Kjellerpubene ved UiO:
Kjellerforeningene bør få åpne
«Vi har tidligere vist oss tilliten verdig, hvorfor får vi ikke lov til å holde åpent og gjøre det vi gjør best?» spør Marius Torsvoll, talsperson i Kjellerpubnettverket på UiO, i dette innlegget.
18. februar fikk bibliotekene og lesesalene på campus mulighet til å åpne igjen. Det er uten tvil en gladsak og til gode for alle studenters psykiske helse. Som følge av dette åpnet også utvalgte av SiOs kafeer og spisesteder, mens kjellerforeningene må holde sine kaféer stengt. Denne forskjellsbehandlingen ser vi ingen god grunn til.
Ingen av kjellerforeningene opplevde smittespredning på arrangement, pub eller i sine kafeer i løpet av 2020, fra verken gjester eller frivillige. Noen vil kalle det flaks, andre vil si det var på grunn av gode rutiner.
Studentkjellerne, drevet av frivillige studenter, fulgte til enhver tid smittevernstiltakene som kom fra regjeringen, byrådet og universitetet. I mange tilfeller hadde vi egne strengere tiltak for å sikre videre drift samt tryggheten til både gjester og de frivillige som var på jobb.
Med alt dette i mente lurer vi på hvorfor UiO har kommet frem til at SiOs kafeer er trygge, men ikke studentkjellerene? Hvorfor velger UiO å stenge kafédriften til foreningene når det ikke eksisterer en eneste god grunn til det? Ansatte ved UiO har gjentatte ganger gjennom 2020 roset studentkjellerne for å være eksemplariske på smittevern i ulike foraer og utvalg.
Les også: «Har vi råd til å glemme en hel generasjon studenter?»
Smittevernet utøvd på kjellerforeningene er langt forbi det som kreves av kommunen, og er bevist å fungere
Driften til studentkjellerene er viktig av flere årsaker. Det skjer mye mer i disse lokalene enn at studenter får kjøpt seg en sårt trengt billig kaffe. Dette er lavterskeltilbud som bidrar til det sosiale miljøet.
De fleste lokalene har et fåtall sitteplasser hvor man under trygge rammer kan ta en pause fra lesingen for å bli kjent med nye eller opprettholde ikke-faglige diskusjoner i pauser. De frivillige som jobber i foreningene, som drifter studentkjellerene, opplever samhold, mestring og å bidra med noe meningsfylt i en studiehverdag som nå kanskje ikke inneholder så mye annet enn digitale forelesninger.
Disse faktorene sammen med studiene er det som utgjør studietiden og universitetets kjerne, i hvert fall for oss.
Så kjære UiO: Vi har tidligere vist oss tilliten verdig, hvorfor får vi ikke lov til å holde åpent og gjøre det vi gjør best? La oss servere kaffe til trøtte studenter, la oss bedre det sosiale miljøet ved UiO som bare vi kan.
Rektor Svein Stølen trakk selv frem i en samtale vi hadde, at det ansvaret og tilliten foreningene har vist i høst, var dem verdig. I samme samtale nevnte han det enorme bidraget studentkjellerne bidrar med inn i foreningslivet ved UiO. Så hvorfor ikke la oss holde åpent?
Svein Stølen stiller til gjenvalg som rektor ved UiO: «Utdanningssatsingen fortsetter!»
Foreningslivet ved UiO skaper tilhørighet, gir studenter nettverk og skaper et levende campus. Frivilligheten ved UiO og Norge som en helhet blør, og hvis man skal klare å ha et levende campus i fremtiden også, må man kunne starte i det små.
Smittevernet utøvd på kjellerforeningene er langt forbi det som kreves av kommunen, og er bevist å fungere. Derfor forventer vi at nå som UiO vurderer videre hva som skal åpnes, at kjellerforeningene får lov til å åpne. Vi garanterer at du er trygg hos oss.