Kan miste alt
Islandske studenter i Norge frykter at de må avbryte studiene og reise hjem på grunn av finanskrisen.
På kort tid har Island gått fra å konkurrere med Norge om å være verdens beste land å bo i, til å bli et av de fattigste i Europa.
– Dersom krisen blir verre må jeg flytte hjem, sier Helgi Einarsson, student ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
Det er ikke Einarsson alene om. Ettersom den islandske kronen er kraftig svekket, kan det bli vanskelig for islandske utvekslingsstudenter i Norge. Det finnes eksempler på studenter som kun har det som står i kjøkkenskapene og 50 norske kroner å leve for resten av måneden, ifølge en islandsk radiomelding.
Uttak fra islandske kontoer er nå også sperret i norske minibanker.
Unnslapp så vidt nedturen
Studentene på Island er i mange tilfeller avhengige av å reise til utlandet for å få fullført grader på høyere nivå fordi dette ikke tilbys i landet. I Norge er det i dag 245 islandske studenter.
Sveinn Thorarinnsson, som studerer arkitektur på andre året ved AHO, har valgt å ta hele utdannelsen i Norge. Da han og familien flyttet fra Island i fjor høst, solgte de huset. Det er Thorarinnsson glad for i dag. Han poengterer at det hadde vært veldig vanskelig å dra fra Island med dagens økonomiske situasjon.
Einarsson har derimot leilighet og lån på Island, der kjæresten bor. Han kom til Norge i august for å ta master i landskapsarkitektur. I tillegg til å betale lånet, leier han også på det private markedet i Oslo. Det har han ikke råd til lenger nå, og er derfor avhengig av å få skaffet seg studentbolig.
– Det er ikke lett for oss å betale for to hjem. Jeg avbryter heller studiene enn å selge huset, sier Einarsson.
– Du får jo ikke solgt huset uansett! skyter Thorarinnsson inn.
Prøver å finne løsninger
Arna Hauksdottir, rådgiver for Islands utdanningsminister, kan fortelle at det i helgen var et krisemøte mellom The Association of Icelandic Students Abroad (SINE), og representanter fra utdannings-, utenriks- og sosialdepartementet, samt Sentralbanken og Lånekassen på Island.
– Tidligere har problemet vært at islandske studenter ikke har kunnet få overført penger fra bankene i hjemlandet overhodet. Vi har arbeidet med å åpne opp overføringen av valuta, så studentene får full tilgang til studiestøtten sin. Ifølge Sentralbanken på Island har overføringen blitt åpnet de siste dagene, og vil fortsette å fungere. Islandske studenter i utlandet har også fått beskjed om hvem de skal kontakte i nødstilfeller, forteller Hauksdottir.
For at studentene i utlandet skal kunne klare seg, har den islandske lånekassen besluttet å øke studielånet til utenlandsstudentene.
– Lånet som islandske studenter i utlandet mottar, er i disse dager høyere enn vanlig i islandske kroner. På dette tidspunktet er det for tidlig å fastslå om dette vil ha noen påvirkning på studentenes tilbakebetaling av lånet. Dette avhenger av valutaens utvikling. Problemet blir fulgt tett, og vil bli undersøkt når ting begynner å roe seg igjen, sier Hauksdottir.
Hun forsikrer at de nå gjør alt de kan for å få fortgang i denne prosessen.
Thorarinnsson og Einarsson er bekymret for at studielånet vil bli svært vanskelig å betale ned på som følge av valutakursene. Men de er optimistiske med tanke på jobb i framtiden ettersom de har noen år igjen på skolebenken.
– Dessuten kan jeg sannsynligvis kjøpe hus til halve prisen av det jeg solgte det for, så jeg håper jeg vil komme heldig ut av det. Men jeg blir der hvor jobben er, sier Thorarinnsson.
Verst for utvekslingsstudenter
Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), mener at islandske studenters økonomi avhenger av hvordan de finansierer studiene sine.
– Islandske studenter som er økonomisk avhengige av hjemlandet og har studielån på Island, vil merke finanskrisen tett på kroppen. Dette vil imidlertid ikke gjelde for islandske studenter som mottar studielånet sitt fra Lånekassen i Norge, sier han.
Holden påpeker at studentene som er avhengige av kortsiktig finansiering, vil merke dette i større grad enn de som baserer seg på langsiktig finansiering.
– Det er verst med utvekslingsstudentene. De sulter i dag. Det er ikke så ille for oss som skal være her lenge, forteller Sveinn Thorarinnson.
Spesielt tilfelle på Island
Steinar Holden mener at Island er et helt spesielt tilfelle, og at de fleste andre utenlandske studenter i Norge som kommer fra europeiske land ikke vil oppleve krisen i særlig høy grad.
Holden forklarer at landets økonomiske problemer henger sammen med at Island har kjøpt opp banker i andre land. Bankene har hatt en forvaltningskapital som er mange ganger større enn hele Islands brutto nasjonalprodukt (BNP). Den islandske staten er ikke stor nok til å kunne gå inn og redde landets banker, slik man har kunnet gjøre ved tilsvarende tilfeller i andre land. Krisen har derfor resultert i at den islandske kronen har blitt svekket, og islandsk valuta har blitt mye mindre verdt.
– Det er en del likheter mellom finanskrisen i USA og krisen på Island, men i USA har problemene vært knyttet til amerikaneres boliglån. På Island har de vært knyttet til oppkjøp av banker i andre land, sier Steinar Holden.
Thorarinnson er sjeleglad for at han ikke lenger har lån og hus på Island, men krisen har likevel ikke kommet ubemerket.
- For to uker siden hadde jeg en trygg plattform av sparepenger. De finnes ikke mer. Sveinn Thorarinnsson, islandsk utvekslingsstudent.
– For to uker siden hadde jeg en trygg plattform av sparepenger. De finnes ikke mer. Eller i alle fall er det umulig å få dem ut av landet, og valutakursene har redusert beløpet til en tredjedel, forteller han.
Både Thorarinnson og Einarsson frykter at den forestående inflasjonsøkningen på Island kommer til å ramme landet svært hardt.
– Når det blir tomt for varer på Island og de må handle til tredobbel pris, kommer vi virkelig til å se konsekvensene, sier Thorarinnson.
Begge to frykter at mange selskaper vil gå konkurs og at folk vil miste jobbene sine.
– Vi har nå en situasjon som våre barn og barnebarn må betale for. Jeg frykter dette blir langvarig, sier Thorarinnson bekymringsfullt.
Kan ramme norske studenter i utlandet
Ifølge Holden kan finanskrisen få ringvirkninger for norske studenter i utlandet.
– Den norske kronekursen har blitt svekket, og rentenivået i Norge kan også bli påvirket, sier han.
Også her hjemme kan finanskrisen komme til å gi utslag i norske studenters hverdag.
– Hvis boligrenta øker, kan alle nordmenn som har kjøpt bolig bli rammet av dette, også studenter. Imidlertid kan resultatet vel så gjerne bli lavere rente. Vi vil nok også merke en økning i arbeidsledigheten, selv om det sannsynligvis ikke blir snakk om noen voldsom økning.
Både Thorarinnson og Einarsson tror imidlertid at krisen også kan føre med seg noe godt.
– Nå lærer man kanskje hva som er viktig her i livet. Man trenger ikke SUV og iPhone så lenge man har tak over hodet og fisk i sjøen, sier Thorarinnson.
– Dessuten er det alltid verdenskrisene som har drevet verden framover.