Luksusdyrenes erkjennelser
Dyrtiden kjennes på kroppen hos enhver Oslo-student. Hvilken hverdagsluksus unner studentene seg, tross stramt budsjett?
Høye levekostnader, boligmangel og et studielån som ikke engang dekker de mest grunnleggende behovene, særlig hos storbystudentene. I verdens rikeste land er vi gode til å formidle at velstand er relativt når man selv befinner seg i det, for «do you know how much a beer costs in Norway?».
Nå om dagen kan selv essensielle komponenter til fredagstacoen, som agurk og paprika, være luksusvarer. Har vi med dette forsømt en av de viktigste grunnpilarene i det norske verdisettet; nemlig å kose oss? Vi har snakket med et utvalg studenter for å se om det skjuler seg noen luksusdyr bak økonomihysteriet.
Snus og soyasaus
Vi møter amerikaneren Matthew Egger (23) i en kantine på UiO med sin norske kjæreste Thale Hjortland (26). Matthew er fra Minnesota og med sine svenske aner og helnorske ullgenser kan han forveksles med hvilken som helst osloborger. Han kan konstatere det vi allerede er smertelig klar over: Alt i Norge er dyrt.
– Jeg bruker egentlig ikke penger på noen ting, bortsett fra snus, sier han.
Broren hans har nemlig også hatt et studieopphold i Norge. Konsekvensene av dette var at Matthew ble introdusert for posen.
– Jeg er ikke avhengig, eller jeg håper ikke det, sier Egger.
Thale Hjortland er ferdig lektor og bygger beleilig nok på med engelsk. Hun finner glede i mindre helseskadelige ting.
– Jeg er veldig glad i asiatisk mat, og bruker derfor en del penger på sauser og krydder. Og ikke minst soyasaus, det er dyrt ass!
Martini og Viaplay
To T-banestopp unna, på BI, finner vi Fredrik Bergan (22). Han studerer forretningsutvikling og entreprenørskap her på campus Nydalen.
Fredrik kan fortelle at han utover å unne seg kantinemat så å si hver dag, heller ikke er fremmed for noe godt å drikke på byen:
– Det går mye i drinker. Favorittene er kanskje Pornstar Martini og Espresso Martini.
Han har dessuten inngått det noen vil kalle en lukrativ avtale med de tre andre gutta i kollektivet:
– Vi abonnerer på sportspakken til Viaplay.
Med en prislapp på skarve 799 kr i måneden.
– Lever i nuet
Veien går videre til et like hvitmalt kantineområde, med en noe annen norm hva gjelder skoleuniform. Vi har ankommet Kunsthøgskolen i Oslo. Her tillater vi oss å avbryte lunsjen til Leon Gordillo Skotheim (24) og Soura Hadi (21).
Den halvt spanske interiørarkitektur-studenten Skotheim innleder besvarelsen sin med å beskrive personlighetstrekk snarere enn forbruksvaner.
– Jeg lever i nuet og har null impulskontroll. Jeg befinner meg i en konstant tilstand av å kjøpe det som er rett foran meg. Hvis jeg vil ha en øl så kjøper jeg en øl, sier han.
Skotheim vil understreke at han kun bruker penger på kortvarige gleder. Ting som varer, eksempelvis møbler, finner han bare på gata.
– Det er en estetikk jeg kaller urban rustikk, sier Skotheim.
Soura Hadi, som også studerer interiørarkitektur, kan i motsetning til Skotheim godt finne på å bruke penger på møbler:
– Kan hende jeg svir av litt penger på bruktmarked, men jeg får kun gode deals!
I tillegg kan hun avsløre at hun alltid går på en kantinesmell grunnet dårlige planleggingsevner. Til slutt avslører hun sin mest overdådige utskeielse:
– Det hender jeg unner meg sukkererter, de er jo så dyre.