Plastikkbonanza: Det er endeløst med potensielle kostymer i hyllene på Festmagasinet.

Tips til en miljøvennlig halloween

Studentene gjør kostymene klare til halloweenfest, men Framtiden i våre hender advarer. Billige fristelser kan nemlig koste miljøet dyrt.

Publisert

Halloween er rett rundt hjørnet, og det myldrer av unge på festmagasinet Standard i Storgata. Alle vil sikre seg et verdig kostyme til helgens festiviteter. Presset om å se stilig ut på halloween-fest kommer ikke uten utfordringer. Spørsmål om bærekraft og gjenbruk melder seg.

Åsa Gulbrandsen er politisk rådgiver hos Framtiden i våre hender (FIVH). Hun advarer mot lettvinte, men midlertidige fristelser.

– I forbindelse med halloween blir vi utsatt for en massiv markedsføring som forteller oss at vi trenger dette for å være med. Det føres kampanjer direkte mot oss. Som enkeltindivid er det vanskelig å stå imot. De føres også på flere flater enn tidligere, som sosiale medier og gjennom influencere.

– Overforbruk

Kjæresteparet Elizabete Strike (24) og Eirik Halland (29) studerer henholdsvis dataanalyse og grafisk design ved Noroff, og har tatt turen innom festmagasinet på leting etter vampyrtenner. Strike har studert bærekraft tidligere, og synes det er unødvendig å kjøpe ting nytt.

– Det er jo overforbruk.

Strike mener det kan bli vel så fint å se hva man har liggende fra før.

– Jeg tror det er viktig å ikke sette så mye fokus på det som er i vinden, men heller se hva man allerede har hjemme. Dessuten er det mye kulere å lage noe selv, det blir så mye mer kreativt til slutt.

– Skal dere kjøpe noe nytt?

– Vi kjøper kun småting nytt. Det er derfor vi også tenkte det var greit å være vampyrer, for da trenger man kun svarte klær og må bare kjøpe tenner.

Kreative på budsjett: Maria Broheim (21) og Mina Alette Pete (24) har allerede kostymene i boks.

Maria Broheim (21) og Mina Alette Pete (24) studerer visuell kunst på Einar Granum, og er begge skeptiske til det materialistiske ved feiringen.

– Det er mye press på at det skal være kult og at man må skille seg litt ut, slik at man ikke ser ut som alle andre. Da er det dessverre lett å gå ut og kjøpe seg noe, sier Pete.

Broheim er heller ikke så begeistret for merkedagen.

– Jeg er ikke så veldig glad i halloween egentlig, fordi det blir så mye plastikk og forbruk. Man bruker det én gang og så legge det bakerst i skapet. Nå er det sikkert masse barbiekostymer i omløp. Det blir jo veldig mye juggel og plast.

Is i magen

Framtiden i våre hender oppfordrer derfor til å ha is i magen og tenke seg nøye om før man drar kortet rundt kommersielle merkedager. Litt planlegging i forkant kan nemlig spare studentlommeboken for impulsive kjøp rett før festen.

Det blir jo veldig mye juggel og plast

Maria Broheim (21), student

– Vi blir oppfordret til å gjøre veldig anledningsbaserte innkjøp på slike merkedager. Ofte er de varene som markedsføres av lav materiell og sentimental verdi, men som gjør nytte der og da. Det er den type ting som man først kaster når man skal pakke og flytte videre til neste kollektiv.

Plastfri halloween

Om man absolutt skal kjøpe nytt kostyme, råder Gulbrandsen og FIVH til å se på materialsammensetningen.

– Prøv å hold deg unna varer og spesielt tekstiler, som er laget av plast. De aller fleste billige, anledningsbaserte kostymer er laget av plast, og har veldig høyt avtrykk.

Tekstiler som polyester, nylon, polyamid har et stort karbonavtrykk, men også mikroplastavtrykk i produksjon, vask og bruk, sier Gulbrandsen og fortsetter:

– Jeg vil anbefale at man velger naturmaterialer der det går, både i klær og kostymer, men også i pynt. Hvis man skal ha nytt gresskar, kan man bruke matgresskar og lage suppe av restene og bruke frøene til å lage snacks. 

Dessuten er hun klar på at litt kreativitet gir andre gevinster også.

– Alle vet at de mest originale kostymene ikke er de man har kjøpt med seg fra Standard på veien.

Loppemarked og vennehjelp

Det skorter ikke på kreative kostymeidéer hos kunststudentene, selv om de har bestemt seg for å finne mest mulig brukt.

– Hva skal dere være i år?

– En type futuristisk kvinne, sier Broheim, og utdyper:

– Jeg har en blå vintagekjole som jeg aldri har fått brukt, og som ser litt rar og utenomjordisk ut. Jeg fant også en blå strømpebukse på et bruktmarked nær meg, så det blir gøy.

Alle vet at de mest originale kostymene ikke er de man har kjøpt med seg

Åsa Gulbrandsen, politisk rådgiver, Framtiden i våre hender

Pete har også visjonen klar:

– Jeg tenkte egentlig å være alv, men jeg fant ikke ører, så da blir det kanskje de her, sier hun og holder opp noen svarte horn på bøyle.

– Også har jeg et kostyme som en venninne av meg heklet i fjor som jeg skal sette sammen med nye elementer i klesskapet, avslutter Pete.

Powered by Labrador CMS