igjen senere? spør hun.
Sterk kritikk fra Sivilombudet
Jakob Holm Olsen (23) studerer rettsvitenskap på UiO, og er selv en del av Heimevernet. Han kjenner godt til systemet om å søke fritak fra øvelse.
– I utgangspunktet har en plikt til å møte opp til årlig tjeneste. Tjenesten kan likevel utsettes dersom en kan dokumentere at fravær vil få urimelige konsekvenser for utdanningen.
Hvorfor kan de ikke la oss slippe øvelse ett semester og heller ta det igjen senere?
Kathrine Ulvatne, student
Heimevernet skriver på sine nettsider at tjenesten ikke må «(...) påføre studenter urimelige belastninger slik at studier kan bli utsatt ett år, eller at studenten ikke kan ta eksamen».
– Det må derfor tas hensyn til studiets oppbygning, eksamensperioder, ukessamlinger, prosjekter og obligatoriske innleveringer, mener han.
I oktober 2024 avdekket Sivilombudet at Forsvaret har gjort flere feil ved behandlingen av søknader om utsatt heimeverntjeneste. Deriblant for studenter der tjenesten vil få urimelige konsekvenser for utdanning. I en uttalelse på deres nettsider ber de nå Forsvaret om å rydde opp.
Olsen har bitt seg merke i kritikken fra Sivilombudet.
– Feilen Forsvaret har gjort, kan ha ført til at flere studenter har måttet utsette deres eksamener til neste semester. Det er derfor ikke utenkelig at Forsvaret har gjort samme feil i nåværende saker, sier han.
Ble bedt om å respektere tjenesteplikten
Universitetet i Bergen (UiB) bekrefter at det er blitt vanskeligere å søke fritak fra øvelse. I 2021 mottok alle fakultetene på UiB et brev der det stod at Heimvernet ber om at studiestedene respekterer at studenter har lovpålagt tjenesteplikt.
Videre i brevet stod det «På bakgrunn av de faktorer som er belyst over kommer HV-09 til å avslå alle fremtidige søknader om utsettelser fra studenter utover permisjon til eksamen». Heimevernet understreket også at den årlige tjenesten er så kort at det ikke kan legges ned påstand om urimelige konsekvenser for studiet.
Fungerende seksjonssjef ved Det medisinske fakultet på UiB, Martha Houen Dahle, skriver i en epost til Universitas at de forsøker å tilrettelegge slik at studenter kan delta på øvelsen ved at de bytter undervisningsgrupper med medstudenter. Det er likevel en hake.
– Våre medisinstudenter har noen omfattende og intensive kurs som varer i en uke og kun gjennomføres to ganger i året, skriver Dahle.
Studentene kan ha noe fravær fra dette kurset, men om de blir kalt inn til øvelse hele uken vil de ikke kunne få gjennomført kurset og dermed kan de ikke gå opp til eksamen.
Vil ikke tilpasse
En annen av studentene Universitas har snakket med er Agnes Brown Lillevik (22) som studerer i Oslo.
Da hun prøvde å søke fritak fra Heimevernets lagførerkurs i april på grunn av eksamen, fikk hun først avslag. Begrunnelsen var at øvelsen ikke skulle være samme dag. Opprinnelig var eksamensdatoen samtidig med kurset, men eksamen ble etter hun hadde sendt søknaden tilfeldigvis flyttet, så Heimevernets begrunnelse var korrekt.
Hun bemerker uansett at det kan være tøft å være borte fra studiene i flere uker, særlig når det er kort tid opp mot eksamen.
– Hvermannsen skal kunne tjenestegjøre i Heimevernet, men det oppleves som at det ikke er tilpasset et studentliv, sier hun.
Sendte brev til kunnskapsministeren
For en fjerde student gikk det så langt at hun til slutt sendte et brev til kunnskapsministeren om situasjonen. Hun har bedt om å ikke bli navngitt i denne saken, fordi hun er pliktet til å tjenestegjøre i Heimvernet i mange år fremover.
Etter seks runder med avslag ble den frustrerte studenten så irritert at hun sendte mail til kunnskapsminister Oddmund Hoel om situasjonen. I brevet beskriver hun situasjonen som uholdbar. Universitas har sett brevet og avslagene fra Forsvaret.
Mener at de må søke hos Forsvarsdepartementet
Kunnskapsdepartementet opplyser til Universitas at brevet er besvart av administrasjonen til Hoel.
– Hva mener ministeren om at Heimevernet avslår søknader om fritak fra øvelse når det i disse tilfellene går ut over studenters studieprogresjon?
– Forsvaret har et eget regelverk som tilsier at studenter som får en urimelig belasting slik at studier kan bli utsatt eller at studenten ikke kan ta eksamen, kan få utsettelse/fritak. Spørsmål om permisjon fra tjeneste i Heimevernet bør rettes til Forsvarsdepartementet/forsvarsministeren, opplyser Kunnskapsdepartementet.
– Studenter vi har snakket med, påpeker at det ville vært mer hensiktsmessig å vente med å kalle inn studenter til øvelser til de er ferdige med studieløpet. Hva tenker Kunnskapsdepartementet?
– Vi viser til at det er Forsvarsdepartementet som har ansvaret for Heimevernet og reglene knyttet til utsettelse av innkalling til øvelser.
30 prosent søker fritak
Jeg blir jo mindre motivert til å bidra med legekompetansen min senere
Kathrine Ulvatne, student
Kommunikasjonssjef i Heimevernet, Per Gunnar Grosberghaugen, skriver i en epost til Universitas at rundt 30 prosent av soldatene deres søker om utsettelse av øvelse av ulike årsaker. At mange søker om utsettelse kan derfor være en utfordring for oppdraget de er satt til å gjøre.
– Det er svært viktig for Heimevernets evne til oppdragsløsning at hele teamet er kompetent og til stede, skriver Grosberghaugen.
Videre skriver han at om en soldat får utsettelse eller ikke kommer an på grunnlaget for søknaden.
– Tjenesteplikten for vernepliktige står sterkt og går foran all annen lovpålagt tjenesteplikt. Høyskoleloven er på sin side svært tydelig på at studenten (her også soldaten) har rett på permisjon og å avlegge eksamen, med hjemmel i Forsvarslovens §17, ifølge Grosberghaugen.
Universitas har ved to anledninger søkt om innsyn i hvor mange studenter som har fått avslag på søknader om fritak grunnet utdanning i hele 2024. Begge søknadene har blitt avslått med begrunnelse av at dokumentasjon var for omfattende å sammenstille.